Bosnyák András, Martonfa polgárestere a Szabad Pécsnek juttatta el nyílt levelét, amelyet a Martonfára tervezett menekülttábor (befogadóállomás) ügyében írt. Annak idején azt az ígéretet kapták ugyanis a kormánytól, hogy nem lesz náluk menekülttábor, de mint kiderült, továbbra is életben van az a kormányrendelet, amely a Martonfához tartozó állami területet befogadóállomás kialakítására jelölte ki. Pedig 2016-ban arra utaló, bíztató jelek voltak, hogy a 33 hektáros területet megkaphatják, hogy azon gazdálkodhassanak.

A cikk a hirdetés után folytatódikFontos hangsúlyozni, hogy én most valóban elsősorban, kiemelten független polgármesterként, Martonfa vezetőjeként szólalok meg és ebben a minőségemben fogalmazta meg az önöknek eljuttatott nyílt levelet – ezzel kezdte a vonalban Bosnyák András. Martonfa polgármesterét fel is hívtuk ugyanis azt követően, hogy a Szabad Pécs részére elküldte a nyílt levelet, amit a Kormánynak címzett, Orbán Viktort megszólítva, és amelyet lentebb teljes terjedelmében közlünk is.

Bosnyák András ugyanis az Új Kezdetben politizál, és pártja valamint az LMP közti összefogásnak köszönhetően a zöldpárt színeiben indul Baranya 3-as számú választókerületében az április országgyűlési választáson.

Mint mondta, annak idején martonfai embereknek és az önkormányzatnak volt egy nagyjából 66 hektáros területe, amelyet a kormány kisajátított, és amelyen katonai gyakorlóteret alakítottak ki.

Szó volt arról 2015 előtt, hogy a 66 hektáros területet a valóban kicsi, 300 fősnél kisebb település megkaphatja, ott gazdálkodhat, mert már korábban is mintaszerűen dolgoztak a közösségi kertészetükben. Ehhez a Belügyminisztériumtól pályázaton komoly gépparkot is nyertek, csakhogy 2015-ben villámcsapásszerűen lekerült a napirendről ez a kérdés, mivel más magyarországi helységgel egyetemben Martonfát, illetve a volt katonai területet jelölte ki a kormány ideiglenes befogadóállomás létesítésére. Ekkor több ellenzéki párt is melléjük állt, és közösen tiltakoztak a tábor létesítése ellen, ugyanakkor messze nem pártok tiltakozása volt, a martonfaiak, a közeli pécsváradiak, hosszúhetényiek, avagy a Pécshez tartozó somogyiak, hirdiek is tiltakoztak sokan. A kormány egy évvel később jelentette be, hogy nem építenek befogadóállomást Martonfán, ami után megnyugodtak, mesélte Bosnyák András. Emellett valóban kaptak bíztatást arra nézvést, hogy a terület egyik felét, egyik 33 hektáros részét megkaphatják, hogy azon az önkormányzat tagságával megalakított szövetkezet elkezdhessen termelni, gazdálkodni, állatokat is tartani. Ezzel ráadásul nem csak a helyieknek adhattak volna munkát, és még egyszer: ez a tervük korábban már egy kisebb géppark formájában támogatást is kapott. Nem csak ebből a földvisszaadásból nem lett semmi, de mint kiderült, a kormányhatározatot sem vonták vissza. Erről a Hír TV számolt be most. Márpedig az utóbbi idők hírei miatt, hogy kiderült, a kormány szépen csendben befogadott menekülteket, Bosnyák András szerint nem lehetnek elég nyugodtak mindaddig, amíg nem vonják vissza ezt a határozatot, és nem kapják vissza a területet, ezért erre szólította fel Orbán Viktort és a Kormányt az alábbi nyílt levélben.

 

?Nyílt levél Magyarország Kormánya részére,

Tisztelt Miniszterelnök úr,

Ön és kormánya előszeretettel hangoztatja az illegális migráció elleni sikereiket, miközben a valódi eredmény az, hogy több tízezer kétes hátterű embernek adtak el letelepedési kötvényt, a válságot pedig kizárólag pánikkeltésre és politikai haszonszerzésre használták.

Ennek tökéletes példája a 212/2015. számú kormányrendelet.

2015 augusztus 1-jén tudta meg Martonfa lakossága, mert valaki kiszúrta a Magyar Közlönyből, hogy a falu határában levő volt honvédségi gyakorlótéren a kormány ideiglenes befogadóállomást akar építeni ( https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1500212.kor ). Azon a 66 hektáros területen, amely Martonfa külterületén, Pécs közigazgatási határában fekszik.

Azon a területen, amelyet Martonfa Község Önkormányzata már 15 éve kér az aktuális kormányoktól hasznosításra.

Azon a területen, amely a mai napig parlagon, kihasználatlanul áll, közművesítetlen, még út se vezet oda.

Azon a területen, amelynek 3 kilométeres körzetében 6 falu van.

Most, a választási kampányban sorra kerülnek elő fideszes politikusok, akik elmondják, miként álltak ki mellettünk a menekülttábor elleni tiltakozás 50 napjában. Igen? Mi nem emlékszünk rájuk. Kizárólag a Jobbik és az LMP politikusai álltak ki mellettünk.

De ez nem a sérelmek boncolgatásának az ideje. A lényeg, hogy egyelőre nem épült meg a menekülttábor.

Csak ?egy gondolat bánt engemet?: miért nem helyezték hatályon kívül a rendeletet is azzal a lendülettel? Miért nem adták oda hasznosításra Martonfának, bár ígéret volt rá Lázár János miniszter úrtól és Héjj Dávid kormánybiztos úrtól is? Nem tulajdont kértünk. Azt kértük, hogy haszonállatokat legeltethessünk a területen!

A mai jogszabályok szerint bármelyik napon idejöhetnek a gépek, és elkezdhetnék a munkálatokat, pár hét alatt felhúzhatnának egy befogadó állomást! Meddig kell még ebben a félelemben és bizonytalanságban élnünk?

Tisztelt Miniszterelnök úr! Azzal fejezem be, amivel elkezdtem: az illegális migráció megállítása történelmi felelősség, amivel kapcsolatban önök történelmi bűnöket követnek el. 

Valóban, nincs menekülttábor a lakóházainktól néhány száz méterre. De Önök ennek a lehetőségét továbbra is fenntartják, ezzel pedig állandó fenyegetésben tartják a martonfaiakat.

Helyezzék hatályon kívül a 212/2015. Kormányrendeletet, adják oda Martonfának a területet, hogy hasznosíthassuk!

Kérem az országgyűlési képviselőnket, Dr. Hargitai Jánost, érje el, hogy ennek az ügynek pont kerüljön a végére, mindannyiunk megnyugvására, megelégedésére!

Tisztelettel:

Bosnyák András

Martonfa Község polgármestere”

KategóriákMETÁL