Az Európai Bizottság megállapítása szerint Magyarország nem ért el kellő előrehaladást a reformok terén, és teljesítenie kell a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből származó forrásokra vonatkozó alapvető mérföldköveket.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Európai Bizottság tartott ma délben sajtótájékoztatót Brüsszelben Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési tervéről, valamint az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazásáról.

A sajtótájékoztatót élőben is lehetett követni, majd egy közleményt is kiadott a bizottság az ott elhangzottakról. A szerint az Európai Bizottság ismertette Magyarországgal a kondicionalitási eljárás szerinti értékelését. Az Európai Bizottság megállapította, hogy bár Magyarország tett lépéseket, ennek ellenére továbbra is fennáll a kockázat az uniós költségvetés tekintetében, magyarán nem látják biztosítottnak, hogy amennyiben most elküldenék a Magyarországnak amúgy megjáró támogatásokat, akkor azt a pénzt jogszerűen használnák fel, e tekintetben még látnak kockázatot.

Mint fogalmaztak, bár Magyarországon számos reformot már végrehajtottak, illetve azok folyamatban vannak, hazánk a 2022. november 19-i határidőig nem hajtotta végre megfelelően az általános kondicionalitási mechanizmus keretében elfogadott és szükségesnek tartott 17 korrekciós intézkedés központi elemeit az általa vállaltak szerint. Ezek különösen az újonnan létrehozott Integritás Hatóság hatékonyságára, valamint az ügyészségi határozatok bírósági felülbírálatára irányuló eljárásra vonatkoznak.

Ennek eredményeként a Bizottság úgy határozott, fenntartja szeptember 18-i eredeti javaslatát, amely a kohéziós politika három operatív programjával kapcsolatos kötelezettségvállalások 65%-ának, vagyis 7,5 milliárd eurónak a felfüggesztésére irányul.

A Bizottság – miután biztosította az igazságszolgáltatás függetlenségével és az uniós költségvetés védelmével kapcsolatos alapvető mérföldkövek belefoglalását a tervbe – úgy határozott, hogy a szükséges mérföldkövek teljes körű és hatékony végrehajtásának függvényében jóváhagyja Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési tervét.

A helyreállítási és rezilienciaépítési tervben Magyarország az uniós költségvetést veszélyeztető jogsértések orvoslása érdekében kötelezettséget vállalt 17 korrekciós intézkedésre, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos egyéb jogállamisági reformokra. Ezek egyértelműen meghatározott 27 szupermérföldkőből állnak. Ez azt jelenti, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében mindaddig nem teljesíthető kifizetés, amíg Magyarország maradéktalanul, és pontosan végre nem hajtotta a 27 szupermérföldkőben meghatározott intézkedéseket.

KategóriákMETÁL