Na, de hogyan is jönnek mindehhez az okosautók? Nagyon is! Pécs nem bővelkedik a strandokban, a  Hullámfürdő mellett a kis, családi Pollack-strand az egyetlen lehetőség. Nem csak emiatt látogatják azonban sokan a szezonban, kifejezetten szeretik a Pollackot a pécsiek. A strand medencéje mellett azonban a jövőben tehermentesítő út fog elhaladni, és annak zöldterületéből kell elvenni a fejlesztéshez. Szombaton délután négytől ezért tartanak demonstrációt Pécsett a Pollackon: fürdőköpenyes, politikamentes kiállás lesz a strand mellett. A pécsi városvezetés közleménye szerint a strand működni fog.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécsett a mindennapos közlekedés szempontjából a legproblémásabb rész a klinikáktól és az egyetemektől a belvárosig vezető rész, hosszú évek óta. Erre a helyzetre a városvezetés és Csizi Péter országgyűlési képviselő, egy, pár éve, lakossági fórumon felmerült javaslatra sikeresen lobbizott a kormánynál egy tehermenetesítő út kialakítására. Egymilliárd forintot sikerült erre a célra nyerni.

Kb. két éve, egy civil szervezésű lakossági fórumon hangzott el, merült fel ismét az, hogy meg kellene valósítani egy, már a  ?60-as években is létező tervet, egy, a Bálicsi és a Kodály Zoltán utat összekötő tehermentesítő út megépítését. Az elmúlt években ugyanis a napi két csúcsidőszakban egyre kritikusabb ezen a területen a közlekedési helyzet, mindennapos a káosz, amelyet feloldhat a tehermentesítő út megépítése.

Az azonban, sem ezen a fórumon, sem azt azt követő időszakban, amikor erről a tervezett fejlesztésről volt szó, nem merült fel, a városvezetés nem nagyon hangoztatta, hogy a Rókusdombot gyakorlatilag keresztülszelné az új, Kodály és Bálicsi utak közti, észak-déli tehermentesítő. Sőt, emlékeink szerint a kezdetekben éppenhogy azt hangsúlyozták, hogy  alig kell majd elvenni a dombból, ahol a gyerekek játszottak, télen szánkóztak, és amely felett van a Pollack-strand. Azt, hogy a Kodály-körforgalom feletti nagy zöld területen lévő kutyafuttatót át kell helyezni, eddig is sejteni lehetett, hiszen az út a körforgalomba csatlakozik majd be, mindkét oldalán járda-sávval. Arról viszont nem volt szó sokáig, hogy a Pollack-strand léte-jövője is veszélybe kerülhet.

Most annyi biztos, hogy az idei évben még kinyitnak, működnek, de hogy a jövőben a strand nyugati zöldfelületét ?elvevő? útfejlesztés miatt mi fog történni az egyetemi tulajdonú területen, nem tudjuk.

Lapunk nem hivatalos információja, hogy van egy olyan elképzelés is a lehetőségek közt, hogy a strandot 2019-ben már nem nyitják ki, a medencét befedik, és a kis létesítményt a pécsi vízilabdások kaphatják meg. Ők ma a Hullámfürdő sportmedencéjében edzenek, s emiatt sok pécsi, rendszeresen úszni vágyó évek óta nagyon is fúj a magyar sikersport pécsi csapatára, de leginkább a pécsi városvezetésre és országgyűlési képviselőkre, hogy ezt a helyzetet nem tudták mindezidáig megoldani.

Ráadásul a Pollack-strand jövőjére az is hatással lehet, hogy információink szerint annak közelében, az egyetem műszaki karának  jelenlegi parkolóját érintően komolyabb egyetemi fejlesztés indulhat a Modern Városok Program részeként.

A Rókusdombbal kapcsolatos helyi közéleti vitákban a napokban felmerült egy rendkívül érdekes megközelítés is. Annak képviselői hangsúlyozzák, hogy nem vitatják, hogy a közlekedési helyzet tragikus ezen a részen, hosszú évek óta. Ugyanakkor azt is mondják, hogy most már vétek olyan megoldást keresni, amellett kardoskodni, amely zöldfelületet vesz el a várostól, pláne egy strandot kell esetleg miatta felszámolni. A mai tudásunk és az iparági előrejelzések, várakozások szerint ugyanis néhány éven belül jelentősen csökkenhet a magántulajdonban lévő személyautók száma, az okosautók, és azzal együtt a városi közösségi autózás/ fizetős telekocsizás elterjedésével. Magyarul: többen is felvetették, hogy egy igazán felelős városvezetői döntés egy hosszú  évek óta tartó, nagyon is valós probléma kezelését nem olyan megoldásban kellene, hogy megtalálja, amely  nem veszi figyelembe a közeljövőben várható változásokat, vagy legalább egy helyi társadalmi vitát nem folytat le róla.

A Szabad Pécs ezzel kapcsolatban azt a megjegyzést teszi, hogy a Pollack-strand a nyolcvanas évek végén nyitott meg, az útfejlesztés terve a hatvanas évekből való.

