Merthohgy a fideszes többségű képviselő-testület végül nem szavazta meg az alpolgármester megbízásának visszavonását.

A cikk a hirdetés után folytatódikMindez rendkívüli testületi ülésen történt szerdán, csupán ezt az egy napirendi pontot tárgyalták meg. Az esetről a Barcsi Hírek számolt be.

A képviselő-testület elé Karvalics Ottó (71), Barcs fideszes polgármestere terjesztette a napirendet párttársa és alpolgármestere visszahívásáról. Az előterjesztésben indokként a polgármester azt írta, hogy együttműködésük megromlott, bizalma megingott Szalai Balázsban (65), akinek nem érzi immáron a támogatását. És, hogy emiatt nem is kívánna tovább együtt dolgozni az egyébként már ötödik képviselői ciklusát töltő alpolgármesterrel. Kezdeményezte ezért az alpolgármesteri megbízatás október elsejei hatállyal történő visszahívását. Szalai egyébként hozzájárult a visszahívási ügy nyílt eljárás keretében való megtárgyalásához.

Szalai megbízatásának visszavonásához azonban minősített többségre lett volna szükség, amely Barcson legalább 7 igen-szavazatot jelentett.

A testületi tagok a titkos szavazás eredményének megszámlálásához külön bizottságot is választottak, így ismertették a jegyzőkönyvbe foglalt eredményt. Az ülésen mind a 12 barcsi képviselő megjelent. Négy fő érvénytelen szavazatot adott le, hárman mondtak csupán igent a polgármester indítványára, öten pedig ellene szavaztak, az előterjesztés így még az egyszerű többséget sem kapta meg, nemhogy az alpolgármester lemondatásához szükséges minősített többséget.

Tudni kell, hogy nem csak a polgármester, hanem a képviselő-testület többsége is fideszes Barcson, a polgármesterrel együtt hét fő, azaz párttársai közül többeknek is szembe kellett mennie a polgármesterrel vagy nem foglalni állást. Másképpen: mindenképpen egy fideszes helyi politikus/képviselő ellen kellett szavazniuk ? az érintett két személyt nem számítva – a barcsi fideszeseknek, avagy érvénytelenül szavazni egy ilyen helyzetben. A testületben egyébként egy független, egy jobbikos és három MSZP-DK-s képviselő ül még.

Karvalics Ottó az elmúlt években a Fidesz barcsi szervezetének elnöke is volt, azt megelőzően pedig, két cikluson keresztül (2006-2014.) KDNP-s országgyűlési képviselőként is dolgozott (Barcson idén nyáron alakult új helyi KDNP-alapszervezet). Karvalics 1990 óta tagja a barcsi képviselő-testületnek, 2010 óta polgármester.

A tízezres somogyi városban a polgármester és az alpolgármester is meghatározó vállalkozásokat visz. Karvalicséknak Suzuki márkakereskedésük van, Szalai pedig résztulajdonos egy gyakorlatilag Barcson egyeduralkodónak számító temetkezési cégben. Ő amúgy a testvére a néhai Szalai Annamáriának, akia Nemzeti Média és Hírközlési hatóság első elnöke volt.

A Szabad Pécs beszélt több, Barcs közéletét jól ismerő emberrel is. Egyikük sem tudta, mi állhat a háttérben, mi lehet ?a bizalom megingásának? hátterében. Többen is úgy vélték, hogy hirtelen  elhatározásról lehet szó, miután nem sokkal a rendkívüli testületi ülés összehívását megelőzően rendes ülést is tartottak, ahol ilyen probléma nem merült fel. Emiatt nem kizárt, hogy egy, a két ember közt, a közelmúltban kialakult történt nézeteltérés állhat a döntés mögött.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL