VÉLEMÉNY A hódmezővásárhelyi választás óta, bár sarkvidéket is legyőző mínuszok vannak éppen, forr a levegő Magyarországon. És mindenki arról beszél, kinek és kivel kellene összefognia. Szerintem ez a kérdés vasárnap este kilenc körül eldőlt.

A cikk a hirdetés után folytatódikMost már csak két kérdés maradt. Az egyik, hogy hol, ki maradjon az az egy, az az egy igazán jó jelölt. És ami még fontosabb: hogy  mi az a minimum, amiben meg tudnak állapodni az ellenzéki pártok, hátha hirtelen mégiscsak kormányra kerülnek. Mi az a program, amit vinne mindenki? És, sajnos legalább ennyire fontos: hogy lesz-e elszámoltatás? Ha igen, ha lesz, mikor és ki fogja lefolytatni az ehhez szükséges vizsgálatokat, nyomozásokat? Pártatlan lesz-e, pártatlan maradhat-e, akit ezzel megbíznak? És meddig mehetnek el? Hány évre visszamenőleg nyomozhatnak? Milyen széles kört érinthet a vizsgálat? Hány területet, és milyen jogalap szerint? Vissza lehet-e szerezni vagyonokat? 

Börtönbe kerülhet-e Orbán Viktor? Tiborcz István? Mészáros Lőrinc? Más oligarchák, politikustársak?

Ugyanis, ha annak csak a fele igaz, amit az ellenzék állít, vagy állítani mer Orbánékról, és csak annak a félnek a felére van/szerezhető még bizonyíték a választás után is, hitelt érdemlő, megdönthetetlen, betonbiztos bizonyíték, akkor nem is kérdés, hogy Orbán Viktornak, Tiborcz Istvánnak, Mészáros Lőrincnek, és így tovább, előre kell majd nyújtania a két kezét, hogy bilincs kattanhasson rajta. Látják már maguk előtt ezt a képet? Jogosnak tartanák?

Ha annak csak a fele igaz, amit mondanak róluk, és csak annak a félnek a fele a bizonyítható, de kétséget kizáróan, pártatlan, tisztességes vizsgálatot követően, akkor, abban az esetben én magam is jogosnak tartanám, sőt elvárnám.

És az egészen biztos, hogy mindazok, akik le akarják váltani a kormányt, vagyis a többség, ők részben a gyűlöletkampányok, a Nyugat szapulása, de még inkább emiatt, a felmerült korrupciós ügyek miatt akarják leváltani Orbánékat – köztük nagyon sok jobboldali és egykori Fidesz-szavazó is. Ők, mi megérdemeljük, hogy erről beszéljen az ellenzék, és minél hamarabb. Nincs ugyanis már ötven nap sem a választásig.

Sokan meglepődtek a hódmezővásárhelyi eredményen. Én csak annyit mondtam jó ideje, hogy ezzel is számolni kell, meglepetés lehet. Hiszen soha nem volt még az, hogy ennyire nem válaszoltak az emberek a közvélemény-kutatóknak. És gyanítani lehetett azt is, hogy ennyien még sosem titkolták azt a válaszadók közül is, hogy valójában kire akarnak/fognak majd szavazni. Nem Hódmezővásárhelyen, hanem mindenütt az országban. Mert Orbánék ilyen országot teremtettek, ahol egyre kevesebben mernek véleményt nyilvánítani nyilvánosan.

Ám a magyarok elviekben szabadságszeretők, ha nem is tűnik úgy mindig a hétköznapokban. A legkedvesebb verseink is mind erről szólnak. Vagyis bármi is legyen még emellett, amit Orbán Viktor és kormánya számlájára írunk, ne tagadjuk, sok pozitívum is, és bármi is történt a múltban, amikor még mások voltak hatalomban, emiatt a helyzet miatt nagyon más világ van, mint amit egy elviekben vagy talán még gyakorlatilag is szabadságszerető nemzet magának akar. 

Majdnem harminc éve már, hogy az ölünkbe hullott a szabadság, de ettől még ragaszkodunk hozzá. És azt sem olyan egyszerű azért megmagyarázni, hogy hirtelen a Nyugat lett a rossz, és inkább mégiscsak Oroszország a jó minta. És az is feltűnő, hogy egyre inkább az ?igazi? ?barátaink? már egyre inkább csak olyan országok, ahol félig-meddig vagy teljesen diktatúra van.

Ettől függetlenül is az van, hogy Hódmezővásárhelyből messzemenő következtetést levonni botorság lenne, de az irányt megmutatta azoknak a pártoknak és szavazóknak, akik le akarják váltani a kormányt. És, azt eddig is tudtuk, hogy ők vannak többen. Így lehet még nagyobb meglepetés is, ezzel számolni kell és lehet, de ennyi. Ahhoz, hogy az érintettek valóban számolhassanak a hatalommal, ahhoz nekik éppen itt az ideje előállni a farbával, és elmondani, mit is akarnak tenni. Mit akarnak tenni együtt, mert külön már hallottunk és láttunk elképzeléseket és programokat, de azt még nem tudjuk, együtt mit akarnak. Márpedig külön nem fog menni.

KategóriákMETÁL