Nem törvényellenes, sőt még szakmailag sem feltétlenül támadható, hogy egy részlegesen integrált bölcsődei csoportot hoznak létre sajátos nevelési igényű gyerekeknek a pécsi kertvárosi Csoda Bölcsődéhez tartozó egységben. Szakmai döntést kellett hozni két külső, nem kisgyermekneveléssel összefüggő ok miatt: a Németh László úti bölcsőde, illetve az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola felújítása miatt.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz sem szokványos helyzet finoman szólva sem, amit szintén a kényszer szült Pécsett: hogy bölcsődések és gimnazisták járnak egy épületbe. Mint megírtuk ugyanis, a volt pécsi Anikó utcai iskolába kerül az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola tanulóinak egy része. Az Árpádot ugyanis a szükséges, de sok éve ígért felújítás halogatása miatt idén már nem is engedik kinyitni, így a diákoknak költözni kell. Gyanús, hogy ilyenre nem nagyon volt még példa másutt sem korábban.

Az Árpád gimi és általános kényszerű ideiglenes bezárása azonban nem csak a volt Anikó utcai intézményt érinti, hanem az ANK-t is. Az Apáczai Csere János körtéren működő Csoda Bölcsőde már az előző nevelési évben is helyet adott majdnem negyven, egy másik felújítás alatt álló kertvárosi bölcsőde gyermekeinek. Ők most visszaköltözhetnek az eredeti helyükre – a Kiskuckó Bölcsőde gondozottjai költözhetnek vissza a felújított Testvérvárosok terei egységükbe. Így az épületrész átmenetileg átadható óvodai ellátás biztosítására. A szintén felújítás alatt álló Kertvárosi Óvoda Németh László Utcai Tagóvodájából ugyanis szintén oda mennének gyerekek átmenetileg, mindaddig, amíg a Németh László utcai épület felújítása be nem fejeződik. Emiatt azonban a Csoda Bölcsőde szabályos működtetése érdekében szükséges volt a bölcsődei férőhelyeket csökkenteni. Emiatt dönthett úgy a Csoda bölcsőde vezetése, sőt, sokkal inkább a pécsi kisgyermek intézmények központi vezetése, hogy a kényszerű külső körülmények miatt egy részlegesen integrált csoportot is kialakítanak sajátos nevelési igényű gyerekeknek.

Ez egyébként nem a teljesen zárt, ún. speciális csoport, azonban nem is az alapesetben, a modern kisgyermeknevelési irányokban jónak gondolt teljes integrált nevelés.

Itt meg kell jegyezni, hogy ebben az esetben is van úgy, hogy valaki nem integrálható, avagy jobbat tesznek gyerekkel és szülővel is, és más gyerekekkel és szülőkkel is, ha zártabb, speciális csoportban nevelkedik a gyermek, avagy inkább a szülő vigyáz rá otthon újra. Az általunk megkérdezett szakember erre azt mondta, hogy ez valóban így van, ugyanakkor ahhoz, hogy ez kiderüljön, előbb intergrálmi kell/érdemes az sni-s gyermekeket, majd, legfeljebb úgy 3 hónapon belül ki fog derülni, hogy a gyermeknek mi a jobb.

Próbáltunk beszélni a pécsi bölcsődék vezetőjével, de a nyilatkozati rend miatt egyáltalán nem válaszolhatott a kérdéseinkre.

 

Csak alvásnál és étkezésnél vannak külön

Ettől függetlenül úgy tudjuk, hogy bár a döntést a felújítások és elköltöztetések miatti kényszer szülte, a pécsi bölcsődei vezetés igyekezett minden szükséges szakmai lehetőséggel élni (az adott helyzeten belül). Ezért van valamelyest szeparált, de nem teljesen zárt csoport az sni-seknek. Így csak bizonyos időszakokban vannak teljesen külön az sni-s gyerekek a másik csoportba járó kicsiktől, olyanoktól, akik hagyományos neveléssel is képezhetők az aktuális szakmai vélemények szerint. Másrészt erőforrás-szervezéssel próbálták jobbítani a helyzetet, amiben az volt a fő rendezési szempont, hogy tudják elhelyezni a gyerekeket ebben a helyzetben is, és a jelentkező kertvárosi szülőknek se kelljen ajtót mutatniuk. Ezért a végül hatfős sni-s részlegesen integrált csoportban három kisgyermeknevelőt alkalmaznak, azaz az átlagosnak mondható 7 gyermek helyett itt 2 fő jut egy nevelőre (amúgy az sni-s gyerekek után az intézmények dupla normatívát kapnak, de duplának számít a helyük is).

 

Ötven családnak is ajtót mutathattak volna?

Azt viszont nagyon biztos forrásból hallottuk, hogy ha nem lépték volna meg az sni-s csoport kialakítását, akkor akár ötven pécsi családnak is azt kellett volna mondaniuk, hogy nem tudják felvenni a gyerekeket. Ráadásul ez a korábbi évek gyakorlatától, irányától is eltér, hiszen éppen a jelenlegi bölcsődei vezetés szüntette meg a néhány éve még Pécsett is létező teljesen zárt, speciális sni-s csoportokat.

A törvény amúgy lehetőséget ad teljesen szeparált, speciális bölcsődei csoport kialakítására is. A bölcsőde az egyedüli ilyen az intézménytípusok közt óvodában, és attól fefelé ez nem lehetséges. Sőt, az sni-s gyerekek bölcsődei felvételének elutasítására is van lehetőség a törvény szerint, Pécsett azonban – sok más magyar vidéki várossal ellentétben – nem utasítják el az sni-s bölcsődés gyerekek felvételét. Részben azért is, mert a rendes fejlődésű gyeremekek számára is nagyon is pozitívan hathat, ha sni-s gyerekekkel együtt nevelik őket.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL