A Pécsi Tudományegyetem adott ki erről sajtóközleményt, Azt írták, hogy fertőző tüdőtuberkulózist (tbc) mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását. Volt már ilyen a közelmúltban Pécsett, akkor is egyetemista kapott tbc-fertőzést.

A cikk a hirdetés után folytatódikBár a tbc-fertőzés az egészséges, normál immunrendszerű embereket csak ritkán tudja megbetegíteni, a biztonság és a megelőzés érdekében a beteg környezetében a szakemberek gondoskodtak az ilyenkor szokásos fertőtlenítésről, és megkezdték az előírt szűrővizsgálatok elvégzését mindazokon, akikkel kapcsolatban lehetett a fertőzött diák. Mindez – hangsúlyozták a közelményben – a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, a Pécsi Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények és a Pécsi Tudományegyetem hatékony együttműködésében történik.

Fontosnak tartották azt is, hangsúlyozni, hogy a tbc napjainkban, a fejlett társadalmakban – többek között a védőoltásnak köszönhetően is – igen ritka. Hazánkban évente átlagosan mindössze 5-10 új tuberkulózisban szenvedő beteg jut 100 000 lakosra. A tuberkulózis szájon át szedhető gyógyszeres kezeléssel eredményesen gyógyítható.

 

KategóriákMETÁL