Oda a ?bezzeg-Zamárdi?: a közeli balatoni településeken, például Siófokon és Balatonföldváron volt szokás arra hivatkozni, hogy bezzeg Zamárdiban, ott ingyenes a parkolás és a strandolás. És így is volt – eddig. Eddig tudta tartani a ?nálunk minden ingyenes? szlogent a Balaton Sound városa?

A cikk a hirdetés után folytatódikPedig a Balaton Sound nem kevés bevételhez juttatja a várost (százmillió forintot szokott emlegetni Csákovics Gyula polgármester), a helyi képviselő-testület most mégis úgy döntött: az idei nyártól bevezeti a fizetőparkolást. Egy órára 300 forint a tarifa, napijegy ezerötszázért váltható.

Vagyis sokaknak, akik autóval érkeztek és érkeznek, többe kerül a balatoni strandolás mostantól Zamárdiban, mint eddig.

A jó hír, hogy a Balaton-part leghosszabb, csaknem háromkilométeres szabadstrandja Zamárdiban továbbra is ingyenes lesz.

Tavaly ilyenkor dúlt a nagy idegenforgalmi adóemelési és strandbelépő-bevezetési láz a Balaton partján. A tóparti önkormányzatok nem jókedvükben hoztak ilyen intézkedéseket sorban, a kényszer vitte rá őket. A kormány ugyanis tavaly januártól csökkentette a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (ifa) után járó kiegészítés mértékét.

Az idegenforgalomból élő települések többletkiadásaihoz kívánt hozzájárulni anno az állam az ifa-kiegészítés bevezetésével. Kezdetben minden vendégéjszaka után beszedett egy forinthoz kettőt tettek hozzá a központi költségvetésből, jó néhány éve már csak másfelet, 2017 januárjától pedig mindössze egy forintot.

Zamárdiban például ezért tavaly emeltek is: 400-ról 450 forintra nőtt az idegenforgalmi adó mértéke.

A sok tízmilliós kiesést valahonnan pótolni kell – indokolta az intézkedést Csákovics Gyula polgármester.

 

?Hiszen a fenntartási költségek nem csökkennek, sőt, ha fejlesztünk, azzal már növeljük is, a tavalyi nyárra például három új szabadtéri tusolót létesítettünk a strandterületeken, ami csak növeli a fizetni valónkat. Ezt az adót nem a helyi szállásadók fizetik, hanem a vendégek. Márpedig minden az ő kényelmüket, komfortosabb időtöltésüket szolgálja. Ezért aztán a vendég is hozhat némi áldozatot, főleg akkor, amikor elvonások sújtják az önkormányzatokat.? – mondta Csákovics.

 

? A költségvetésünket egyensúlyba kell hozni, Szemes esetében legalább harmincmillió forint mínuszt jelent az ifatámogatás-csökkenés – ezt már Takács József, Balatonszemes polgármestere mondta, egyben magyarázta azt, hogy miért kényszerültek (ugyancsak tavaly) 390-ről 450 forintra emelni a Balatonnál csak kurtaxának emlegetett ?vendégéjszaka-adó? mértékét. Takács a balatoni turizmust nem előre, hanem hátra mozdító iránynak tartotta a folytonos elvonást, miközben az önkormányzatok erőn felüli fejlesztéseket vállalnak annak érdekében, hogy a turisták minél komfortosabban érezhessék magukat – és őket válasszák pihenésükhöz.

E közben egyre több balatoni településről hallani a panaszt, és egy nagyon hasonló tartalmú, nem hivatalos/?félhivatalos? indoklást arra, miért vezetnek be strandbelépőt: egyre többen használják úgy a strandi infrastruktúrát (gondosan nyírt gyep, illemhely, tusoló, stb.), hogy abból a településnek semmi haszna nem származik, jó néhányan reggel leszállnak a vonatról, hűtőtáskából esznek-isznak, majd este visszaindulnak.

A felháborodást nem úszták meg

Balatonföldváron tavaly ilyenkor nagy felzúdulást váltott ki a Facebook-on a fizetőparkolás bevezetése, sokan kilátásba helyezték, hogy többé be nem teszik a lábukat a városba, a 2017-es földvári vendégforgalmi adatokon azonban ez egyáltalán nem látszott meg. Sőt: idén nyárra felújították az eddig igen csak retró hangulatú Nyugati strandot, cserébe ott is belépőt fognak kérni, de már nem háborog a Facebook népe, mi több Földvár példátlan módon most csökkentette a kurtaxa-tarifát (igaz, jelképesnek mondható módon, 420 forintról 400-ra), a jó bevételi és gazdálkodási adatokra hivatkozva.

Balatonszárszón a központi strand lett fizetős, Fonyódon is a legkedveltebb strand és ezzel együtt a parkolás is a tavalyi szezonra, de Földvárhoz hasonlóan egyik települést sem ?rengette? ez meg, sőt, növekvő érdeklődésről számoltak be.

?Szabadstrandokat mindenhová a Balatonra? – ez is gyakori követelés a közösségi médiában, azzal a felkiáltással, hogy ?a Balaton mindenkié?.

A tóparti önkormányzatoknak válasza erre viszont az, hogy tessék akkor ?mindenkinek? kivenni a részét például a strandok és az oda vezető utak fenntartásából is.

 

 

Ahol még szabadon lehet

A világ tehát változik, de ez nem jelenti, hogy ne lenne még mindig választási lehetőség: még maradtak szabadstrandok a Balatonnál – elsősorban a déli parton. A Balatontipp.hu gyűjtése szerint ezeken a helyeken vannak még ma is ingyenes szabadstrandok a magyar tenger partján 

 

Balatonberény Csicsergő sétányi szabadstrand

Balatonfenyves Központi szabadstrand

Balatonfenyves Csalogány közi szabadstrand

Balatonfenyves István király utcai szabadstrand

Balatonfenyves-alsó szabadstrand

Balatonakarattya Gumirádli szabadstrand

Balatonkenesei Alsóréti szabadstrand

Balatonlelle, Határ utca

Balatonlelle Szirom közi szabadstrand

Balatonmáriafürdői szabadstrandok

Balatonőszödi szabadstrand

Balatonszárszó – Bendegúz téri szabadstrand

Balatonszárszó – ?Móricz strand? vagy Móricz utcai szabadstrand

Balatonszemes Berzsenyi utcai szabadstrand

Fonyód Városi – Tungsram szabadstrand

Keszthely Déli szabadstrand Balaton

Örvényesi Vadkacsa szabadstrand

Siófoki Aranyparti szabadstrand

Siófoki Balatonszabadi szabadstrand

Siófok Szabadstrand a pesti vonathoz – Aranyparti

Siófoki Újhelyi strand – szabadstrand

Siófok Ezüstparti szabadstrand

Szántód Beach Party szabadstrand

Szántód Rigó utcai szabadstrand

Tihany Gödrösi szabadstrand

Tihany Somosi szabadstrand és más szabadstrandok

Zamárdi Bácskai utcai (központi) szabadstrand

Zamárdi Kiss Ernő utcai (központi) szabadstrand

Zamárdi Keszeg utcai szabadstrand

Zamárdi Jegenye téri szabadstrand

Zamárdi Klapka utcai szabadstrand

Zamárdi Gyöngyvirág és Pipacs utcai szabadstrand

Zamárdi – T-Beach szabadstran

KategóriákMETÁL