A cikk a hirdetés után folytatódikVádlottént nyilatkozott Kapitány Gergely, az OK Pécs tulajdonos-főszerkesztője kedden a Pécsi Járásbíróságon. Mint korábban írtuk, Bachar Najari, a Zsolnay Zrt. Többségi tulajdonosa azért kezdeményezett magánvádas büntetőpert több egykori dolgozója ellen, mert egy ellene készült, lejáratónak is nevezhető videó felkerült a Facebookra. A bíróság Kapitány szerepét is vizsgálja az ügyben.

Újabb fordulatot jelent Kapitány Gergely, az OK Pécs portál tulajdonos-főszerkesztőjének vádlottként, bíróság előtt tett újabb nyilatkozata a volt Zsolnay-s kibeszélő videó hátterével kapcsolatban. Kedden, a Pécsi Járásbíróságon folytatódott az az,  egyelőre elsőfokon zajló büntetőper, amelyet Bachar Najari, a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosa kezdeményezett több egykori dolgozója ellen, azt követően, hogy az ellene készült, lejáratónak is nevezhető videó felkerült a Facebookra.

Illetve, hogy a Kapitány Gergely tulajdonában álló OK Pécs portál azt ?megtalálta? a neten, és közzé tette egy cikkben, hogy néhány volt Zsolnay-s dolgozó videón beszél arról, szerintük milyen cudarul bántak velük a Zsolnay-gyárban, mielőtt a manufaktúra akkori dolgozóinak többsége egyazon napon rendkívüli okokra hivatkozva felmondott. Azóta ez utóbbiról munkaügyi bíróság jogerősen kimondta, hogy nem volt indokuk a rendkívüli felmondásra, és ezért kártérítést kell fizetniük a volt dolgozóknak a Zsolnaynak. A dolgozók egyelőre nem fizetnek, fellebbviteli kérelmet terjesztettek elő, a végső szót az ügyben a Kúria mondja majd ki.

Mint megírtuk, amiatt, hogy Najari nem hagyta annyiban a videót és magánvádas eljárás keretében beperelte az abban szereplő, ott, róla és a gyár vezetéséről terhelően nyilatkozó dolgozókat, a munkásoknak eskü alatt kellett arról nyilatkozniuk, hogy ki készítette a videót. Ekkor derült ki, hogy a videós Kapitány Gergely, az OK Pécs főszerkesztő-tulajdonosa volt. Őt emiatt előbb tanúként hallgatták meg, majd vádlott lett belőle is, a volt Zsolnay-dolgozók nyilatkozatai, és a videó készítését elismerő saját vallomása alapján.

Ő vette fel a nyilatkozatokat és vágott meg azokból egy, végül a netre felkerült mintegy 8,5 perces videót, ami annak idején, kööszönhetően a hírről elsőként beszámoló OK Pécsnek is, hamar elterjedt, nézett lett, s több országos portál is átvette, idézte az abban mondottakat. A videó azóta már nem elérhető. Most pedig, a keddi tárgyaláson Kapitány Gergely a bíróság rendelkezésére bocsátotta az eredeti, szerkesztett felvételen túl a nyers verziót is, amely személyenként körülbelül 10-12 percnyi anyagot tartalmazott – a videóban összesen hatan szólaltak meg.

Érdemes megjegyezni, amiről írtunk is már, hogy Kapitány Gergely az OK Pécsen úgy közölte tavaly év elején a videót, mint amihez semmi köze, amelyre ők csak rábukkantak, és amelyet a volt Zsolnay-dolgozók készítettek. Aztán, mint írtuk is, kiderült, hogy egészen másról volt szó. És azt lehetett feltételezni, hogy Kapitány Gergely mindezt pénzért, megbízással teljesítette, külsős kommunikációs/videós szerződéssel, vélhetően Szabó Iván, a pécsi önkormányzat által korábban több ügyben is megbízott külsős jogi képviselője felkérésére.

Ez utóbbival kapcsolatban egyelőre még mindig nem ismerjük a perbe egyelőre tanúként beidézett Szabó Iván vallomását, mert ahogyan a múlt alkalommal, úgy most sem jelent meg a tárgyaláson.

A keddi tárgyaláson megjelent azonban a volt Zsolnay dolgozók közül a videóban szereplő hat személy közül öt, és több tanút is meghallgattak.  Illetve újra nyilatkoztatta a bíróság Kapitány Gergelyt és Bachar Najarit is.

Kapitány Gergely a bíróságon azt mondta, hogy a levetített két videófelvételt azzal a céllal kérelmezték a bizonyítási eljárásban szereplő dokumentumok közé csatolni, hogy azáltal is bemutassák, hogy a felvételen szereplő interjúalanyok nem álltak semmilyen külső befolyás alatt, nem instruálták őket, nyilatkozataikat őszintén és önszántukból tették meg.

A bíróságon nyers videóként bemutatott felvételek alapján egyébként nagyjából tényleg ez a kép rajzolódott ki, habár nem is lenne túlságosan érthető, ha olyan felvétel bekéretését indítványozná valaki, ami maga ellen szól, de valóban fontos lehet ezt tudni.

Ennél érdekesebb nyilatkozatot tett azonban Kapitány Gergely újságíró, aki már a portálja, az OK Pécs indulása után is, 2015-ben is és 2016-ban is dolgozott külsősként Páva Zsoltnak és a város két alpolgármesterének, a politikusok hivatalos Facebook-oldalainak szerkesztőjeként, szövegírójaként.Emellette, ugyanannak a szerződésnek a részeként a pécsi önkormányzat és a polgármesteri hivatal közösségi médiábanvaló megjelenésének egyik felelőseként is eljárt, összességében havi 230 ezer forintos megbízási díjért.

