A történelemből tanulni kellene, mert az intő példaként szolgál. ?A felfedező kutatásokat befolyásoló hatalmi szándék – hosszú távon biztosan – kudarcot vall – írta szerdai közleményében az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont.

A cikk a hirdetés után folytatódikFazekas Károly, az MTA KRTK főigazgatója,   és a kutatóközpont három igazgatója, Fertő Imre, Kovács Katalin és Szanyi Miklós jegyzik nevükkel is a közleményt, de a hozzájuk tartozó kutatók nevében szólnak. Az MTA KRTK ugyanis a Közgazdaság-tudományi Intézetből, a pécsi Regionális Kutatások Intézetéből és a Világgazdasági Intézetből jött létre, de azok önállóságát megtartva.

Azt írták, hogy egy gazdasági hetilapban (a Figyelőben – megj.: B. A.) az MTA társadalomkutatóit listázták, munkájukat károsnak, feleslegesnek minősítették, őket kutatói integritásukban támadták, kétségbe vonva az általuk művelt területek és kutatások társadalmi érvényességét és hasznosságát, amit a leghatározottabban visszautasítanak.

A cikkben megbélyegzett kollégáikkal szolidárisak, s minden rendelkezésükre álló eszközzel azon vannak, hogy munkatársaikat és a munkájukhoz nélkülözhetetlen kutatói szabadság, felkészültség és felelősség elvét megvédjék.

?Egy szabad és felelős kutatói közösségben nem valamilyen felsőbbség szabja meg, hogy mit és hogyan kell kutatni, a kutatás eredményességét nem hivatalok, hanem a hazai és nemzetközi szakma értékeli.

A történelem megannyi példája bizonyítja, hogy a felfedező kutatásokat befolyásoló hatalmi szándék – hosszú távon biztosan – kudarcot vall. Nekünk kutatóknak a tényeket, a valóságot kell megvizsgálnunk és munkánk során saját szakmánk elvárásainak és etikai normáinak kell megfelelnünk? – írták.

A teljes közlemény EZEN A LINKEN olvasható.

 

KategóriákMETÁL