Csordás Gábor pécsi író, költő, szerkesztő, a Jelenkor című irodalmi folyóirat szerkesztője, volt főszerkesztője is megszólalt az ügyben: ?azt javaslom, egyetlen író se vegyen részt a jövőben a könyvtár rendezvényein, amíg ki nem rúgják. Van, amit lehet, és van, amit NEM.?

A cikk a hirdetés után folytatódikA debreceni könyvtárosnak a súlyos betegség miatt szinte napra pontosan két éve elhunyt íróról szóló posztja így kezdődik: ?Esterházy Péter, a kurvaanyád!?. A debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár munkatársa saját, személyes Facebook-oldalán osztotta meg gondolatait az újonnan “jobbról” “elővett” Kossuth-díjas íróról, és egy olyan, az 1990-es évek elejéről származó Esterházy-művet, egy rádiójátékot, az Így gondozd a magyarodat címűt próbál pengellérre állítani, amelyről már számtalan vita folyt az elmúlt két és fél évtizedben. Már csak ezért sem mennénk bele a műelemzésbe, pláne azért, mert az irodalomhoz csak valamit is konyító, józan embereknek nem kell elmagyarázni, hogy miképpen is érdemes közelíteni a műhöz.

A bejegyzést és Csordás Gábor reakcióját a Debreciner szúrta ki, és írta meg.

 

 

Na, persze, nem is lehet nagyon csodálkozni a történteken, hiszen mostanában nem ez az első, hogy valaki nekimegy (mások mellett) Esterházynak, divat lett ez úgy tűnik bizonyos körökben. A debreceni könyvtárosnál azért valamivel ismertebb Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója nemrég a Klubrádióban beszélt arról, hogy szerinte az urbánus, liberális szerzők az ásatag múltat jelentik, s azokat a kulturális mércéket, sztenderdeket, amelyeket többek között a baloldali, urbánus alkotók – így Spiró, Esterházy vagy Jancsó – lefektettek, meg kell változtatni, és új, ?népibb? értékek alapján kialakított mércéket, sztenderdeket kell kijelölni.

Hagyjuk is azt, hogy az említett urak, Esterházy Péter ?kritikusai? vajon mennyire messzi lehetnek a megtámadott író cipőjének a lába nyomától, hiszen éppen Esterházy egyik legtöbbet idézett mondata az, hogy ?Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá?.

De a legkifejezőbb azonban talán éppen az volt, amikor, részben az Így gondozd? miatt egy évekkel ezelőtti nemzeti könyvhéten, Egerben, mivel azt ő nyitotta meg, Esterházy ellen tüntettek néhányan, és az egyik transzparensen az állt, hogy ?Nem kérünk a kultúrmocsokból!?, mire Esterházy a beszédében utalt is a feliratra, mondván: abból ő sem kér.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL