Nem tudni, mivel foglalkozik éppen Csizi Péter, merre vitte az útja a volt pécsi országgyűlési képviselőt és volt pécsi alpolgármestert, egyáltalán be tudna-e ugrani országgyűlési képviselősködni szinte egyik napról a másikra. A Szabad Pécs számításai szerint azonban még az is könnyen megeshet, hogy szükséges lesz ezen elgondolkodnia. Úgy tűnik ugyanis, hogy Csizi mégiscsak kaphat egy széket a T. Házban.

A cikk a hirdetés után folytatódikCsizi Péter egyik pillanatról a másikra került ki a politika fősodrából április 8-án azzal, hogy elveszítette az egyéni körzetében a választást Mellár Tamással szemben. Habár némileg meglepetés volt a Fidesz újabb földrengésszerű kétharmados győzelme, de éppen ez azt jelentette a számára, hogy a reménytelennek tűnő listás helyről is bejuthat talán az új magyar parlamentbe. Végül pont lemaradt a képviselőségről azonban. Az utolsó ember, aki a Fidesz országos listájáról mandátumot kapott a 2018-2022-es ciklusban, az L. Simon László volt. Utána, egészen Csizi Péterig csak olyanok voltak, akik indultak egyéniben is, és be is húzták az eredményt. Éppen ezért jött úgy ki, hogy Csizi végül bosszankodhatott, mert hiába nyerte túl magát a Fidesz, egy utolsó boldog embernek (L. Simon) is lennie kell, és olyannak is, aki az első a lemaradók közt (Csizi).

Most viszont ez a hely parlamenti széket is érhet, szedán késő este ugyanis az MTI hozta a hírt, hogy Balog Zoltán volt emberminiszter lemond a parlamenti mandátumáról. És mivel Balog Zoltán a Fidesz országos listájáról jutott a T. Házba, így egyrészt nem lesz szükség a lemondása miatt időközi választás kiírására, másfelől pedig elviekben a listán még helyet kapó, de a parlamentbe be nem jutó képviselők közül kerül be egy a helyére, elviekben a soron következő, azaz Csizi Péter az esélyes erre, mégha ezt a sorrendet a választást követően már nem kell tartania egyik pártnek sem. Ha így lesz, azzal kilencre nő a baranyai képviselők száma, azaz többen lennének bent a megyéből  listás helyről, mint az egyéni mandátumot szerzők, ráadásul ketten pártelnökök (Tóth Bertalan /MSZP/ és Keresztes László Lóránt /LMP-társelnök, illetve -frakcióvezető/), Hohn Krisztina pedig az Új Kezdet egyik alelnöke.

Megkerestük csütörtökön délelőtt a legfőbb érintettet is, ha lapunk választ Csizi Pétertől, közöljük. 

 

Balog Zoltán úgy fogalmazott, hogy elsősorban azért mond le a mandátumáról, mert egyháza, a Magyarországi Református Egyház, illetve a a gyülekezete visszahívja szolgálatba, és ez az egyház törvényei szerint összeegyeztethetetlen képviselői munkájával. Balog amúgy a közéletet nem hagyja el, marad a Polgári Magyarországért Alapítvány élén, és a miniszterelnök romaügyi biztosaként is szeretne tovább dolgozni.

 

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL