Megszavazta az Európai Parlament a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést szerdán. A jelentés készítője, Judith Sargentini holland zöldpárti politikus úgy látta, hogy indokolt megindítani a tagállammal szemben a híres-hírhedt hetes cikk szerinti eljárást. A szavazás eredménye: 448 igen, 197 nem, 48 tartózkodás. Vagyis, mivel a tartózkodást nem számolták bele a voksokba (ahohgyan azt jó előre közölték a képviselőkkel), megvan a kétharmados többség Orbán Viktorékkal szemben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA jelentés elfogadásához és az eljárás megindításához volt szükség kétharmados többségre. Érdemes azt is elmondani, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt nem csak kedden a parlmenti vitában, hanem azt követően a a néppárti frakcióban is meghallgatták. És még volt egy nemzetközi sajtótájékoztatója is, de az egy külön ügy ebből a szempontból. Az Európai Néppárt Orbán meghallgatása után döntött úgy, hogy szabadon voksolhatnak a képviselők, nem köti őket a frakciófegyelem. A néppárti frakcióvezető, Manfred Weber azonban már kedden kijelentette, hogy meg fogja szavazni a jelentést.

Pedig Orbán Viktor mindent megtett, mint az alábbi videón láthatják

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Az Európai Parlament tehát úgy döntött, hogy indítsák meg az eljárást Magyarország ellen (az EP még soha nem kérelmezett ilyet gyetlen tagországgal szemben sem), amelynek a végén az ország szavazati jogát is megvonhatják. Habár erre nagyon kevés, minimális az esély mivel, ha más nem, Lengyelország élni fog a vétójogával, ellenük ugyanis szintén folyik a hetedik cikk szerinti eljárás, amit viszont az Európai Bizottság indított.

A Judith Sargentini által, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) felkérésére készített jelentése szerint Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének.

A Fidesz részéről Budapesten Kocsis Máté reagált a jelentés elfogadására. Azt mondta, hogy a jelentést az EP bevándorláspárti többsége fogadta el, és ez az egész Soros György bosszúja, mert Judith Sargentini Soros György embere. Szijjártó Péter pedig arra hivatkozott, hogy csalással fogadták el a jelentést a képviselők, mivel a tartózkodást nem számították bele a szavazatokba. Megjegyezzük: erről, még a szavazás előtt tudtak a képviselők, azok is egészen biztosan, akik a tartózkodom-gombot nyomták meg. Fontos megjegyezni, hogy ezt a számítási módszert nem a magyar jogállamiságról szóló szavazás előtt találták ki az EP-ben, volt már erre példa. A magyar kormányoldal aggálya ezzel az volt, hogy aki bement a parlamentbe és szavazott, csak lelkiismereti vagy más okból inkább tartózkodott, azt ugyanúgy vették, mintha távolmaradt volna az üléstől, ez pedig kétharmados többséget eredményezett.

(Kiemelt fotó forrása: Facebook.com)

KategóriákMETÁL