Magyarországi vidéki médiahálózat kialakítására és működtetésére írt ki pályázatot az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma tavaly év végén, idén januári beadási határidővel. Az elmúlt napokban olyan hírek jelentek meg, amely szerint a pályázatot visszavonták, nem hivatalos pletykák szerint pedig az egésznek a hátterében az áll, hogy tovább erősödtek az amerikai-magyar külkapcsolatok. A Nyomtass Te is! szerkesztősége az USA budapesti nagykövetségéhez fordult az ügyben, akik egyértelműen cáfolták, hogy lekerült volna a napirendről ez az ügy. A kapott válaszból az tűnik ki, hogy más formában kívánják támogatni a vidéken működő független szerkesztőségeket, újságíró műhelyeket.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz országo sajtóból emlékezhetnek arra olvasóink, hogy tavaly év év végén jelent meg egy amerikai pályázat, amelyet az USA Külügyminisztériumának egyik hivatala írt ki, magyarországi, vidéken működő szerkesztőségek támogatására, igazából egy vidéki médiahálózat kialakítására és működtetésére. Megjegyezzük, ilyen, működő hálózat jelenleg is, és akkor is csupán az Orbán Viktor nagytőkése, Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworks van az országban, amelyhez például a Nemzeti Sport vagy éppen a Dunántúli Napló/Bama.hu is tartozik.

Miután a kitűzött cél kifejzetten arról szól, amit a Szabad Pécs alapító a kezdetektől mint saját célt kommunikálnak, és amelyről azóta sem tettünk le, a mi szerkesztőségünk is nyújtott be pályázatot  ez év elején. Azt lapunk is az országos sajtóban olvasta a közelmúltban, hogy talán visszavonták a pályázatot, vagy legalábbis nagyon fura, hogy még mindig nincs hír arról, hogy győztest hirdettek volna. Habár, tesszük hozzá rögtön, hogy az eredeti pályázat alapján május és július közt lehetett számítani a kihirdetésre, illetve azt később közölték is az amerikaiak, hogy a pályázatokkal kapcsolatos érdemi döntési folyamat nem is kezdődik meg a magyarországi országgyűlési választások előtt. Szóval, ha így nézzük, igazából még nem volt csúszásban a pályázat elbírálása, csupán arra lehetett számítani, hogy júliusban lesz róla hír. És a Szabad Pécs kapott is a napokban választ Washingtonból, azt, hogy a mi pályázatunkat nem támogatták. A Nyomtass Te is! csapata azonban nemrég megkereste az USA magyarországi nagykövetségét, és a kapott válasz alapján az valóban igaz lehet, hogy az eredeti kiírásnak megfelelően ugyan talán valóban nem hirdetnek győztest, de korántsem mondtak le a magyarországi vidéki szerkesztőségek, újságírók támogatásáról.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

A Nyomtass Te is! vasárnapi közleménye ugyanis így szól:

?Semmi sem került le a napirendről, a benyújtott pályázatok alapos vizsgálatát követően azonban az amerikai külügyminisztérium úgy döntött, más megközelítést alkalmaz – árulta el Richard Damstra, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja a Nyomtass te is! hetilap szerkesztőségének kérdésére, amelyben a lap az Objektív média támogatása Magyarországon címmel kiírt pályázat sorsáról érdeklődött.

A tavaly novemberben megjelent felhívás szerint az amerikai külügy 2018 júniusáig mintegy 700 ezer dollárral (187 millió forinttal) támogatta volna a Budapesten kívüli nyilvánosságot. A minisztérium alá tartozó demokrácia és emberi jogok hivatalának (Bureau of Democracy, Human Rights and Labor) honlapján úgy fogalmazott: a cél a fővároson kívül működő “tényalapú” lapok/rádiók/weboldalak közönségének növelése és pénzügyi fenntarthatóságuk javítása.

Richard Damstra hangsúlyozta, hogy az Objektív média támogatása Magyarországon (Supporting Objective Media in Hungary) című finanszírozási lehetőséget nem vonták vissza. ?Folytatjuk a hatékony megoldások felkutatását olyan magánszemélyek és szervezetek támogatására, akik plurális médiakörnyezetet szeretnének Magyarországon és a tágabb régióban. Semmi sem került le a napirendről? – tette hozzá az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének sajtóattaséja.

KategóriákMETÁL