A Pécsi Jótékony Nőegylet este kilenc óráig még árulja Pécs főterén az újkenyeret, amit a Kárpát-medencében összeöntött búzából sütöttek, és amelynek bevételeiből rászorulókat támogatnak. Közben este hat előtt Páva Zsolt pécsi polgármester és Udvardy György pécsi megyéspüspök megszegték az újkenyeret az idén Magyarok Kenyere helyett Kenyér Ünnepre átkeresztelt programon.

A cikk a hirdetés után folytatódikPáva Zsolt, Pécs polgármestere rövid ünnepi beszédet mondott a Pécsről indult, országos, sőt határokon átnyúló programon, az újkenyér megszegése előtt. Arról beszélt, hogy Pécs büszke lehet arra, hogy hét éve innen indult el a Magyarok Kenyere kezdeményezés, majd azt emelte ki, hogy az újkenyér a nemzet összetartozását szimbolizálja.

 

 

 

Hasonlókat mondott Udvardy György is, hangsúlyozva, hogy meg kell őrizni a keresztény értékeket az utókornak. Azt követően megáldotta az újkenyeret, és Páva Zsolttal megszegték azt.

 

 

Több olvasónk is kérdezte, ezért pótoljuk a mulasztást és leírjuk: azért nem volt a korábban már közölt programban szó tűzijátékról, mert Pécsett az idei augusztus 20-i államalapítási ünnepen sem lesz városi tűzijáték.

 

 

A Hot Jazz Band koncertje azonban még hátra van, 20.30-tól kezdenek – ezzel zárul a pécsi program az államalapítás ünnepén.

A szervezést néhány éve árvevő, a program főszervezője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről senki sem jelent meg, a program felkonferálása közben olvasták fel üdvözletüket, és amint előre megírtuk, a Magyarok Kenyere program alapító-ötletadója, Korinek László pécsi jogász professzor sem beszélt az idén. Az idézett cikkben arról is szóltunk, hogy a helyszín azért lett a Dóm tér helyett az idén Pécs főtere, mert a Pécsi Székesegyház előtti teret felújítják.

 

 

Ha valamit nagyon bánhatunk még a Magyarok Kenyere programból az előző években tapasztaltak alapján – és ez a korábbi augusztus 20-i ünnepségekre is jellemző volt – az ennek az ünnepnek egyfajta, nagyon jó értelemben vett, idén eleveszett bensőségessége és emelkedettsége. A programot gyakorlatilag ledarálták, a tudósító gépiesnek látta, még a szakrális részeket is, az ünnepekre, főleg augusztus 20-ra jellemző kultúraközvetítési rész gyakorlatilag teljesen elveszett: egy minőségi populáris jazz koncert lesz, és persze volt egy kis néptánc-műsor, meg szentmise , de azon túl a fontos jótékonysági részen túl már alig több a semminél. Legfeljebb annyi, tulajdonképpen kicsiben, mint amit egy őszi borfesztiválon is megkapunk minden évben egy Pécsnél jóval kisebb városban is. Az igazság az, hogy a pódiumon lévő asztalra kitett, nemzetiszínű szalaggal átkötött újkenyéren túl legfeljebb a kordonnal elválasztott színpad mögött sorakozó magyar trikolórok utaltak még arra, hogy nemzeti ünnep van – az államalapításé.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL