A megnyitó 21.30-tól indult a pécsi Széchenyi téren. Idén már harmadik fényfesztivált rendezik meg, a tavalyi költségvetésnél kevesebb pénzből, miközben az esemény idén már nem három-, hanem négynapos. Nyilván jót tett a büdzsének, hogy az első két év kudarca után nem erőltették tovább a másodvonalas nemzetközi popsztárok és az ugyan szintén világhírű, de erősen rétegzenei műfajok előadóinak a koncertjeit. Ugyanis azokra szinte senki sem vett jegyet, miközben a fellépési díjat és költségeket nyilvánvalóan ki kellett fizetni.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Alföldi Róbert főszereplésével futó színi előadás letiltása miatt szélesebb körben is országosan ismertté lett Vincze Balázs által vezetett Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) Nkft. a saját közleményében Magyarország egyik legizgalmasabb, de minden bizonnyal leglátványosabb fesztiváljának nevezte a Zsolnay Fényfesztivált, amelyet 2018-ban június 28. és július 1. között tartanak meg, mintegy 100 programmal, világszínvonalú háromdimenziós fényfestéssel, újcirkuszi és utcaművészeti kavalkáddal.

A közlemény arra is kitár, amit később, a rendezvényt beharangozó nagy sajtótájékoztatón is elmondtak Vinczéék: tavaly több mint 60 ezer látogatót vonzó volt a tavaly még teljesen ingyenes rendezvény, amely most ?a kiemelt érdeklődésre való tekintettel időben és térben is bővül?.

Idén már ma, azaz csütörtökön megnyitja kapuit a Fény Útja, így immár négy estén át korzózhat bárki a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő fénykörúton. A teljes belvárost behálózó Fény Útja összesen 12 ezer négyzetméternyi vetített felületet kelt életre.

A megnyitó ma 21.30-kor indult a Széchenyi téren. A részletes programfüzet LETÖLTHETŐ INNEN, illetve EZEN AZ OLDALON lehet szemezgetni a programok között.

A szervezők szerint a legtöbbeket érdeklő  program idén is a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny lesz. Ez az a verseny, amelynek indulói a Pécsi Székesegyház homlokzatára komponálnak háromdimenziós, mozgó fényalkotásokat.

 

 

Mostantól lesz, ami pénzbe is kerül

Azt, hogy mostantól bizony fizetni is kell majd annak, aki mindent látni akar, szépen is el lehet mondani. Erre jó példa a ZSÖK közleménye, ők így írnak erről: 

?Akiknek nem lenne elég ennyi izgalom és látvány, azoknak örömhír, hogy az idei évtől tovább bővül a kínálat. Egy ezerötszáz forintos karszalag megvásárlásával négy napon át a Fény Útja Extra a belváros zárt tereibe kalauzolja a felfedezőket és kínálja leghihetetlenebb fényalkotásait.?

Lesznek tényleg érdekes kiállítások

Az egyik legismertebb magyar fényművész, Mengyán András kap önálló kiállítást a Pécsi Galériában, Bordos László Zsolt tényleg híres installációja, a Spidron 3D mapping is látható lesz a Littke Palace Látogatóközpontban, az elképesztő pécsi belvárosi pincerendszerben, a föld alatt tehát. 

És lehozzák a Holdat is

Mármint egy hét méter átmérőjű Hold installációt, ?A Hold múzeuma? című alkotást, az Angliában élő Luke Jerram világító művészeti installációját, amelyhez a NASA ?hiperrészletes? fotói alapján készül a Földet kísérő holdról.

100 millió a büdzsé

Mármint a négynapos fesztiválé. Ezt Vincze Balázs mondta el a Szabad Pécs kérdésére. És azt is, hogy az NKA-nál kiemelt nemzeti fesztivál lett a Zsolnay Fényfesztivál. Az NKA és minisztériumi támogatás, illetve szponzor-pénz kb. 30 milliót jelent összesen a 100 milliós költségvetésből. Ennél ugye több volt a tavalyi évben is. Vincze elismerte, hogy a ?világsztárokról? való lemondás miatt is tehették ezt meg, de azt is mondta, hogy egy azonnal nagy sikert jelentő, de még új fesztiválról van szó, ezért egyfajta kísérletezés is zajlott, zajlik is még.

