Olvasói levelet kaptunk, mely szerint “radioaktív vezetéket” vághattak át múlt héten az egyetemnél, és a sugárvédelmi szolgálat autója is megfordult a területen. Utánajártunk, hogy mi történhetett.

A cikk a hirdetés után folytatódikInformációink szerint több egyetemi létesítményben is rendszeresen megfordulnak sugárveszélyes jelzéssel ellátott járművek. Ebben semmi különös nincs, de természetesen az egyetemet is megkerestük a kérdéseinkkel.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki Szolgáltatási Igazgatóságának tájékoztatása szerint nem történt radioaktivitással kapcsolatos incidens az intézményeiknél az elmúlt hetekben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Főosztály Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálata – amelynek autóját láthatták a PTE területén – 2019.05.09-én szállította el a kis aktivitású sugárforrásokat a PTE izotóphulladék-tárolójából és két szervezeti egység izotóplaborjából, mely a jogszabályoknak megfelelő szállítási tevékenység keretén belül történt meg. És, ami bevett gyakorlat az egyetemen.

Az egyetem illetékesei azt is elmondták, hogy az ionizáló sugárzás elleni védelemről és a kapcsolódó engedélyezési, jelentési és ellenőrzési rendszerről szóló rendelet egyértelműen fogalmaz a tájékoztatási kötelezettségről. A Nemzetközi Nukleáris Eseményskála szerinti 1 vagy annál magasabb minősítésű eseményről 24 órán belül a közvéleményt is tájékoztatni kell. Azaz, már olyan üzemzavarok esetében is, amikor még egészségügyi és környezeti kockázat sincs.

Legutóbb Pécsett 2019 februárjában történt olyan esemény, amiről – a besorolása miatt – a közvéleményt tájékoztatni kellett.

Címkék:
KategóriákMETÁL