A szombati pécsi demonstráció szervezői meghívták a rendezvényre Páva Zsolt pécsi polgármestert, a pécsi városfejlesztési főosztály (referatúra) vezetőjét, Csaba Ders egyetemi főépítészt és Fazekas Orsolyát, a terület önkormányzati képviselőjét.

 

A Facebook-eseménynél pedig a következőket írták ki:

 

?Politikamentes kezdeményezés a Pollack strandért és a Rókus domb értékeinek, zöld területeinek és biztonságának megőrzéséért.

Már csak néhány hónap, és visszavonhatatlanul a Pollack strand területének déli részén fog áthaladni (közvetlenül a medence mellett) a Rókus domb zöld felületének egészét átszelő új tehermentesítő út, mely a Bálicsi utat a Kodály Z. úttal köti össze a sörgyár környéki közlekedési nehézségek enyhítése érdekében. A munkálatok már meg is kezdődtek az idén február 19-én jóváhagyott jogerős építési engedély alapján.

A kialakításra kerülő új nyomvonal nemcsak a strand egyik ligetes részét veszi el, de a domb zöld felületének jelentős részét felszámolja: áldozatául esik a jelenlegi kutyafuttató és a körforgalom feletti füves terület a tízemeletes épület tőszomszédságában. Az út mindössze néhány méternyire fog elhaladni mind ettől a sok lakásos lakóépülettől, mind a strand medencéjétől – a kutyafuttató pedig vélhetően (információnk egyelőre nincsen) megszűnik.

Aggódunk a (bel)város zöld területeinek további drasztikus csökkenése miatt, aggódunk a lakóházak és a strand állagának rövid és hosszú távú kilátásai miatt, és mérhetetlenül szomorúak vagyunk amiatt az értékveszteség miatt, ami a környék lakójaként, illetve a strand intim nyugalmát élvező lakosként bennünket ér. 

Egyúttal természetesen értjük azt is, hogy egy város és lakossága életében ezeken kívül is számos egyéb szempont kell hogy érvényesüljön, és ezek egyike a közlekedési problémák megoldása. Beszéljünk róla!?

 

 

A pécsi városháza pénteken adott ki közleményt az ügyben, abban azt írták, hogy a strand jövője és az új kutyafuttató is biztosított:

 

A Petőfi Sándor utca és a Kodály Zoltán utca körforgalmi találkozása és a Bálicsi út között megépítendő új úttal egy legalább három évtizedes probléma oldódik meg több tízezer pécsi érdekében. Az elmúlt évtizedekben a gépjárművek számának növekedését, a Mecsekoldal beépítettségének növekedését nem tudta követni a környék úthálózata. A városrészben komoly a gépjárműállomány: míg a hazai átlag 300 autó 1000 főre vetítve, a Mecsekoldalban a nyugat-európai szinten van mindez, azaz minden ezer emberre 500-600 autó jut. Ez a tény is mutatja, hogy a forgalmi fejlesztésekre szükség volt.

A beruházás kapcsán konszenzusos döntést hozott a pécsi önkormányzat korábban, az útfejlesztés szükségessége komoly támogatást kapott minden politikai oldal irányából. A tervezés során fontos szempont volt, hogy egy létesülő új funkció ne más, már meglevő funkciók helyett, hanem azok megtartása mellett jöjjön létre. Ez azt jelenti, hogy Rókus-domb jelenlegi funkcióinak egyike sem fog csorbát szenvedni az út megépítését követően.

A beruházás során érintett a Pécsi Tudományegyetem strandja, amely fontos rekreációs szerepkört is betöltő szolgáltatást is nyújt szezonálisan. Ennek a funkciónak a megtartása legalább olyan fontos szempont mint az új út létesítése, így az útépítés a medencéket nem érinti, ellenben érinti az azoktól attól délnyugati irányban található röplabda pályát, amit a beruházás során visszapótol az önkormányzat a Pécsi Tudományegyetemmel egyeztetett helyszínen a strand területén.

A strand nyitását semmi sem fogja akadályozni, sem idén, sem a jövőben.

A beruházás érinti a Rókusdombon korábbban létesült és sokak által igénybe vett kutyafuttató területét. Ennek a funkciónak a visszapótlása is meg fog történni a beruházással párhuzamosan a Rókus domb területén. Az útépítés részeként kétoldali járda, csapadékvíz elvezető rendszer és közvilágítás is ki fog épülni. Az új útszakaszon két helyen lesz gyalogátkelőhely. Egy a körforgalom északi ágában, egy pedig a Damjanich utca kereszteződésénél.

Az út a személygépkocsi forgalmat bonyolít csak a tervek szerint. A 37-es járat továbbra is az Édesanyák útját érintve fog haladni. A szociális otthon előtti parkoló a jelenlegi formájában üzemel tovább.

A művészeti iskolához érkezők gyalogátkelőkön közelíthetik meg az intézményt. A Pécsi Városháza bízik abban, hogy ősszel egy olyan megújult területe lesz Pécsnek a Rókus-domb, amely megőrizte eddigi értékeit és egy új fontos funkcióval a környező területek mindennapi életét is jobbá teszi.

Üdvözlettel:

Pécsi Városháza

  

KategóriákMETÁL