A cikk a hirdetés után folytatódikSzázmilliárd forintot kér vissza Magyarországtól az Európai Unió nagy út- és vasútépítési projektek nyomán, ebből két kiemelt dél-dunántúli fejlesztés után 30 milliárdot kellene visszafizetniük a magyar adófizetőknek. A dél-balatoni vasútfejlesztés (képzeljék, érintett benne Mészáros Lőrinc felcsúti kft.-je) után 16 milliárdot, a Kaposvárt a Balatonnal összekötő R67-es gyorsút ?felárazása? miatt pedig 14 milliárdot kérnek vissza az anyaszomorító brüsszeli bürokraták.

Néhány hete Balatonbogláron tartottak a dél-balatoni vasútfejlesztés okán egy ünnepélyes átadást, nem kicsit. A 67-es elkerülő út Somogybabod és Kaposvár közötti, második szakaszának építését pedig nemrég kezdték el.

?A Szántód-Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti 52 kilométeres vasúti vonalszakaszt a felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó konzorcium újíthatja fel? – volt olvasható a sajtóban két évvel ezelőtt.

? Ez a dél-balatoni vasútkorszerűsítés második üteme. A győztes ajánlat 72,38 milliárd forintról szólt, ami 19,4 milliárd forinttal haladja meg az előzetesen becsült árat. Hogy a projekt költségeinek ?megugrása? ne okozzon problémát, a beruházásra szánt európai uniós támogatás összegét 53 milliárd forintról, 72,4 milliárd forintra emelték. A konzorcium Fonyód és Kaposvár között is munkához láthat, és az eredményhirdetőben az is szerepel, hogy a tóparti város és a somogyi megyeszékhely között ?a Szántód-Balatonszentgyörgy szakaszon kibontott anyagból dolgoznak?.

?A Fonyód-Kaposvár vasútvonalon is ugyanaz a konzorcium végzi majd a felújítást, amelyik Balatonföldvárnál már hozzá is fogott a dél-balatoni vasútkorszerűsítés második üteméhez? – írta a Somogy megyei napilap 2016 tavaszán.

Vagyis a Mészáros Lőrinc (akkor még felcsúti polgármester) érdekeltségébe tartozó felcsúti R-Kord Kft., a Swietelsky Kft. És a V-Híd Zrt. vonult föl Fonyód és Kaposvár között is. A Somogy megyei napilap írta meg azt is anno, hogy a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. szerint a Mészáros-féle konzorcium adta a legkedvezőbb árajánlatot a dél-balatoni vasútkorszerűsítésre.

Érdekességként fel lehet jegyezni, hogy ezt megelőzően egy 2015-ös Balaton Fejlesztési Tanács-ülésen, a Fonyód?Kaposvár vasúti pálya felújításával kapcsolatban, a szaktárca által az ülésre delegált szakember ott azt mondta, hogy a projekt az európai uniós elővárosi közlekedési keretbe férhet bele, és ?azt kell majd eldönteni, Fonyód Kaposvár elővárosa-e, avagy fordítva?? 

Az uniós auditorok most 25 százalékos, csaknem 16 milliárd forint támogatásmegvonást jeleztek – írja a 24.hu. Kifogásolják az utólagos árváltozást, azt, hogy a módosítással együtt a vállalkozó által igényelhető előleget is emelték menet közben 30-ról 50 százalékra, vagyis például Mészáros vasúti cége az első kapavágás előtt hozzájuthatott a leszerződött összeg feléhez. Az uniós szabályok szerint viszont a megváltozott kondíciók miatt új eljárást kellett volna kiírni, hogy a pályázók azonos információk birtokában szállhassanak versenybe. 

A Kapost.hu nevű hírpotál a beruházás során több alkalommal is kétségbe vonta, hogy jó minőségű munka készülhet a Fonyód és Kaposvár között bontott anyagból. Most, az épülő R67-es kapcsán ugyanők azt írták, hogy nemcsak az ár, hanem a nyomvonal is sokaknak meglepetést okozott, például hogy mintegy háromkilométeres kitérővel kerüli meg az út a Desedát.

S a fentiek után még egy újabb pozitív hír a NER-milliárdosok jövőjéért aggódóknak: győztest hirdettek az észak-balatoni vasútvonal 23 milliárdos korszerűsítésére, villamosítására ? egyelőre csak Szabadbattyántól Balatonfüredig – a győztes konzorcium tagja immáron nem csak Mészáros Lőrinc cége, hanem a felcsúti milliárdos vejének a kft.-je is. Gratulálunk nekik, jó munkát és jó egészséget is kívánunk. Csak így tovább, ahogy eddig, mintha nem lenne holnap.

KategóriákMETÁL