Az újabb fordulatot a külső szemlélő számára a videóval kapcsolatban az jelentette, amikor a bíróság megkérdezte Kapitány Gergelytől, hogy miért volt szükség a riportok elkészítésére. A vádlott úgy felelt ugyanis, hogy habár abban az időben a sajtó több cikkben, hírműsorban is említette a Ledina Kerámiához távozó volt Zsolnay-s dolgozókat, őket magukat senki sem kérdezte meg, ezért szerette volna őket megszólaltatni.

Szóval a most megismert új verzió szerint gyakorlatilag újságíróként járt el Kapitány Gergely, amikor a volt zsolnaysokat kérdezte. Így még érdekesebb, miért leplezte, vagy hallgatta el mindvégig, hogy ő állt a kamera mögött. Ha nem egy külsős megbízásokat is fogadó, bedolgozó cég/ vállalkozó magánszemély, hanem az online újság szempontjait figyeljük, akkor azt mondhatjuk, sokkal célszerűbb lett volna így tálalni az OK Pécsen a videó bemutatásást – az más ügy, hogy ráadásul szerintünk ez lett volna az igazán tisztességes út is. Sőt, ezt tartjuk még azzal együtt is, hogy ezáltal kimondottan egy olyan újságíró készíti el és közli az interjúkat, aki tudvalevőleg közel áll a pécsi önkormányzat vezetéséhez.

Kapitány Gergely mindenesetre a nyers vágatlan felvételek bemutatása kapcsán azt is mondta a bíróságon kedden, hogy ez szerinte nem csak amiatt jó, mert igazolja, hogy nem manipuláltak, hanem mert abban a korábban hallottaknál is több dolgot említenek a dolgozók, amelyek terhelően szólnak szerinte Bachar Najariról és a tömeges felmondás előtt, a Zsolnaynál uralkodó állapotokról. Vagyis, ha tényleg a lejáratás lett volna a cél a 8 és fél perces vágott anyag közlésével, akkor még több ilyen megszólalás került volna bele a végső verzióba.

Sőt, még arról is szólt, miért nem lehetett az ő, mint kérdező hangját hallani (és így felismerni a személyét), s helyette a kérdéseket a képernyőn kiírva nézni. Nem, Kapitány Gergely szerint nem azért, mert ő rejtve akart volna maradni, hanem mert amikor a kérdéseket ?riporterként? feltette, rajta nem volt mikrofon, ezért nem volt jó minőségű, s így nem volt hallható a videón a hangja.

Kapitány Gergelytől az elmúlt, akkor az idézett tanúk távolléte miatt elmaradt tárgyalás után szerettük volna az ügyben megszólaltatni, de úgy felelt, hogy nem kíván egyelőre beszélni, hiszen folyamatban lévő ügyről van szó, majd a bíróság döntése után nyilatkozik lapunknak.

A bíróság előtt tett nyilatkozat azonban több szempontból is érdekes. Egyrészt nem igaz az, hogy nem kérdezte meg senki a dolgozókat. Annak idején ugyanis, még a videó elkészítése előtt több újságcikk is megjelent, amelyet pécsi újságírók készítettek, s amelyekben annak idején megjegyezték, hogy a dolgozók nem kívántak nyilatkozni, vagy nem volt lehetséges velük beszélni.

Egészen pontosan az ügy hátterét legalább valamelyest ismerők úgy nyilatkoztak korábban, hogy a dolgozók nem mernek beszélni, sőt olyan hírek is ismertek voltak pcési újságírók körében, hogy a dolgozók közül többeknek (vagy mindenkinek) kifejezetten meg is tiltották, hogy beszéljenek a sajtóval. Lehetséges, hogy ez amúgy nem volt igaz, de a kialakult helyzet miatt életszerű volt, és a végeredmény (mármint, hogy tényleg nem beszéltek)   miatt nagyon is hihető.

De nem csak emiatt írjuk azt, hogy az életszerű az éppenhogy az egy ilyen kiélezett jogi és üzleti ügyben, hogy a volt Zsolnay-dolgozók, akik közben a Ledina Kerámia munkatársai lett csak és kizárólag a cég vezetésének és jogi tanácsadóinak a tudtával és engedélyével nyilatkozhattak bárhol és bárkinek is, pláne egy ilyen videóban. Szinte kizárt, egyáltalán nem életszerű, hogy az addig több újságíró által is, különféle csatornákon keresett, és a nyilatkozatot egyebek mellett a tiltás miatt mindvégig megtagadó dolgozók merjenek az új cégük és jogászaik tudta nélkül ilyen nyilatkozatot tenni. Mindezt az is sejteti, hogy a Ledina Kerámia és tulajdonosai részéről legalábbis utólagosan jóváhagyták a videót.

A volt Zsolnay-s dolgozók videójával kapcsolatban nem hisszük, hogy már érhet minket újabb fordulat és még nagyobb meglepetés, hacsak nem vonják vissza a kerestetet Najariék és vallják be töredelmesen, hogy igenis csúnyán bántak a dolgozókkal, sőt meg is alázták őket, avagy ha nem kerül elő bárhonnan is egy még ?nyersebb? videóverzió, ahol kiderül, hogy a dolgozókat instruálták és kifejezetten segítettek az elmondott szövegek megformálásában.

KategóriákMETÁL