Már, ha ő lesz a legesélyesebb ellenzéki országgyűlési képviselő-jelölt 2018-ban. A Baranya 1-ben vagy a Baranya 2-ben. És, ha nem lép vissza. A csütörtökön este, majd az előzőekben látottak és hallottak alapján egyelőre csak kicsit kell izgulnia Csizi Péternek és Hoppál Péternek, hogy be tudják-e húzni 2018-at is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Jobbik nélkül természetesen nem lehetséges a kormányváltás 2018-ban, ezért ő már tárgyalt is Vona Gábor pártelnökkel, aki megígérte, hogy támogatják az indulását – kétségtelenül ez volt az egyik legizgalmasabb és legváratlanabb kijelentés csütörtökön este Pécsett, a Corso Hotelben.

Mellár Tamás pécsi közgazdászprofesszor, statisztikus, a Fidesz volt pécsi városházi képviselője /nem töltötte ki a mandátumát/ csütörtökön este Pécsett, egy közéleti beszélgetésen. A kormányt, és annak elsősorban gazdaságpolitikáját az utóbbi években egyre hevesebben kritizáló Mellár Veszprém független országgyűlési képviselőjével, Kész Zoltánnal beszélgetett a jövő évi választási esélyekről, és arról, hogy szerintük hogyan lehetne leváltani jövőre a Fideszt.

Az este moderátora Ágoston Andrea volt, ő a Liberálisok pécsi aktivistája-szervezője, ő hozta tető alá a mostani rendezvényt is. A beszélgetésen jelen volt a Közös Ország Mozgalom alapítója, Gulyás Márton is, akiről úgy tudjuk, hogy később pécsi-baranyai civilekkel beszélgetett arról, hogy a térségben kik lehetenek olyan tisztességes, megbízható emberek, akik több ellenzéki párt közös képviselő-jelöltjei is lehetnek jövőre. 

Mellár Tamást szerettük volna péntek óta elérni, de az általunk ismert számain ez nem sikerült, a KSH egykori elnökével, a Századvég valamikori kutatási igazgatójával péntek óta nem tudtunk beszélni.

(A közéleti beszélgetésről idő előtt el kellett jönnünk,  erről később, egy másik cikkben/riportban írunk majd.)

 

 

 

Gyimesi Gábort, a Jobbik pécsi városházi képviselőjét azonban elértük. A néppártosodás útjára lépettvolt radikális párt egy korábbi hír szerint ugyanis Baranya 2. számú választó-kerületében Gyimesit indítaná 2018-ban. A képviselő érdeklődésünkre viszont azt mondta, ő nem tud arról, hogy a Jobbik egyeztetett volna Mellár Tamással, őt mint jelöltet egyelőre nem értesítették változásról. Majd azt tanácsolta, ha ennél többet szeretnénk tudni, beszéljünk a legilletékesebb emberrel, Vona Gáborral.

Habár nem hivatalosan értesültünk arról, hogy még az sem kizárt, hogy Mellár mégiscsak a Baranya 1-ben indulna, ahogyan azt a jelöltségével kapcsolatos első hírben is szerepelt. Mint ismert a Bokros Lajos-féle MoMa jelöltje volt, Baranya 1. számú választó-kerületében, aztán bejelentette, hogy függetlenként indul (és úgy is kívánt, az elejétől kezdve), és már be is állt mögé a MoMa mellett az LMP is, majd azt, hogy nem is az 1-esben, hanem a 2-esben indulhat. Most nem hivatalosan arról értesültünk, hogy ez még akár újra változhat.

Ha tényleg így lesz, akkor nem Hoppál Péter kulturális államtitkár ellenfele lenne, hanem Csizi Péteréé.

És ez esetben nem is Gyimesi Gábor esetleges visszaléptetése jöhetne szóba a Jobbik részéről, hanem a párt másik pécsi városházi képviselőjéé, Fogarasi Gáboré.

Már, ha Mellár indulása/jelöltsége egyáltalán fel fog merülni. Ugyanis csütörtökön, a pécsi fórumon is elismételte a magát megintcsak muszáj-Herkulesnek nevező Mellár Tamás azt, ha lesz nála esélyesebb jelölt a fideszes induló legyőzésére, szívesen lép vissza a jelöltségtől.

A statisztikus korábban is elmondta, és csütörtökön este is hangsúlyozta, hogy egy függetléen közvéleménykutató céggel fel kell méretni, hogy a szóban forgó, indulni kívánó ellenzéki jelöltek közül kire voksolnának a legtöbben a választásokon. S, ha az jön ki, hogy nem rá, ő visszalép. Mindez rímel Gulyás Mártonék Közös Ország Mozgalma szombati bejelentésére is, miszerint a 106 egyéni választó-kerületben felmérnék, hogy kik lehetnek a legesélyesebb jelöltek. Azonban még tart a ?kasztingolás? is, biztosan tudjuk ugyanis, hogy Gulyásék több pécsi civil aktivistával is egyeztettek arról, hogy segítsenek megbízható, tisztességes, jó képviselő-jelöltek megtalálásában.

Ez pedig arra rímel, amit Kész Zoltán független parlamenti képviselő mondott a fórumon: hogy az ő győzelme, a ?Veszprémi-modell? bebizonyította, hogy akár utcahosszal is meg lehet verni a Fideszt, méghozzá a saját pályáján is, egy olyan rendszerben, amit a kormányzó párt talált ki, és írt bele a választási törvénybe. Ehhez viszont szerinte az kell, a Veszprém-modell azt mondja ki, hogy a végén csak egy maradhat, mint a Hegylakó című filmben, egy közös ellenzéki képviselő-jelölt.

Kész egyébként említett is még néhány neveta, kik erre alkalmasak lehetnek, rajta és Melláron túl Gémesi Györgyöt, az Új Kezdet elnökét és Gödöllő polgármesterét, a Momentum jelöltjét, Lakatos Béla ácsi polgármestert, Hadházy Ákos szekszárdi LMP-s, Hiszékeny Dezső szocialista képviselőt, és persze Pécsett Mellár Tamás közgazdászt.

Késztől megkérdezteük, nincs-e elkésve az ellenzéki összefogás és kiegyezés a közös  jelöltekről. Ő azonban azt mondta, nincsenek elkésve, ő Veszprémben két hónap alatt lett befutó. A felvetésünkre, miszerint úgy tudjuk, több kisebb ellenzéki párt szerint sem képviselte Kész az érdekeiket, pedig ők is besegítették a Parlamentbe,  s ezért csalódottak, a veszprémi képviselő úgy felelt, hogy ilyen jelzések hozzá nem is jutottak el, sőt igazából ennek az ellenkezőjéről van szó, nagyon jó a kapcsolata a támogatóival.

Pécsett azért is pikáns a jelenlegi helyzet, mert ha Mellár elindul, és sem a Momentum, sem az Együtt nem lép vissza, akkor akár az egyesben, akár a kettesben indul Mellár, az ellenzékiek részéről is kemény ellenfeleket kap.

Elviekben ugyanis Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti  frakcióvezetője (1-es), illetve Szakács László frakcióvezető-helyettese (2-es) mellett  vélhetően Berkecz Balázzsal (Együttt, 1-es), avagy Körömi Attilával (Momentum, 2-es) is meg kellene vívnia.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA. A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL