Wildmann János, az LMP korábbi pécsi politikusa, országos választmányának egykori tagja is nyílt levelet fogalmazott meg, amelyet eljuttatott a Szabad Pécshez. Wildmann János Keresztes László Lóránt nyílt levelére reagált, amelyet viszont a pécsi városházi LMP-s politikus és országgyűlési képviselő-jelölt a Kellermayer Miklós-Mellár Tamás levélváltásra, illetve a későbbi (formáját tekintve függőbeszédben megírt) Kellermayer-inetrjúra írt válaszul. A vita most már az ellenzék felelősségéről si szól, s  Szabad Pécs még közli Wildmann János levelét, de ezzel a saját felületén ezt a vitát ezzel lezártnak tekinti. Lapunk nem tartja azonban elképzelhetetlennek azt, hogy a következő hetekben szervez egy pécsi politikai fórumot, amelyen a két, Pécset is érintő baranyai országgyűlési választókerület jelöltjeit hívja meg, és a legfontosabb kérdések mellett az előbb említett levelekben, és az alábbiakban közöltben megfogalmazott témákat is érinteni fogjuk. Amennyiben sikerül a vitaestet/vitaesteket megszervezni, arról időben értesíteni fogjuk olvasóinkat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Wildmann János teológus, egyetemi docens nyílt levelét tehát szó szerint közöljük az alábbiakban.

 

Keresztes László Lórántnak, 

az LMP pécsi önkormányzati képviselőjének,  az EU Régiók Bizottsága tagjának

Kedves Lóri!

Mivel bizonyos értelemben elődöd vagyok, hisz 2010-ben tőlem vetted át a stafétát az LMP-ben, miután kiléptem az országos választmányból, majd még abban az évben a pártból is, kérlek, engedd meg, hogy tegezzelek. Ma is hálás vagyok neked a sok segítségért, amelyet tőled kaptam a kopogtatócédulák gyűjtésekor (mennyi butaságot hordtak össze arról, hogy a Fidesz segített nekünk, pedig mi jártuk a körzetet, minden szelvényt szűk szimpatizánsi körünkkel együtt gyűjtöttünk össze, engem közben még a kutyák is megtéptek). Benned akkor egy a köz ügye iránt elkötelezett, tisztességes embert ismertem meg, és bár az LMP-ből való távozásommal és kényszerű budapesti ingázásommal már kevésbé tudtam figyelemmel kísérni tevékenységedet, hiszem, hogy az elmúlt években minden tőled telhetőt megtettél Pécs érdekében. Kellermayer Miklós professzornak írt nyílt leveled azonban megszólalásra késztet. Nem azért, mintha az ő álláspontja figyelmet érdemelne, hanem azért, mert a Tiéd figyelmet érdemel. 

Sok igazság van abban, amit az európai politikai helyzetről és a migrációs krízisről írsz, különösen is a nyugati demokráciák felelősségéről (bár ebben azért országonként jelentős különbségek is vannak), a klímaváltozás, a természeti erőforrások szűkösségének és az életfeltételek drámai romlásának geopolitikai hatásairól. Talán még több igazság van abban, amit a magyar politikai helyezettel kapcsolatban megfogalmazol, legyen szó korrupcióról, gyűlöletkeltésről, lebutított konzultációkról és egyéb a hatalom megtartására irányuló gátlástalan praktikákról. 

Őszinte beszédre, felelős cselekvésre van szükség, írod. Egyetértek veled! Amiben nem értünk egyet, az az, hogy miben áll ez a felelős cselekvés. 

Te azt mondod, ?Soha, semmilyen formában nem járulnék hozzá a Gyurcsány-MSZP korszak bukott figuráinak, pártjainak hatalomba való visszatéréséhez?. Én azt kérdezem: miért kevered össze a ?rothadó rendszer? leváltására létrejött technikai koalíciót az említettek hatalomba való visszatérésével? Egy esetleges közös kormányzás korlátot szabna minden résztvevőnek, így nekik is, és lehetővé tenné az általad is szorgalmazott felelős cselekvést.

Te mélységesen meg vagy döbbenve, hogy ?a lejáratódott, hiteltelen politikusok, egykori kormánytagok és a hozzájuk csapódó kommunisták a ?változásszövetsége? fedőnéven egyáltalán a parlamenti bejutási küszöb fölötti támogatással bírnak?. Én pedig azt gondolom, hogy egyrészt a szövetség nem csak belőlük áll, hanem olyanokból is, akiknek semmi közük a korábbi korszak bűneihez, másrészt a változás szövetsége nélkül nem lehet leváltani az általad is jogosan bírált rendszert. Miért? Épp azért, amit írsz: mert egyes tagjai a parlamenti bejutási küszöb fölötti támogatással bírnak.

Te kifogásolod, hogy az általad nem kívánatos aktőrök ?most kölcsönvett miniszterelnök-jelölt mosolya mögé bújva megtévesztik a kormányváltást, és a korszakváltást joggal követelő tisztességes választók, és tenni akaró emberek sokaságát?. Én pedig úgy látom, hogy ez a kölcsönvett miniszterelnök-jelölt közülünk való, annak az LMP-nek volt tagja, amelynek te is vagy és én is voltam. Az országos választmányban őt tisztességes embernek és politikusnak ismertem meg, akárcsak téged. Ha más nem, ő garancia arra, hogy ez a szövetség az általunk vallott értékrend mellett kötelezze el magát.

Lóri, azt írod, hogy ?pécsi, de az európai politikára is rálátással rendelkező képviselő? vagy. Ha ez így van, akkor azt is tudnod kell, hogy a mai Európa az egykori ellenségek összefogására épül: a franciák és németek kibékülése és együttműködése nélkül aligha jött volna létre az Európai Unió, és nem lenne az a közösség, amely mellett – minden hibája ellenére – elkötelezzük magunkat. Nekem is megvan a tapasztalatom az általad kifogásolt egyik vagy másik politikussal vagy politikai erővel, de most félre kell tenni a sérelmeket, mert az ország jövője a tét. Az utolsó percben vagyunk.

Most még dönthetsz te is és dönthet a LMP is: a kibékülés, a szövetség és újrakezdés pártján álltok, vagy különállástokkal, hatalmi törekvésetekkel, gyűlölködésetekkel akaratlanul is a tekintélyuralmi tolvajhatalmat segítitek.

Üdvözlettel:

Wildmann János

 

KategóriákPOP