Lezárult a cserdi nyomozás, értesült az eljárás befejeztéről a Népszava. Rendőrségi eljárások is indultak, de az adóhivatal is vizsgálódott, több olyan projektet is vizsgált a NAV, amelybe Cserdi még akkor fogott bele, amikor Bogdán László volt ott a polgármester. Az országszerte ismert és kedvelt cigány származású polgármester majdnem napra pontosan két éve vetett véget az életének, így a hatóság Bogdán László felelősségét már nem vizsgálhatta.

A cikk a hirdetés után folytatódikA faluvezető öngyilkosságában azonban a Népszava megállapítása szerint a leplezhetetlen szabálytalanságok valószínűsíthetően szerepet játszhattak.

Mint arról annak idején a Szabad Pécs beszámolt (gyakorlatilag párhuzamosan jelent meg cikkünk egy másik írással annak idején, amely tudatta, hogy Bogdán László elhunyt és valószínűleg öngyilkos lett), Bogdán László 2020. július 14-én ölte meg magát a többségében romák lakta Cserdiben.

A 46 esztendős, cigány származású férfi a 400 lelkes baranyai falu egyik önkormányzati épületében akasztotta fel magát. Bogdán híres volt arról, hogy igyekezett tenni a cigányokért, és kendőzetlenül beszélt a társadalmi problémákról, emiatt nagyon sokan ismerték őt magát is, vagy a nevét és kedveltél, de egyes cigány- és nem cigány szervezetek és érdekvédők időnként bírálták, adott esetben kifejezetten élesen is bírálták szavaiért.

A Népszava is megjegyzi, hogy Bogdán halálának okát találgatások övezték, már akkor is többen feltételezték, hogy azért fordult önmaga ellen, mert az általa eltervezett beruházások nem valósultak meg, s hogy a sikertelenségben annak is szerepe lehetett, hogy pénzügyi szabálytalanságok történtek, és azokban megkerülhetetlen volt a polgármester néhány döntése. Mint a Népszava írja, a közelmúltban befejezett nyomozás erősíteni látszik ezt az előbbi feltételezést.

A lap megkeresésére a Baranya Megyei Főügyészség arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számos olyan projektet vizsgált, amibe a Cserdi önkormányzat Bogdán polgármesteri megbízatása alatt fogott bele, pl. a közmunka program is átesett pénzügyi ellenőrzésen, de ott bűncselekmény hiányában lezárták a nyomozást. Ugyanígy nem találtak szabálytalanságot a Cserdiben épülő hűtőház dolgában.

Bogdán László öngyilkossága a cserdiben meghiúsult nagyberuházásokkal hozható összefüggésbe a család ügyvédje szerint

A Cserdire tervezett, 265 milliós támogatást elnyert kerékpárút pénzét (vagy annak egy részét) azonban az önkormányzat másra fordította. Itt a költségvetési csalás gyanújával folytatott nyomozást Bogdán László halála okán zárták le 2022 áprilisában. Sőt, egy másik, 2018-as ügyben a nyomozóhatóság eljutott a vádemelésig, írja ugyancsak a Népszava. Még 2018-ban, egy gazdasági társaság vezetőjeként dolgozó, pécsi férfi két színlelt számlát állított ki, és ezeket az önkormányzat – Bogdán döntése alapján – befogadta. A számlák szerint a cég – többek között – csapat- és kapcsolatépítő tréningeket tartott volna Cserdiben, ám ezek nem történtek meg. A képzés 9 és félmilliós költségét a falu mégis kifizette, Bogdán beleegyezésével, noha a polgármesternek – valószínűleg – tudnia kellett, hogy ezek a rendezvények nem valósultak meg.

A teljes cikket ITT olvashatják el, a háttér és a következtetések miatt érdemes. Fontos azonban megjegyezni azt is, hogy Bogdán László halála kapcsán – azon túl, hogy vannak, akik nem hisznek az önkezűségben – sokak szerint szerepet játszhatott, vagy részben az is, hogy súlyos beteg volt Cserdi néhai polgármestere.

KategóriákMETÁL