A pécsi Szent Mór Iskolaközpont új igazgatója Nagy Andrea, Nagy Csaba országgyűlési képviselő felesége lett. A Pécsi Egyházmegye úgy nyilatkozott, kizárólag szakmai szempontok alapján döntöttek.

A cikk a hirdetés után folytatódik3

A hír három mondatban leírható. A nyáron új igazgatót választottak a Pécsi Egyházmegye által fenntartott pécsi Szent Mór Iskolaközpont élére: a katolikus intézményt immáron Nagy Andrea vezeti. A szakember Nagy Csaba pécsi fideszes politikus, országgyűlési képviselő felesége. Az igazgatóválasztás előzménye és háttere a nyilvánosságban nem ismert, bár nem is szükséges, az intézmény viszont egyértelmű szakmai döntésről beszél.  

OV+NER

Nem állítjuk, hogy Nagy Csaba felesége, Nagy Andrea alkalmatlan lenne a pozíciójára, sőt. Nem állítjuk, hogy azért nevezték ki, legalább részben az intézmény élére, mert a férje 2018 tavaszán régi-új országgyűlési képviselő lett.

Azt viszont állítjuk, hogy Orbán Viktorék Magyarországán, a talán minden eddiginél erősebb(nek tűnő) NER-ben könnyen érezhetik úgy döntéshozók, hogy ha egy kormánypárti országgyűlési képviselő hozzátartozójának, barátjának kedvezve döntenek, az jó hatással lehet az adott, általuk képviselt szervezet életére. Legyenek azok a döntéshozók világiak, avagy bármely felekezethez tartozók.

Sőt, még azt is állítjuk, hogy majdnem ugyanilyen könnyen gondolhatják azt is, hogy ha egy pályázaton nem a politikushoz kötődő (hozzátartozó/barát) jelöltet nevezik ki, hanem az ellenében induló másik (akár alkalmasabb) jelöltet, akkor azzal nem tesznek jót az intézményüknek.

Hogy ez valóban így van-e, jogos-e, ha így gondolkodik bárki döntéshozó ma hazánkban, abban nem foglalunk állást. Azt viszont leírjuk, hogy ez a gondolkodás logikusnak tűnik, de semmiképpen sem ellentétes milliók fejében Orbán Viktor Magyarországa és a NER megítélésével.

Pályázat?

Azt nem tudjuk teljes bizonyosságal, hogy a Pécsi Egyházmegye írt-e ki egyáltalán pályázatot az igazgatói állásra. És azt sem, ha igen, volt-e egyáltalán más pályázó.

A Szabad Pécs mindenesetre nem hivatalosan arról értesült, hogy nem volt nyilvános pályázat a kinevezést megelőzően. Ezt az értesülésünket erősíti, hogy nem találni a pályázati kiírást a neten. Pontosabban: mi hiába vetettük be minden guglizós tudományunkat, nem leltük fel. Sőt a nyertes igazgatói pályázatot sem találtuk.

Azt is nem hivatalosan tudjuk, hogy a korábbi igazgató nem kívánt pályázni/újra vezető lenni, szóval vele nem számolhattak elvileg.

 

A Pécsi Egyházmegye folymaatosan fejleszti az általa fenntartott templomokat és intézményeket is, a Szent Mór Iskolaközpontot is átépítik, lesz tornacsarnok, sőt új óvodát is emelnek

 

A Pécsi Székesegyház is jelentős felújításon esett át az elmúlt években, immáron bemutatják a középkori egyetemet is, és jelenleg is folyamatban van egy építkezés, a pécsi kisbazilika előtti tér újulhat meg hamarosan

 

Szabályos

Fontos megjegyezni: ha jó az információnk, és valóban nem volt pályáztatás, az sem szabálytalan.

Amint azt ugyanis Nagy Erzsébet az esettel kapcsolatban elmondta, az állami fenntartású intézményekkel ellentétben a nem állami fenntartásúaknál nem szükséges az igazgatót pályázaton kiválasztani. Ebbe a körbe tartoznak a magán és alapítványi oktatási intézményeknél, illeve az állami fenntartású iskoláknál jóval magasabb állami normatívát kapó egyházi működtetés alatt álló iskolák is.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője hangsúlyozta, hogy az állami iskolákkal ellentétben ezeknél az intézményeknél nem szükséges a különböző érintett képviseletek véleményezése sem. Így nem kell egyeztetniük a döntés előtt még formálisan sem a pedagógus tantestülettel, a szülői munkaközösségel, sem a diákönkormányzattal. Ezt amiatt tartja Nagy Erzsébet aggályosak, mert alapvető demokratikus értékekre épülő jogokról és lehetőségekről beszélünk.

