Már lehet tudni azt is, hogy mit mondott Orbán Viktor az idén Kötcsén – az MTI-nek mondta el Havasi Bertalanan. De mint az ex-emberminiszter mondta is előtte nem sokkal, az a jó, ha ők mondják meg, mit ír a sajtó. Balog Zoltán tehát imádkozott, Németh Szilárd kötényt kötött, Schmidt Mária csak intett: polgári pikniken hallgatóztunk, Kötcsén vasárnap. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 23.00h

Orbán Viktor 2019-ben is háborúzni fog

?Az értékek és a kultúrák küzdelmét hozza majd a 2019-es európai parlamenti választás” – ha nem írtuk volna oda a kis-címbe, hogy ki is mondta az idézett mondatot, a nyájas olvasó akkor is kitalálta volna, ebben biztosak vagyon.  Sőt, sőt, nem csak hogy küzdelmes lesz 2019 (is), rengeteget veszíthetünk. Magyarország előtt óriási lehetőségek állnak ugyanis, miközben komoly veszélyek leselkednek a hazára, legfőképpen a migráció, igaz abban, illetve “itt sikerrel álljuk a sarat”. Brüsszel pedig globalista és bevándorláspárti, nem úgy Ausztria és Olaszország.  Sőt, a Brexit is a migráció és a bevándorlás miatt volt.

 

Rákay “intendáns” “Zsilip” Philip a Kötcsén szintén ott lévő Index kamerájának beszélt, illetve dehogy beszélt – viszont, amit mondott, na annak a lényege itt van

 

 

Itt pedig egy kis betekintés abba, hogyan lehet meglesni a polgári pikniket, ahol a hangfalakat nagyon kreatvían is tudják használni

 

 

 

 

KORÁBBAN ÍRTUK

?Ne engedd közel hozzánk az ellenségeinket? – imádkozta elő Balog Zoltán ex-emberminiszter a sátor alatti százaknak, szigorúan csak a 18. kötcsei piknik meghívottjainak – de mi azért kihallgattuk. A Dobozy-kúria kerítésének egy olyan pontján sikerült megtudni, mi hangzik el, ahová kiszűrődtek a hangok, az utca felé fordított hangszórókból szóló halk zene ellenére is.

Nem sikerült hát idén tökéletesre az ?elhárítás?, volt olyan kormányközeli médium, amelyik szombatot írt a 18. kötcsei polgári piknik dátumaként, de persze a médiahad így is ott volt vasárnap a polgáriak és Gyurcsány Ferenc családja által egyaránt felfedezett festői somogyi faluban. S lám, aki akart, az még hallgatózhatott is – így tudtuk meg mi is, hogy az idei piknik nyitányaként Balog Zoltán egy szíriai keresztény imádsággal kezdett.

S volt is rá oka, hiszen ezúttal az üldözött közel-keleti keresztény fiatalok javára gyűltek a ropogós tíz- és húszezresek a ?legendás? Dobozy-kúria bejáratánál. Ami felettébb jó ötlet, egyrészt ott a fogadóbizottság, másrészt a kamerahad, ki kockáztatná meg a polgári elit tagjai közül, hogy nem dob be, vagy nem kellően nagy címletű papírpénzt dob az üvegurnába?

Idén hatszáz főre ment meghívó, mondta érkeztekor Balog Zoltán, aki arra emlékeztetett, hogy a Fidesz még ellenzékben kezdte megszervezni a kötcsei randevúkat, 2004-ben kétszáz fővel indultak. Amikor pedig kétharmaddal nyer a Fidesz, akkor egy évben kettőt is tartanak.

Azt is tisztán lehetett érteni, habár nem is akartunk hinni a fülünknek, amit már a sátor hűvösében mondott Balog, miszerint

 

?szeretjük a baráti médiát, de még jobban szeretjük mi magunk meghatározni, hogy mi kerüljön ki a nyilvánosságba a tanácskozásról?.

 

Így aztán az igazságosság(?), a szólásszabadság(?) jegyében idén is, akár csak a korábbi tizenhét alkalommal, az ellenzéki média ugyanúgy a kapun kívül leshetett az érkezőkre, mint a ?baráti?. Mondhatni tehát, hogy nem csak az ellenségeket sikerült ?nem közel engedni?.

