És, hogy bevándorlás-szervező iroda. A pécsi Emberség Erejével Alapítvány perelte be a tavalyi vádak miatt egy polgári perben a pécsi önkormányzatot, Páva Zsolt pécsi polgármestert és Hoppál Pétert, a pécsi Fidesz elnökét. Az alapítvány keresetét kedden elutasította a Szekszárdi Törvényszék, a pécsi civileket képviselő TASZ ügyvédje azt mondta, hogy fellebbezni fognak a határozat ellen.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Dr. Imre Zita bírónő a személyiségi jogok megsértése vádja miatt indított per határozatának ítéletében arra hivatkozott, hogy Páva Zsolt és Hoppál Péter is politikusként járt el és politikai nyilatkozatot és értékítéletet tett, ezért ők magánszemélyként nem is tehetők felelőssé ezekért a nyilatkozatokért.  A bíróság az indoklásban azt is kiemelte, hogy a pécsi alapítvány közszereplőként ítélhető meg, és ezt ők maguk is így gondolják.

 

 

Mint ismert, tavaly a pécsi önkormányzat egy nyilatkozatot is elfogadott az Emberség Erejévellel szemben, azt mondva, hogy bevándorlást segítő szervezet.

Az Emberség Erejével Alapítvány pont olyan nyilatkozatot tett a keddi határozathirdetést követően – nagyon erőset ?, amilyen lépésnek gondoljuk 2018 Magyarországán azt, ha egy civil szervezet fel meri venni a kesztyűt a hatalommal szemben, ha úgy érzi hogy a hatalom őt hazug vádakkal illeti.

 

?Elkeserítőnek érezzük, hogy a bíróság első fokon ezzel gyakorlatilag igazolta, hogy ma Magyarországon politikai erők szabadon fogalmazhatnak meg hazugságokat civil szervezetekkel szemben. A bíróság lényegében nem vizsgálta az állítások valóságalapját, azon az alapon, hogy ez politikai vélemény. Ezzel szemben úgy gondoljuk, hogy egy társadalmi szervezetnek sem kell a hazugságokat következmények nélkül elismerni.

A közszereplőknek és politikai szereplőknek meg kell érteniük, hogy nem lehet következmények nélkül embereket, szervezeteket megbélyegezni, rágalmazni. Aki így cselekszik, annak súlyos politikai és emberi felelőssége van, tetteinek következményét viselnie kell” – írták.

 

Az Emberség Erejével Alapítvány a Társaság a Szabadságjogokért segítségével azután kezdeményezett polgári peres eljárást Páva Zsolt pécsi polgármester, Hoppál Péter országgyűlési képviselő és a pécsi önkormányzat ellen, hogy ?2017 decemberében példátlan támadást intéztek szervezetünk ellen. Olyan minden alapot nélkülöző vádakat, hazugságokat fogalmaztak meg velünk kapcsolatban, melyekkel súlyosan megsértették alapítványunk jó hírnevét. A gyűlöletkampány egyik csúcspontja egy állásfoglalás elfogadása volt a pécsi közgyűlésen”.

Hangsúlyozták a közleményükben, hogy a szervezetükkel szemben ?elhangzott lejárató hazugságokat az alperes jogi képviselője a tárgyaláson meg sem próbálta alátámasztani. Sajnos az ominózus állásfoglalás jelenleg is érvényben van, szégyenfoltja a város képviselőtestületének, s egyetlen elfogadható megoldás a nyilatkozat visszavonása lenne”.

A nyilatkozat káros szellemiségét jelzi szerintük az, hogy az állásfoglalásra hivatkozva utasította el tavasszal a Zsolnay Örökségkezelő NKft., hogy rendezvényünknek helyszínt adjon bérbe a cég kezelésében álló Művészetek és Irodalom Házában.

Ezt a működést azonban az Egyenlő Bánásmód Hatóság júniusban diszkriminatívnak nyilvánította. Az EBH júniusban határozatban állapította meg, hogy a ZSÖK NKft. az Emberség Erejével Alapítvánnyal szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, s az alapítványunkat hátrányos megkülönböztetésben részesítette. A hatóság 200.000 forint bírság megfizetésére kötelezte a céget.

?Ezzel szemben abszurd módon az első fokú bíróság hasonló tényállás alapján nem állapított meg jogsértést” – így a pécsi civil szervezet.

 

 

KategóriákMETÁL