Bártfai-Mager Andrea, a IV. Orbán-kormány egyik leendő, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterének rózsadombi lakása volt az egyik központja Balogh Sándor  cégbirodalmának. Baloghról pedig úgy tudni, mint azt a Szabad Pécs megírta, hogy ő a Ledina Kerámia Kft.-t tulajdonló angliai cégcsoport tulajdonosa azt követően, hogy az előző névleges tulajdonos eladta a Birminhamben alapított China Rose-t. A Balogh Sándor által egy korábbi interjúban csak ?Balogh Familynek? nevezett cégbirodalomról a G7 gazdasági lap írt elemző cikket. Ők forrásaikra hivatkozva azt állítják, hogy Balogh és Bártfai-Mager korábban házastársak voltak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA lapnak több forrás is megerősített a leendő miniszter és ?Magyarország legegzotikusabb vállalkozója? közti kapcsolatot, s azt is, hogy több közös vállalkozásuk is volt. Nem beszélve arról, hogy két közös gyerekük van, 26 éves fiuk és 22 éves lányuk együtt szintén több mint tíz cégben töltenek be vezető szerepet.

Merthogy Balogh cégbirodalma több száz vállalatból áll. Csak neki egyedül több, mint kétszáz társaságban van, vagy volt közvetlen,  avagy közvetett érdekeltsége – illetve ezek meghatározó része már nem működik. A cégek – írja a G7 – ráadásul jellemzően nem a legbékésebb módon szűntek meg: szinte kivétel nélkül felszámolással vagy kényszertörléssel vezették ki őket. Ez egy nagy része 2016 előtt a 165 négyzetméteres rózsedombi sorházi lakásba voltak bejegyezve: a 2010-es években mintegy hatvan cég székhelye volt Bártfai-Mager lakása, 2016-ban azonban több megszűnt, vagy székhelyet váltott.

Mint korábbi, fent már idézett cikkünkben írtuk is, Baloghnak több, Afrikával foglalkozó alapítványa van, és sok egyéb mellett a vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója is, valamint a Magyar Bolygóközi Társaság alapító-vezetője. A G7 megemlíti azt is, hogy részben Balogh elgondolása alapján valósultak meg a nemzeti kereskedőházak, és az egyik szervezője volt a Budapest-Bamako Rallynak.

A leendő miniszter lakásában működött céghálóról a G7 megkérdezte Bártfai-Mager Andreát is, aki annyit közölt, hogy az ingatlant ?2004 és 2016 között egy könyvelőiroda használta?, de a cégekről további információ nekik sem áll a rendelkezésére – miközben a saját gyerekei több céget vezettek a lakásában. Ráadásul nem az összes korábban oda bejegyzett vállalat váltott székhelyet 2016-ig, még most is akadnak olyan szervezetek, amelyek Bártfai-Mager lakásának címére vannak bejegyezve.

Balogh Sándort is megkereste az online gazdasági portál, kérdezték az újságírók mind lakásról, mind a megszűnt vállalatokról, illetve  olyan üzlettársairól, akik jelentős adótartozást és hiányt halmoztak fel cégeikben. Az üzletembert telefonon érték el, ő is egy könyvelőirodát emlegetett, később pedig azt írta nekik, hogy 29 éve foglalkozik ?egyebek mellett cégfelvásárlással?. A konkrét kérdésekre azonban írásban sem reagált. Annyit elmondott azonban, hogy ?eddig is és ezután is betartja a jogszabályokat, amennyiben bármelyik hatóság szabálytalanságot tár fel, áll a vizsgálat elé, és az esetleg feltárt hiányosságot azonnal javítják?.

A Balogh-féle cégekben többször feltűnő, és a G7 által megnevezett egyik hölgy, aki a NAV nagy adótartozóinak listáján is szerepel a Szabad Pécs tudomása szerint a Ledina Kerámiát tulajdonló céget birtokló Balogh jelenlegi felesége.

KategóriákMETÁL