Szimpátiatüntetés és -zenélés jön az omegás Benkőékkel Zamárdiban, a bontásra ítélt Party Fészekért. Kis Benkőék ugyanis bekeményítettek: március 17-én szimpátiatüntetés- és zenélés lesz Zamárdiban a helyi önkormányzat által lebontásra ítélt tóparti zenés szórakozóhely, a Party Fészek fennmaradásért.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A tüntetés hírét a bérlő, Benkő Balázs, az omegás Benkő László fia jelentette be. Március 31-ig kéne eltüntetniük egységüket a föld színéről, s bár a város hajthatatlannak tűnik, a portálunknak nyilatkozó zamárdi polgármester szavaiból az világlik ki: nincs még veszve minden?

A 100 Folk Celsius, a Roy és Ádám Trió, Müller Péter Sziámi and Friends, Budapest Gold Stars (Benkő László, Szakcsi-Lakatos Béla, Jávori Fegya, Müller Péter Sziámi), Szabó Leslie, Závodi Janó és Köves Pinyó, Till Attila – néhány név a résztvevők (fellépők és tiltakozók) közül. Március 17-én gyűlik össze a tömeg a nyáron zsúfolt, de olyan tájt még kihalt zamárdi Balaton-parton. A kis Benkőként ismert Benkő Balázs ugyanis március 31-ig kapott haladékot arra a tóparti kisváros önkormányzatától, hogy a bérleti szerződés lejártával, az abban foglaltak értelmében elbontsa vendéglátó egységét. A zamárdi képviselő-testület döntése élénk tiltakozást váltott ki a művészvilágban, közülük sokan zenéltek a Party Fészekben az elmúlt évtized során.

 

 

A szórakozóhelyet nem bezáratja az önkormányzat, hanem lejárt a bérleti szerződése, amit a képviselő-testület nem kíván meghosszabbítani – áll a zamárdi önkormányzat tájékoztatásában.

 

?Az üzemeltetési idő alatt megszámlálhatatlan panasz érkezett a rendszeresen hajnalig tartó hangos zajra, a vendéglátó egység elhanyagolt környezetére, a tiltást figyelmen kívül hagyó zöldterületi parkolásra?.

 

Azt is írják, hogy a bérlő számos alkalommal elmaradt a bérleti díj befizetésével.

 

 

 

A zamárdi önkormányzat lapjának februári számában, egy közelben lakó ingatlantulajdonos köszönetét fejezi ki a képviselő-testületnek, amiért elbontatja az egységet. Azt írja levelében: a Party Fészek nem volt méltó Zamárdihoz, ?úgy nézett ki, mint egy elhanyagolt termelőszövetkezeti major…Mi, a huzamosabb ideig itt lakók hajnali négy óráig hallgathattuk a dübörgést, utána meg a hazavonuló fiatalok üvöltözését. Mindannyiunk életét megkeserítette az egység. Az itt rövid ideig nyaraló fiatalok könnyen veszik védelmükbe a különböző fórumokon a kommentjeikkel. Ők mindig elmentek, mi meg maradtunk??

 

 

 

Mindeközben mentsük meg a Partyfészket címmel Facebook-oldalt is nyitottak az egység fennmaradásáért fellépők. Onnan idézünk: 

 

?Addig élj, amíg élni tudsz, addig menj, amíg menni tudsz? Elhatároztuk, hogy bármeddig elmegyünk, hogy az imádott Lacinkon és fián segítsünk? A koncert helyszínén mindenki aláírna egy petíciót, ami a Zamárdi Önkormányzatnak lesz címezve. Remélem jó sokan leszünk, hiszen egy nagyon nemes ügyről van szó?.

 

Azt is írják ezen az oldalon, hogy ?A Zamárdi Hírmondóban megjelent cikk hatására máris aláírásgyűjtésbe kezdtek a zeneszerető zamárdi emberek?. Az önkormányzat érveit pedig gyengének tartják.

?A Partyfészektől kb. 100 méterre néhány éve zöld területen hozott létre parkolót az önkormányzat. Persze, az másmilyen zöld terület. Ha késtünk a fizetéssel, mindig kamatostul fizettünk, mert az mindig felszámításra került. A nagy fesztiválok a Partyfészek által, saját pénzen (!) a partra kiépített villanyóránkról veszik az áramot minden évben. Amit persze tilos lebontanunk. Az önkormányzat programjain egyre több olyan zenekar lép fel – üdvözítő jelenség ?, akiket a Partyfészek által ismert meg Zamárdi?.

Azt is nevetségesnek tartják, hogy míg a Balaton Sound hangereje nem probléma, az övéké igen. Emlegetnek egy olyan zajszintmérést, melyen a Party Fészek részéről senki sem volt jelen.

?Nem egy zajszintmérésről van szó, hanem tíz év alatt összegyűlt panasztengerről, mely a nyaralótulajdonosi közösség részéről érkezett folyamatosan az önkormányzathoz? – mondta érdeklődésünkre Csákovics Gyula zamárdi független polgármestere.

?Az önkormányzat elment a falig, talán tovább is, a rengeteg panasz ellenére csak most léptünk? – közölte.

Benkő László Zamárdi díszpolgára, a rá való tekintettel sem tették ezt meg előbb. A képviselőtestület azonban most elszánt, és nem kíván új bérleti szerződést kötni a vendéglátó egységgel. Az pedig a bérleti szerződés része, hogy az eredeti állapotot kell helyreállítaniuk, vagyis el kell bontaniuk. Leginkább talán a hajnalig tartó, technozenés afterpartik miatt voltak kiakadva a közelben élők.

 

 

 

Van-e párbeszéd a két fél között – kérdeztük a polgármestertől. Ő úgy felelt:

 

?Magam is meglepődtem, hogy a sajtóban támadják az önkormányzatot, ahelyett, hogy megbeszélnénk kultúremberek módjára, a megoldást keresve, az érzelmeket félre téve. Van elég acsarkodás ebben az országban? Én nyitott vagyok az egyeztetésre, a kompromisszumra, és bízom is még abban, hogy ez létrejön, de persze a végső döntés a képviselő-testületé, az enyém is csak egy szavazat. Bárhogyan is folytatódik a történet, az biztos, hogy egy korszak lezárult, ugyanúgy nem folytatódhat az egység működése. Ha ők hajlandók a kompromisszumra, akár még esély is lehet a fennmaradásra, ha nem, akkor nem marad más, mint a bontás és a további találgatásokat megelőzve: senki nem nézte ki magának azt a területet és nem akarja senki beépíteni sem.?

 

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL