?Hello, vasárnap szavazók és nemszavazók, közelebbi-távolabbi ismerősök, családtagok, pártosok és pártfüggetlenek!? – ezzel az idézettel kezdi a Facebookon közölt jegyzetét kollégánk, Mester Zoltán, a Szabad Pécs volt újságírója és szerkesztője, az Emberség Erejével Alapítvány sajtósa.

A cikk a hirdetés után folytatódikMester Zoli azért nem dolgozik már a Szabad Pécsnél, mert az újságírói munka értelemszerűen összeférhetetlen lenne a sajtószóvivői, kommunikációs munkájával. Ezért számára és számunkra is egyértelmű volt, hogy fájó szívvel is, de lezárjuk az együttműködésünket.

Mester Zoltán a saját Facebook-oldalán a választásról beszél nagyon őszintén, sok fontos dolgot kimondva, leírva, ezért úgy döntöttünk – a nyilvános poszt ellenére is egyeztetve vele előtte ?, hogy lehozzuk az egész bejegyzést a Szabad Pécsen.

 

?Hello, vasárnap szavazók és nemszavazók, közelebbi-távolabbi ismerősök, családtagok, pártosok és pártfüggetlenek, még egy politikai tartalmú kontentet itt hagyok vasárnap előtt, többet nem is, és nagyon örülnék neki, ha szántok némi időt az elolvasására. fontos lenne. (6-7 perc)

az elmúlt hetek és hónapok (jóisten, évek) egyre erősödő kormányzati támadásai nyomán sajnos minden okom megvan azt feltételezni, hogy a vasárnapi választás leegyszerűsített tétje számomra (és még sokak számára rajtam kívül) egyfelől a saját egzisztenciám és szabadságom.

a jelenlegi kormánypártok és képviselőik, holdudvaruk gyűlölet-kommunikációjának köszönhetően minden valószínűség szerint engem is egy fantáziált, kétezer fős zsoldossereg tagjai között tartanak nyilván, figyelnek meg, s készülnek elégtételt venni (erkölcsi, politikai és jogi értelemben mindenképpen). a vasárnapi szavazás eredményétől függően vezető politikusok nyilatkozatai alapján április 8-át követően jó eséllyel számíthatok ellehetetlenítésre, állampolgári jogaim súlyos korlátozására, vagy a legmerészebb putyini hatalomgyakorlás kibontakozására, s szabadságom korlátozására. eljutottunk arra a pontra, ahol ezt mint túlságosan is valószerű, lehetséges veszélyt, komolyan kell venni.

mély szomorúság, hogy az országos politikai szereplők mellé felsorakoztak a helyi politikusok és kiszolgálóik is, hogy egyszerű hazugságokkal, kitalációkkal egyre mélyebbre süllyedve vádolják vélt ellenségeiket a vélt politikai igazuk nevében.

(itt szeretném leszögezni, ha esetleg idáig maradtak az olvasók között, akik egy pillanatig is elhisznek bármit a kormánypropagandából, hogy továbbra sincs semmilyen soros-terv, nincsenek betelepítésre váró migránshordák, nincs kampányiroda, nincs soros-központ, nincs a szent haza elpusztítására szőtt ördögi szándék, egyáltalán, a kormánypárt és a kormánypárti média civilekkel szemben hangoztatott állításai pofátlan hazugságok úgy kompletten.)

mindezt úgy, hogy maguk is érzik, ennek a kormánynak április 8-án vége. ha más nem is, a történelmi szükség ezt diktálja.

nemcsak a történelmi szükség: túl messzire mentek, túl sok gőg, gyűlölet, hazugság és ellopott milliárd, tönkretett ember, megnyomorított és megfertőzött lelket halmoztak fel a ner amúgy is ingatag talajon álló építményére, és ezt már nem bírja egyben tartani az oly büszkén emlegetett biztos szavazótábor sem.

őszintén hiszek abban, hogy a magyar emberek többsége megértette, hogy most április 8-án a saját és gyermekei sorsáról, jövőjéről szól a szavazás. hiszek abban, hogy az a rengeteg ember, a többség, akit jelentős hátrány ért ebben a nyolc évben, aki nem mert, akart kiállni az igazáért, most ott lesz a szavazófülkében, hogy véget vessen annak a folyamatnak, amelynek a végén egy rendkívül szomorú, diktatorikus ország képe dereng fel.