 

Hoppál Péter a fény sötétség feletti győzelméről beszél a sajtótájékoztatón 

 

Biztonságosabb lesz, angliai példa alapján

Arra is rákérdeztünk, hogy nagyobb figyelmet szentelnek-e a biztonságra, mert tavaly a két fő estén is hatalmas tömeg volt a belvárosban, amely  tényleg a sikert/látogatottságot is jelenti, de sokaktól hallottuk, hogy nem mindig érezték emiatt magukat biztonságban, főleg gyermekes családok tagjaitól hallottuk. Vincze Balázs azt mondta, hogy ezt a problémát ők is felismerték, és idén több változtatással is készülnek. Egyrészt nagyobb lett a fény útjának a területe, azaz a megvilágított épületeké, másrészt több nemzetközi, de elsősorban angliai példa alapján lesznek kialakítva kordonok, egyfajta menekülőutak.

Sok díjat nyert nemzetközileg

Arra a kérdésünkre, hogyan is van az, hogy külön kiemelték a fesztivál szervezőit, s hogy több hazai és nemzetközi díjat is nyert a pécsi fényfesztivál, ugyanakkor emegváltak nem túl rég, éppen az egyik szakmai díj átvétele utan a ZSÖK programigazgatójától, úgy felelt, hogy a programigazgató fontos feladatot vitt, összefogott, koordinált, ugyanakkor minden pécsi fesztiválnak megvannak a maga felelősei és vezetői és szervezői a ZSÖK-ön belül, így a fényfesztiválnak, amely csapat évek óta együtt van és felel a szervezésért.

 

 

A ZSÖK szakmai értékeiben lett egy átrendeződés

A fényfesztivál, úgyond művészi értékeit firtató  kérdésünkre válaszolta ezt Vincze Balázs. Felvetettük, hogy a fényfesztivál tényleg jó program, és szeretik is az emberek, meglehetős sikernek mondható, ugyanakkor vannak, nem is kevesen Pécsett, akik szerint vitatható a megítélése, és hogy kell-e ilyesmire elkölteni ennyi pénzt. Főleg úgy, hogy például az orszég egyik legimsretebb és legjobb kortárs művészeti kiállítótere, az M21 Galéria sorsa legalábbis kérdésesnek tűnt/tűnik. Vincze úgy fogalmazott, hogy tisztában van ezekkel a kritikákkal, és az is igaz, hogy amikor 2015 végétől a ZSÖK-höz került a városi rendezvények szervezése, csorbultak a művészi és szakmai értékeik, ez tény, de most már ezek is hozzájuk tartoznak, mégha nem is ők kérték, vagy szerették volna, hogy a városi rendezvények szervezését is megkapják feladatként. Viszont az is igaz szerinte, hogy az már az elődje, Márta István idejében is látszott, hogy szükség van, szükség lenne egy olyan nagy saját fesztiválra Pécsett, amely csak itt van az országban, és amelyről Pécs juthat az emberek eszébe. Ez volt korábban a Zsolnay Fesztivál, amelyet váltott három éve a Zsolnay Fényfesztivál. És, ha már így tekintjük, akkor Vincze Balázs szerint már nem is tűnik olyan soknak a 100 milliós költségvetés egy nagyváros nagy fesztiválja szempontjából – mert, ha megnézzük, hogy más nagyobb városokban mennyit költenek az ő nagy fesztiváljukra, akkor többszörös két-, három-, négyszeres, vagy még nagyobb büdzsét fogunk látni. Igaz, azt is elismerte Vincze, hogy azok régebbi és más típusú fesztiválok.

Marad az m21

Az m21 galériáról pedig azt mondta, hogy nem fog bezárni, és nem lesz benne játszóház vagy ruhabolt, ahogyan más hasonló, szerinte komolyan nem vehető városi pletyka sem igaz erről. Sőt, míg korábban 8 milliót költött a ZSÖK a képzőművészeti kiállítóterei működtetésére, addig már, az ő döntésére évek óta évi 12 millióra emelkedett ez az összeg. A Pécsi Galéria eddigi évente megújított szerződését pedig tavaly ötévesre cserélték a Zirci Apátsággal, hiszen  Széchenyi tér és az Apácza köz sarkán álló épület, ahol működik bérlemény, és nem városi, hanem apátsági tulajdon.

KategóriákMETÁL