Szakmai vélemények szerint egy zaklatási ügy ürügyén a fővárosi színházak függetlenségét írná felül a kormánypárt. Számtalan színész, rendező a közösségi médiában tiltakozott, mások petíciót indítottak. Ma este Budapesten tüntetés lesz, míg Pécsen két, magánszemélyektől induló tiltakozásról is értesült a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikGothár Péter zaklatási botránya kapcsán a kormányközeli médiák hecckampányát, Kocsis Máté “zaklatószínházas” megszólalása követte. Azóta rengeteg ismert színházi rendező és színész fejezte ki tiltakozását, hétfő este pedig tüntetés lesz Budapesten.

A Fidesznek nem ez volt az egyetlen, a kulturális életet érintő és szakmailag vitatott terve: a kultúrafinanszírozás teljes átalakítása kapcsán több szervezet is nyilatkozatot adott ki. Most úgy tűnik az ügyben a Fidesz részben visszavonulót fújt. Ráadásul úgy tűnik, hogy a friss törvénytervezetből már hiányzik a leghangosabb tiltakozást kiváltó passzus, amelynek értelmében a fővárosi fenntartású színházak vezetőit sem lehetne kinevezni Kásler Miklós személyes jóváhagyása nélkül.

Pécsen a Bóbita Bábszínház egykori épülete előtt a Szent Mór utca és a Mária utca sarkán pedig két mécsest helyeztek el – a színházi szakma függetlenségét csorbító fideszes tervek miatt. A Facebookon indult kezdeményezést egy másik is követte:

KategóriákMETÁL