(ahogy egy ismerősöm mondta) nem kell túlagyalni a dolgot, el kell menni, aztán szavazni bárkire, akinek nem célja elpusztítani az ország bármely vele egyet nem értő részét, a saját nemzetének egy részét. szavazni valakire, aki nem akar több stadiont fel-, nem akar félelmet és terrort kiépíteni, és aki nem törli bele minden áldott megszólalásával és cselekedetével a lábát állampolgárain túl nemhogy az európai eszménybe, de a humanizmusba és a keresztény értékrendbe is.

ha bizonytalan vagy azt illetően, hogy melyik pártot, jelölted válaszd? nem tartom magam különösebben vallásosnak, de nekem mindig bevált, hogy kérdéses helyzetben, a bibilát, vagy legalábbis jézus hegyi beszédét hívtam segítségül. vagy ha az sem segített, akkor a gyűrűk urát.

most annak sincs itt az ideje, hogy tiltakozásul érvénytelenül szavazzon valaki. (ha mégis faszt vagy egyéb üzenetet akarsz elhelyezni, attól még érvényes lehet a szavazatod, csak egy párthoz/jelölthöz a megfelelő helyre a két egymást metsző vonalat ne felejtsd el behúzni.)

ez most nem az a helyzet, amikor fintoroghatsz és megvonhatod a vállad, hogy téged nem érdekel a politika, meg jaj nem tudok kire szavazni, meg te nem politizálsz, s nem érdekel a sorsod, nem érdekel a jövőd és az embertársaid jövője, ez nem az a pillanat, amikor úgy fejezheted ki a tiltakozásod, hogy távol maradsz.

hallgatólagosan is, de ezzel jóváhagyod egy csapatnyi szorgalmas, tehetséges, ugyanakkor cselekedetei alapján romlott és gonosz ember uralkodását, akik már túlléptek azon, hogy energiáikat saját jogtalan és törvénytelen anyagi gyarapodásukra fordítsák, figyelmük konkrétan emberek ellehetetlenítésére irányul. sajnos eléggé hatékonyan.

ennek most vasárnap még bőven és kényelmesen lehet megálljt parancsolni. még akkor is, ha az április 8-i szavazás másnapján nem lesz minden rendben. egy hétre rá se. sőt, eredménytől függetlenül jó esélyek vannak a belpolitikai káoszra, de egy biztos: megszületik annak lehetősége, hogy visszatérjünk a demokratikus útra, hogy újra egy tisztességes, emberi és úgy általában olyan országot építsünk magunknak, melyre büszkék lehetünk. ahol nem kell félnie senkinek sem azért, hogy a születési adottságai vagy a véleménye miatt korlátozzák. lehetőségünk van újra megtanulni használni a demokratikus intézményeinket, miután megtapasztaltuk, mennyire veszélyes lebontani azokat.

s ha úgy érzed, hogy többet akarsz tenni pusztán annál, hogy vasárnap szavazol, akkor ne fojtsd el magadban az érzést. ha úgy érzed, hogy ki kell állni az igazad mellett, akkor is, ha fáj, akkor is, ha ezzel megharagítasz másokat, akkor is ha ezzel egyedül vagy és egyedül maradsz, meg kell tenni. (nem vagy egyedül btw)

mert ha ezt nem teszed meg, akkor nincs értelme élni. ezt kívánja a becsület, ezt kívánja az igazságérzet. én ezt tanultam a családomtól, s nem hazudtolhatom meg magam. a fejemet sem fordíthatom el. és ez még mindig a legkevesebb, amit megtehet az ember.

most arra törekszem, hogy mindinkább megértő legyek. ha szomorúan is, de elfogadom azok döntését, akik ennek a rendszernek a fennmaradására szavaznak. elfogadom, mert örülök, hogy még olyan országban élünk, ahol megtehetik, és szomorúan, mert kb az alábbi okokat látom: az cselekszik így, aki jelenleg a hatalom birtokosa, közvetlen haszonélvezője, őszintén hisz, fél, vagy elhitte a kormánypropagandát. utóbbi a legnagyobb tömeg, s szerencsére nemcsak ingatag, de könnyen kigyógyítható a gyűlölködésből, amint megszűnik annak forrása.

de azért nehezen értem meg, mert ezzel közvetve vagy közvetlenül arra is szavaz, hogy engem, meg nálam nagyszerűbb, önfeláldozóbb és irigylésre méltóan önzetlen embereket is tönkretegyen és elpusztítson a hatalom jelenlegi birtokosa. ennek előszeleit és jeleit a saját bőrömön tapasztaltam, nem hallomások alapján. nem vehetem nem komolyan, és nem hallgathatom el, hogy mennyire fontos most cselekedni.

nem késő még. most sem. még annak sem, aki eddig elhitte. nincsenek migránsok, nincsen titkos terv, ahogy nincsen háttérhatalom, se gyíkemberek, nincsen semmi, amit kihány a köztévé. de isten látja a lelkem, ha egy, csakis egyetlenegy valódi bizonyítékot, tényt mutatnának az állításaik alátámasztásra, mellyel riogatják az embereket, hát önként fogom a rezsiszilárd népbíróságára bízni magam.

még a végére annyi, hogy elég szomorú forgatókönyveken pattogok az elmúlt napokban, de valahol a szívem mélyén, talán csak kósza remény, de inkább egyre erősödő bizonyosság, hogy vasárnap helyére kerülnek a dolgok. nemcsak azért, mert a többi megoldás túlságosan ijesztő lenne. hanem azért, mert ennek így kell lennie.?

KategóriákMETÁL