Megszavazta az Európai Parlament a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést szerdán. A jelentés készítője, Judith Sargentini holland zöldpárti politikus úgy látta, hogy indokolt megindítani a tagállammal szemben a híres-hírhedt hetes cikk szerinti eljárást. A szavazás eredménye: 448 igen, 197 nem, 48 tartózkodás. Vagyis, mivel a tartózkodást nem számolták bele a voksokba (ahohgyan azt jó előre közölték a képviselőkkel), megvan a kétharmados többség Orbán Viktorékkal szemben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA jelentés elfogadásához és az eljárás megindításához volt szükség kétharmados többségre. Érdemes azt is elmondani, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt nem csak kedden a parlmenti vitában, hanem azt követően a a néppárti frakcióban is meghallgatták. És még volt egy nemzetközi sajtótájékoztatója is, de az egy külön ügy ebből a szempontból. Az Európai Néppárt Orbán meghallgatása után döntött úgy, hogy szabadon voksolhatnak a képviselők, nem köti őket a frakciófegyelem. A néppárti frakcióvezető, Manfred Weber azonban már kedden kijelentette, hogy meg fogja szavazni a jelentést.

Pedig Orbán Viktor mindent megtett, mint az alábbi videón láthatják

Az Európai Parlament tehát úgy döntött, hogy indítsák meg az eljárást Magyarország ellen (az EP még soha nem kérelmezett ilyet gyetlen tagországgal szemben sem), amelynek a végén az ország szavazati jogát is megvonhatják. Habár erre nagyon kevés, minimális az esély mivel, ha más nem, Lengyelország élni fog a vétójogával, ellenük ugyanis szintén folyik a hetedik cikk szerinti eljárás, amit viszont az Európai Bizottság indított.

A Judith Sargentini által, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) felkérésére készített jelentése szerint Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének.

A Fidesz részéről Budapesten Kocsis Máté reagált a jelentés elfogadására. Azt mondta, hogy a jelentést az EP bevándorláspárti többsége fogadta el, és ez az egész Soros György bosszúja, mert Judith Sargentini Soros György embere. Szijjártó Péter pedig arra hivatkozott, hogy csalással fogadták el a jelentést a képviselők, mivel a tartózkodást nem számították bele a szavazatokba. Megjegyezzük: erről, még a szavazás előtt tudtak a képviselők, azok is egészen biztosan, akik a tartózkodom-gombot nyomták meg. Fontos megjegyezni, hogy ezt a számítási módszert nem a magyar jogállamiságról szóló szavazás előtt találták ki az EP-ben, volt már erre példa. A magyar kormányoldal aggálya ezzel az volt, hogy aki bement a parlamentbe és szavazott, csak lelkiismereti vagy más okból inkább tartózkodott, azt ugyanúgy vették, mintha távolmaradt volna az üléstől, ez pedig kétharmados többséget eredményezett.

(Kiemelt fotó forrása: Facebook.com)

KategóriákMETÁL