 

 

Az érkezők meg vagy csak intettek, mint Schmidt Mária, vagy még azt sem, csak egy ?bemennék, ha szabadna? morgással tolták el a mikrofonokat, mint Balog Zoltán utódja, Kásler professzor – persze akadtak, akik készségesek voltak és megálltak nyilatkozni, mint például Bencsik András. Orbán Viktor kedvenc hetilapjának, a Demokratának a főszerkesztője a szeretet és az összetartozás fontosságáról mondott néhány szót, a gyermekvállalási kedv kormányzati serkentésével kapcsolatos kérdésre pedig úgy felelt hogy ebben ő maga is ?sáros?, mert csak egy gyereke van.

Akadt már olyan kötcsei piknik az elmúlt tizenhét közt, amikor a hiányzók számbavétele érdekesebb volt az ott lévőkénél, az idei azonban nem ilyen volt. Hiába is, elvégre idén újabb nagy győzelmet ünnepelt a jobboldali tábor, Szőcs Gézától, Tőkés Lászlótól, Rákay Philipen, Széles Gáboron, Oszter Sándoron át Csókay Andrásig. A legkönnyebb a dolga persze mindig a kötcsei polgármesternek: Feledy Gyula egy lépésre lakik a Dobozy-kúriától, talán csak az Orbán-rezidencia van közelebb a felcsúti Pancho Arénához. Kőhajításnyira van Kötcsén a Dobozy-kúriától a Gyurcsány-lak, amelynek spalettái most is be voltak hajtva, hagyomány ugyanis, hogy a piknik-napon nem tartózkodnak ott. Miként az is, hogy a kötcsei focipálya gyepe a parkoló, s ha az betelik, akkor elmondható, hogy nagyon sokan vannak. Most majdnem megtelt. Főzhetett hát bőven Németh Szilárd: a szép emlékű rezsibiztos pincepörköltet rittyentett. Németh Szilárdnak a, Kásler Miklóshoz hasonlóan már a beiktatása előtt elhíresült (tudják, a migránsok által eldobott sertéspestises szendvics…) Nagy István új agrárminiszter kelt többek közt a segítségére.

 

 

De előtte még a lelki táplálék: amire kellett, megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök is, s még mielőtt megkordultak a gyomrok, megtartotta várva várt beszédét. Szavait elnyomta a kerítés felé fordított hangszórókból áradó zene, de ha ?üzent?, arról biztosan értesülünk hamar, elvégre a 2009-es pikniken elmondottakat is ?kiszivárogtatták? – ő ott, akkor beszélt a centrális erőtér megteremtéséről. Amit szerintünk most, kilenc év elteltével készre jelenthetett?

 

Kocsmaszáj: se Viktorból, se Feriből nincs haszna a falunak

De vajon fölzaklatja-e ezt a néhány száz fős, takaros, evangélikus gyökerű községet egy polgári piknik? A kötcsei ivó teraszán a délelőtt ellenére majdnem minden asztal foglalt volt, meg is állapították gyorsan a poharazgatók, hogy nem. Mármint, hogy nem zaklatja föl. A Dobozy-kúria a falu elején van, a faluközpontban már csak annyit vesznek észre a ?fölfordulásból?, hogy tízpercenként elgurul arra egy rendőrautó.

?Semmi haszna a falunak abból, hogy idejárnak ?Viktorék?, mint ahogy abból sem volt, hogy ?a Gyurcsány Feriék is rátaláltak? – vélekedett egy ősz férfi. – Pedig  azt gondolná az ember? Talán mert a polgármester független? Amúgy nagyon rendes, de nem fideszes??

A kérdésre, hogy mi hiányzik a legjobban, nehezen érkezett válasz, majd egy fiatal kötcsei azért csak kibökte, hogy ?jó utak?.

Hozzátéve azt is, hogy amiatt azért aggódik, hogy ?megszűnik a polgármesterség a kis falvakban, mert akkor Kötcsére ugyanaz várna, mint a tanácsrendszerben, a leépülés, a visszafejlődés?. Kérdeztem, hogy nem gurulnak-e el a biciklijükkel csak úgy kíváncsiságból, Németh Szilárd-féle pincepörkölt-illatot szagolni a Dobozy-kúria felé, amire azt felelték: ne húzzam föl őket, nekik arrafelé nincs ma dolguk, várja őket a szőlő, hiába a vasárnap,  ha tetejezni kell, de az is csak egy pofa sör után megy igazán?

KategóriákMETÁL