Mint írta Facebook-os bejegyzésében, a kormány és az operatív törzs változtatására akár kis győzelemként is lehetne tekinteni, ám ha “nem tesznek ki  valóban részletes adatokat, akkor akár lebukás nélkül, vagy annak minimális kockázatával is közölhetnek hamis országos számokat”.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Akár kis győzelemként is elkönyvelhetnénk, hogy a kormány belátta, tarthatatlan az, hogy nem adnak részletes tájékoztatást pontos járványügyi adatokról. Sajnos azonban ahelyett, hogy VALÓBAN közölne részletes adatokat (fertőzöttek , BETEGEK és HALOTTAK RÉSZLETES TERÜLETI ÉS KORELOSZLÁSÁRÓL), csak ÚGY TESZ, mintha megváltozott volna a hozzáállás” – írta kedden Facebook-oldalán Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.

Lapunk is beszámolt arról ma, hogy az operatív törzs a korábbi gyakorlattól eltérően fog adatokat közölni. Sőt, teszi mindezt azok után, hogy újságírók, szerkeztőségek, köztük a Szabad Pécs kérdései és kérései ellenére sem adtak ki mindezidáig területi adatokat, hiába is kértük. Általában betegjogokra hivatkoztak, vagy arra, hogy ezek a nyilvánosságban nem releváns adatok, elég aziokat a szakembereknek tudni. Mostantól kezdve azonban, éppen onnantól, hogy életbe lépett a felhatalmazási törvény, ezen változtatnak és az elhunytakról részletesebben is beszámolnak, illetve lesznek nyilvános területi, megyei adatok.

Erre írta azt Hadházy, hogy akár kis győzelemként is lehetne erre tekinteni, de szerinte még mindig nem elégséges, sőt szerinte akár még így is van lehetőség az adatok manipulálására, a lebukás minimális kockázatával.

Mint fogalmaz ugyanis:

„Belátták, hogy egyre többen jönnek rá: ha nincsenek részletes adatok, hiteltelenek az országos összesítések, hiszen lehetetlen azokat ellenőrizni.”

A független parlamenti képviselő szerknt két alapvető gond van

„ha nem tesztelünk, könnyű azt mondani, hogy nincsenek betegek, illetve

ha nem adunk ki VALÓBAN RÉSZLETES adatokat, akkor lebukás nélkül közölhetnek hamis országos számokat, hiszen pl. egy debreceni orvos csak a saját kórházát látja, nem tudja, mi van mondjuk Szombathelyen és nem tudja ellenőrizni, hogy pl. az esetleg nála tesztelt, kezelt vagy esetleg elhunyt beteg szerepel-e az országos statisztikában”

Hangsúlyozta, hogy ha a kormányzati tájékoztatási oldalon most bejelentett változásokat figyelemmel követi, azonban ha csak a reggeli közleményben írt új adatokat adják meg ezentúl, az alig-alig változtat azon a tényen, hogy egy egészségügyi dolgozó láthatja-e, hogy az általa ismert helyi fertőzött/beteg/elhunyt szerepel-e az országos összesítésben. Mert, ha csak megyénként és csak a regisztrált fertőzöttek (a tüneteket mutató betegek és az esetleges elhunytak számának megadása nélkül) számát adják meg “az édeskevés az ellenőrizhetőséghez”.

Olyan ez szerinte, mintha az országgyűlési választásokon csak az országos eredményt közölnék, és mindenki higgye el, hogy valósak az adatok.

14.10 A TASZ szerint jogsértő listát közölt az állam a koronavírus-fertőzés miatt elhunytakról

A Társaság a Szabadságjogokért nevű civil jogvédő szervezet, azaz a TASZ szerint a mostani járványügyi helyzetben kényes az egyensúly a közvélemény tájékoztatása és a személyiségi jogok védelme között.

Mint írták mai közleményükben, a közérdekű adatok nyilvánosságra hozatalát joggal lehet követelni – “ezt tesszük mi is, amikor a fertőzöttek területi statisztikáinak nyilvánosságát hiányoljuk”.

„Miközben ez az adat továbbra sem ismerhető, ma közzétették a koronavírusban elhunytak listáját. Bár üdvözöljük, hogy az adatokat közzétették, azonban az elhunytakat be lehet azonosítani a lista alapján, ami jogsértő.”

Nem elfogadható a szervezet szerint, hogy az adatokat időrendi sorrendben, sorszámmal megjelölve és minden egyes személyhez érzékeny egészségügyi információkat rendelve hozták nyilvánosságra.

Azt mi jegyezzük meg ismételten, hogy a kormány és az operatív törzs mindezidáig a betegjogokra való hivatkozással tartott vissza adatokat az újságírói megkeresések ellenére is.

A kormányzati tájáékoztatási oldalon megjelent táblázatot EZEN a linken érik el.

A TASZ meg is mutatta (lásd az alábbi grafikát), hogyan lehetett volna az adatokat úgy közzétenni, hogy az meg is feleljen az adatvédelmi elvárásoknak, de az elhunytak emlékét se sértse.

KategóriákMETÁL