Megalakult az új magyar parlament kedden, miközben a Kossuth teret órákra kiürítették, és rendőrsorfalat állítottak, nem kordont húztak ki. Egyelőre hét baranyai képviselő van a T. Házban, köztük az egyetlen független képviselő, Mellár Tamás, de számuk Hohn Krisztina érkezésével nyolcra emelkedik majd. Az újságíróknak pedig több ellenőrzési ponton (három rendőri ellenőrzésen) kellett átjutniuk a Parlamentben, mintha a Közel-Keletre utaztak volna repülőgéppel – mindeközben a fideszes képviselőket nem is tudták megközelíteni – erről több országos online lap is beszámolt kedden.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Ház korelnöke, a volt kisgazda Turi-Kovács Béla (82) fideszes képviselő beszédében azt mondta, hogy sok olyan vidéki ember szavazott az új kormányra, akik nincsenek abban a jóléti helyzetben, amit ők maguk és a politikusok is szeretnének nekik, de a kezüket a bizalom, a jövőbe vetett hit vezette.

A tapasztalatok azonban egészen mást mutattak, mint amiről a korelnök beszélt. Sokkal inkább azt, hogy a félelemkeltés, az ellenséggyártás játszott ebben sokkal nagyobb szerepet, és a kormányzati propaganda által megvezetett, félelemben tartott emberek szavaztak a Fideszre nagyon nagy számban.

Baranyából egyelőre hét képviselő veheti fel a mandátumát kedden. A négy választókerültből a parlamentbe jutott független Mellár Tamás, az újból országgyűlési mandátumot szerző Hargitai János (KDNP) és Hoppál Péter (Fidesz), illetve az egy ciklust kihagyó, de a parlamenti munkát már korábbról, testközelből ismerő Nagy Csaba, volt Baranya megyei közgyűlési elnök és volt pécsi alpolgármester. Listáról jutott a T. Házba ismételten Bánki Erik (Fidesz) és Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, akit az egyik esélyesként emlegetnek a pártelnöki posztra.

Azt Tóth a Szabad Pécsnek megerősítette, hogy indulni kíván a tisztségért. És az új magyar paralment tagja Keresztes László Lóránt (LMP) is. Neki új lesz a parlamenti munka, ugyanakkor dolgozott éveken át Brüsszelben, az Európai Bizottságban, a Régiók Bizottságában az LMP delegáltjaként, illetve a pécsi városházán több cikluson át. A Szabad Pécs úgy tudja, hogy Keresztes helyére a pécsi közgyűlésbe Kóbor József ülhet be, aki 2010-2014 közt volt az LMP egyik városházi képviselője már Pécsett. Keresztes László Lórántot az LMP társelnöki pozíciójára is esélyesnek tartják, ő azt, hogy indul a székért, szintén megerősítette a Szabad Pécsnek. Azt is elmondta, hogy néhány nap múlva lehet majd azt tudni, hogy lesznek-e más aspiránsok is a pozícióra.

 

 

 

Mellár Tamás is helyet foglalt a Parlamentben

 

Amint pedig azt a Szabad Pécs megírta, Hohn Krisztina mánfai polgármester is parlamenti képviselő lesz az Új Kezdet döntése alapján, mivel az alapító pártelnök, Gémesi György gödöllői polgármester kíván maradni inkább. Az ő mandátumát kapja meg Hohn Krisztina, az UK alelnöke, aki viszont így lemond mánfai polgármesteri tisztségéről. Ő lesz a harmadik újonc országgyűlési képviselő Mellár Tamás és Keresztes László Lóránt mellett.

Azt követően nem sokkal, hogy a képviselők elfoglalták a helyüket, a kormányellenes tüntetőket beengedték a hajnalban már teljesen kiürített Kossuth-térre. Így már elég jól látható, hogy igencsak sokan vannak, nem pedig néhány tucatnyian, ahogyan az elviekben a mi pénzünkből hírtelevíziót készítő M1-en mondták be nemrég. Orbánék ezzel megakadályozták, hogy a Jobbik hozzájuk hasonlóan kordont bonthasson a Kossuth téren.

 

199 képviselő, 12 nemzetiségi szószóló

Az alakuló ülést Áder János államfő nyitotta meg, aki elmondta, hogy a törvénynek megfelelően 199 képviselő és 12 nemzetiségi szószóló a határidőre benyújtotta országgyűlési megbízólevelét a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, így az új magyar parlament meg tud alakulni. Hadházy Ákos (LMP) nem tette le az esküjét, mint sajtótájékoztatóján elmondta, azért nem teszi le kedden, “mert köztörvényes bűnözők is” most teszik le.

 

Keresztes László Lóránt párttársa, a volt MSZP-s Demeter Márta mellett ül – Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök, a DK elnöke is letette az esküt, Szél Bernadett mellett, Szijjártó Péter mögött állva – A fotón látható, hogy Keresztes mögött fog ülni Hohn Krisztina, most még Gémesi Görgy áll a szék előtt

 

Áder János elnézést kért a várakozó választóktól és legitim kormányról beszélt

Az államfő a parlamenti képviselők esküje után arról beszélt, hogy az új magyar parlament és az új magyar kormány legitimizációja megkérdőjelezhetetlen, a választás végeredményét mindenkinek tudomásul kell venni. Áder János elnézést kért azért, hogy sokaknak órákon át kellett várakozniuk április 8-án este. Áder János azt mondta, hogy az Európai Uniónak nincs alternatívája, különben visszasüllyednénk a 19. századi soviniszta, bezérkozó nemzetállami szintre,  de az EU-nak nem szabad egyfajta Európai Egyesült Államokká válnia.

Áder János elmondta, hogy hétfőn este megbízta Orbán Viktort a kormányalakítással, aki azt elfogadta. Kiemelt figyelmet szentelt a világban zajló két nagy forradalomnak, az infokommunikációs és a klímaforradalomnak. Hazánknak mindkettőben vannak feladatai. Globálisan pedig arra figyelmeztetett, hogy az, ahogyan az elmúlt 50 évben használtuk a Föld erőforrásait, azt úgy tovább nem tehetjük. Beszédét Áder János, csakúgy mint négy éve, Kölcsey Ferenc sorával zárta: ?A haza mindenek előtt”.

KategóriákMETÁL