És ezt megjelentítették a Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650. évfordulója előtt emléket állító Jubileumi Ligetben is, amelyet a pécsi Tüskésréten alakítottak ki még tavaly ősszel.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Tüskésréten lévő wakeboard- (vontatóköteles vízisípálya) és a szabadidőpark melletti területen tavaly ősszel elültetett 650 fa mellé az elmúlt hetekben információs felületet alakítottak ki, sőt, a PTE külföldi hallgatóinak származási országait reprezentáló több mint 110 kis emlékművet helyeztek el. A PTE Jubileumi Ligetet pénteken avatták fel és áldották meg.

 

?Számos tudományos konferenciával, kulturális eseménnyel szerettük volna méltó módon kifejezni tiszteletünket az egyetem alapítói előtt, akik 1367-ben elindították hazánkat a tudáson alapuló társadalmak fejlődési útján. Ezek az események komoly értékeket hordoztak magukban, de ma már csak szép emlékeket jelenthetnek. Ugyanakkor ez a liget – ha szakértelemmel gondozzuk és vigyázunk rá – hosszú évtizedeken, vagy akár évszázadokon át lehet a pécsi egyetemisták és a város lakóinak egyik kedvelt szabadidős célpontja? – fogalmazott köszöntőjében Bódis József, a PTE rektora.

 

Külön kitért a PTE külföldi hallgatóira, mondván ?az, hogy immár több mint négyezren tanulnak a pécsi egyetemen külföldről érkezett diákok, a magas színvonalú képzéseink mellett egyértelműen Pécs város vonzerejének, különleges atmoszférájának is köszönhető. Ők mintegy száz ország felé viszik hírünket, így azt gondoltuk, gesztusként ezekkel a hazájukat jelképező táblákkal köszönjük meg nekik, hogy barátaik, családtagjaik körében népszerűsítik egyetemünket, városunkat, Magyarországot?.

 

 

Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról beszélt az avatóünnepségen, hogy a leendő egyetemi liget egy példamutató pécsi összefogásnak köszönhető, mivel a Pécsi Tudományegyetem, a város önkormányzata, annak egyik cége, a Biokom Nkft. is dolgozott és még dolgozik is a park  Ráadásul a ksi fákat a pécsi csemetekertből hozták. A polgármester végül arról beszél két nappal a Föld Napja előtt, hogy ez is egy újabb lépést jelent Pécs zöldítéséért végzett munkájukban.

 

Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

 

Végül Udvardy György megyéspüspök áldotta meg a ligetet.

 

 

 

PTE650 – Életfa 2017

Pécs önkormányzata a PTE-vel együttműködve, Magyarország első egyeteme alapításának 650. évfordulója előtt tisztelegve, az ?Életfa 2017 program? keretében, 2017 őszén 650 darab fát ültetett el a pécsi Tüskésréten. A projekt folytatásaként helyeztek el most a PTE Jubileumi Liget bejáratánál egy információs felületet, valamint a sétányon a PTE külföldi hallgatóinak származási országait reprezentáló több mint 110 darab táblát. A Jubileumi Ligetben felállították a PTE stratégiai partnereinek tábláit is.

KategóriákPOP