A PDSZ véleménye ebben a kérdésben az, hogy egy felekezeti iskolának legyen joga és lehetősége felekezeti, életvezetési feltételeket kikötni a munkavállalói esetében, de sok más tekintetben ugyanazokat a szabályokat lenne érdemes megkövetelni tőlük is, mint az állami iskoláktól.

A tapasztalat nem kérdés

Azt biztosan tudjuk, hogy Nagy Andreának van pedagógusi, sőt iskolavezetői tapasztalata is. Ő ugyanis a katolikus Szent Mór Iskolaközpont igazgatói álláshelye előtt korábban pedagógusként és igazgató-helyettesként dolgozott a pécsi Református Kollégiumban is, legutóbb pedig a pellérdi iskola igazgatója volt. Az tehát nem is kérdés, van-e megfelelő tapasztalat, végzettsége, a jogszabályoknak megfelelt-e a kinevezése. Mindezt azért is írjuk le, mert az oktatási ügyekért felelős miniszternek, vagy a nevében eljárva a helyettes államtiktárnak van lehetősége megvétózni egy magán/egyházi iskolai felsőbb vezetői kinevezését, de csak abban az esetben, ha az a jogszabályokkal ellentétesen történt.

A válasz

A kinevezésről, és annak körülményeiről az iskolaközpont fenntartóját, a Pécsi Egyházmegyét kérdeztük. A választ szó szerint közöljük:

?A Szent Mór Katolikus Iskolaközpont igazgatónőjének idén lejárt az igazgatói megbízatása. Az új intézményvezető kiválasztásával kapcsolatos döntéseket a fenntartó Pécsi Egyházmegye kizárólag szakmai szempontok alapján hozta meg.?

Még nem

Kerestük Nagy Andreát is, a Szent Mór Iskolaközpont új igazgatóját, de egyelőre nem kaptunk választ az e-mailben feltett kérdéseinkre. Azt szerettük volna megtudni, hogy nem látta-e problémásnak olyan felsőbb vezetői állásra jelentkezni, amely a hagyományos értelemben nincs megpályáztatva, közzé van-e téve az igazgatói pályázata, hogyan szerzett tudomást az igazgatói álláslehetőségről, és mi motiválta az álláshely ?megpályázásában?. Ha kapunk választ, közölni fogjuk.

 

Nagy Csaba 

Nagy Csaba, akkor még csak volt és leendő régi-új fideszes országgyűlési képviselő számol vissza Orbán Viktorral Vajszlón 2018 áprilisában – Fotó forrása: Youtube.com

 

Egy minden bizonnyal okos, rátermett és sikeres nő szakmai előmenetele kapcsán a legtöbb esetben otromba dolog másról, és nem (csak) róla beszélni. Ennek tudatában írunk Nagy Andrea férjéről a következőkben. Nagy Csaba volt az, aki a 2018-as parlamenti választás előtt visszaszámolt a miniszterelnökkel, így megtudván, hány nap is van még vissza április 8-ig. Orbán Viktor országos politikai roadshow-ján az ormánsági Vajszlón történt mindez.

Nagy Csaba aztán végül mandátumot is szerzett az ország legnagyobb, egyik baranyai választókerületében. Nagy Csaba választókerülete Pécsen kívül esik, a Szent Mór iskola Pécsett áll és működik. Igaz viszont, hogy Nagy Csaba által képviselt mintegy száznyolcvan település mindegyike az iskolát fenntartó Pécsi Egyházmegyéhez tartozó város és község.

Nagy Csaba már volt országgyűlési képviselő, 2010-2014. között, akkor egy pécsi körzetet képviselt. Ugyanabban az időszakban pécsi önkormányzati képviselő is volt, nem mellesleg pécsi alpolgármester is. 

A választókerületek lecsökkentésével (Baranyában hétből négy lett) Nagy Csaba nem is indult országgyűlési képviselő-jelöltként 2014 tavaszán. Később, 2014-et követően a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke lett, a pécsi városházi politizálást cserélte fel a megyei színtérre. Nagy Csaba tehát a pécsi és baranyai Fidesz egyik meghatározó, ismert, befolyásos politikusa. Az ő felesége kapott új igazgatói tisztséget nem sokkal azt követően, hogy a férj egy szinttel feljebb lépett a korábbiakhoz képest is, országgyűlési képviselő lett, és több alkalommal is ő egyedül mutatkozhatott Orbán Viktor oldalán a baranyai politikusok közül.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL