Ő az első magyar, aki teljesítette a Seven Summits nevű kihívást, és ő a második magyar nő, aki feljutott a Mount Everestre csúcsára – méghozzá elsőre megmászva, ráadásul egy olyan évben, amikor sokan kénytelenek voltak visszafordulni a zord időjárás miatt. A Komlóról származó fiatal hölgy a csúcstámadást a Nepál felőli oldalról indította.

A cikk a hirdetés után folytatódikA már több mint tíz éve Angliában, Wimbledonban élő Németh Alexandra elképesztő teljesítményéről folyamatosan beszámolt a Szabad Pécs. Mint legutóbb megírtuk, a világ legmagasabb csúcsa volt már csak hátra neki, hogy a 7Summit nevű kihívást teljesítse, és ez is sikerült neki, és ez is az első kísérletére, ami egészen rendkívüli teljesítmény. Főleg úgy, hogy ő alapvetően fotósként kelt útra, tervezte el a hét földrész hét legagasabb hegycsúcsának meghódítását, és nem hegymászóként, vagy legalábbis semmiképpen sem elsősorban hegymászóként beszélt magáról. Miközben történelmet írt, hiszen más magyar mindeddig, ő előtte még nem teljesítette a 7Summits-ot, és a Himalája és egyben a Föld legmagasabb pontjára is csak egyetlen magyar nő jutott fel rajta kívül mindezidáig – Ugyan Anita 2009-ben és 2010-ben. Németh Alexandra oxigénpalackkal jutott fel az Mount Everestre a CTSS Everest csapat tagjaként – írta meg a hírt a 7Summits Facebook-oldalaa magyar hírportálok közül pedig elsőként a 24.hu.

 

A Himalajában, 6700 méternél, útban a csúcsra, kevesebb, mint egy héttel ezelőtt

 

 

Neszmélyi Emil hegymászó, aki több alkalommal is hírt adott Németh Alexandra himalájai expedíciójáról

 

Németh Alexandra az elmúlt napokban, hetekben több posztban számolt be a Facebookon arról, hogy éppen hol tart, melyik táborban jár, hány méteren érte a reggel, de minekután az elmúlt napokban folyamatosan jöttek a hírek, hogy a rendkívül zord időjárás miatt többen visszafordultak a Himalája legmagasabb csúcsait ostromlók közül, kétséges volt, hogy Alexandra eléri-e célját.

A Szabad Pécs is próbált érdeklődni az elmúlt napokban, több üzenetet is írtunk neki, hogy megtudjuk, biztonságban van-e, jól van-e, de mint pénteken kiderült, olyannyira jól van, hogy felért a tengerszinttől számított ?Világ anyjára?, a 8848 méter magas Csomolungmára/Mount Everestre.

 

A Szabad Pécs gratulál a lenyűgöző teljesítményhez, és nagyon drukkolunk annak, hogy Alexandra épségben leérjen és hazaérjen. E cikk szerzője pedig kifejezetten szerencsésnek érzi magát azért, hogy elsőként számolhatott be a nyilvánosságban Németh Alexandra grandiózus tervéről, az az interjú a Dunántúli Naplóban jelent meg, s a lap hírportálján máig olvasható.

 

Németh Alexandra ebben a sorrendben teljesítette a Seven Summit-ot

Európa: Elbrusz (5642 m) – 2014. június 14.

Afrika: Kilimandzsáró (Uhuru 5895 m) – 2014. szeptember 14.

Antarktisz: Mount Vinson (4892 m) – 2014. december 14.

Észak-Amerika: Denali (Mt. McKinley 6194 m) – 2015. június 15.

Dél-Amerika: Aconcagua (6956 m) – 2016. január 12.

Óceáni szigetvilág: Puncak Jaya (Carstensz Pyramid 4,884m) – 2017. március 19.

Ázsia: Mount Everest (8850 m) – 2018. május 18.

 

 

Ez volt az az élmény és fénykép, és amely egyrészt nemzetközi figyelmet és sikert hozott a fiatal magyar fotósnak, másrészt megváltoztatta az életét  ? A fotón a Mount Everest mögül febiukkanó felkelő nap látható

 

Fotó: Németh Alexandra

KategóriákMETÁL