Minden bizonnyal Pécsett is. S ahogy az egész országban, olvasható ki  képviselői kérdésre adott minisztériumi válaszból.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint arról tegnap hírt adtunk, péntek éjfélig a legmagasabb, harmadfokú riasztási szintet rendelték el.  A hőségriasztás ideje alatt a pécsi állomáson is ingyen ásványvizet biztosít utasainak a MÁV. Az ásványvizet a vasúttársaság augusztus 4-ig 10 és 17 óra között osztja. A közleményből ugyan kimaradt, de a vasúttársaság által vásárolt víz a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Vivienvíz Kft. terméke. 

via GIPHY

Hogy-hogy nem, a magyar történelem legtehetségesebb üzletemberének számító, vagyonát és cégeinek számát irtózatos sebességgel gyarapító, lassan az ameddig a szem ellát alapon mindent felvásárló felcsúti polgármester 2015 elején alapította meg új cégét, amellyel egy hasonló nevű ásványvizes cég romjain és kiépített kútjain betört a vízbizniszbe (is).

Az exgázszerelő üzleti géniusz tehetségét és jósképességét dicséri, hogy alig száradt meg a tinta az új cég alapító okiratán, már meg is nyerte a MÁV által kiírt közbeszerzést vízügyileg a dolgozók és hőségriadó esetén az utasok ellátására. Mint azt a napi.hu akkor megírta, a magyar vasút és az új vízkirály kapcsolata egy, amúgy utóbbi számára aprópénznek számító 2 millió forintos rendkívüli beszerzéssel kezdődött. A MÁV ugyanis megorrolt hosszú évek óta meglévő partnerére, aki a hirtelen megugrott rendelési mennyiség miatt 1 (egy, one, uno, ein) napos késéssel tudta csak teljesíteni a vállalt szállítást. Legalábbis ez volt a casus belli. (Örvendetes, hogy a MÁV ilyen lelkiismeretesen és érzékenyen kezeli a pontosságot, ha már a saját háza táján ilyesmire nem futja.)

via GIPHY

Idén aztán az is kiderült Tóth Bertalan pécsi MSZP-s politikus írásbeli kérdése nyomán, hogy 2018-ig Mészáros cége adja a vizet a MÁV-nak. Az első, két millió forintnál kicsivel többért, csaknem 500 millióért. Mint az Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának válaszából kiderült, ebből a keretből töltik fel a hőségriadó idejére tartogatott készleteket is.

Szerettük volna ezt a MÁV-tól is hallani, rákérdeztünk arra, hogy azért Pécsett is így van-e biztosan a dolog. (Ha a minisztériumi okirat nem lenne elég.) Megkérdeztük négy rövid kérdésben, hogy mely cégtől vannak a vizek, mennyit fizetett a MÁV, mennyi vízről van szó átlagosan országos szinten, és hogy kik osztják a vizet az állomásokon. 

A nyilvánvaló és elérhető adatok ellenére maradt a lepattintós, de legalább gyors válasz. Ez mondjuk a pécsi önkormányzatról és cégeiről nem mondható el.

Tájékoztatjuk, hogy kérdései közérdekű adatokra vonatkoznak, amelyek megismerése érdekében közérdekű adatigényléssel fordulhat a MÁV-START Zrt.-hez.

Ezúton kívánunk további szép sikereket Mészáros Lőrincnek Petőfi Sándor vonatkozó versének utolsó versszakával.

Jegyezd vele az égre
Örök tanúságúl:
Habár fölűl a gálya,
S alúl a víznek árja,
Azért a víz az úr!

Azért az egészről a Mad Max: A harag útja vonatkozó jelenete jut az ember eszébe, amikor Immortan Joe jókedvéről téve tanúbizonyságot megnyitja a csapokat a vízzel zsarolt és rabszolgává telt nyomorultaknak.

KategóriákMETÁL