Két pécsi rádiófrekvenciát is ugyanaz a tulajdonosi kör szerezhet meg. Bár ezt tiltja a törvény, a Médiatanács szerint ez is rendben van.

A cikk a hirdetés után folytatódik24.hu szúrta ki, hogy Pécsen is érdekes dolgok zajlanak a rádiós frekvenciák elosztásánál.

A portál szerint Pécsről azt érdemes tudni, hogy Vajna rádiója, a Radio Plus Kft. ? azaz a budapesti központú Rádió 1 ? már megjelent a városban oly módon, hogy a cég idén május végén hálózatba kapcsolódott a Mambó Rádió Kft.-vel, a pécsi FM 90,6 MHz helyi rádiós frekvencia használójával. A hálózatba kapcsolódás során a Mambó Rádió Kft. átveszi Vajnáék Budapestről sugárzott műsorait, helyi tartalmat pedig csak 9 óra 59 percben hallhatnak a pécsiek a Rádió 1 Pécs néven működő rádióban. A Mambó Rádió Kft. tulajdonosa egyébként a régi Rádió 1 hálózat egykori egyik meghatározó személye, Fodor József, akit a szakmában csak ?Fodi?-ként emlegetnek, valamint felesége, Fodor-Uhrin Beáta.

Időközben a Médiatanács kiírt egy másik helyi rádiós pályázatot is, mely a pécsi 101,7 MHz-re vonatkozik. A pályázaton három induló volt.

1. Az egyikük egy P1 Rádió Kft. nevű, idén megalakult cég, mostani történetünk egyik főszereplője, amelyről rögtön még sok szó esik majd.

2. A másik pályázó a Regionális Rádió Kft., mely egy kormányközeli üzletemberek tulajdonában lévő, idén létrejött vállalkozás, mely mögött Krskó Tibor, a HGY Invest tulajdonosa áll. Ezt a céget a Hamu és Gyémánt (HG Média) cégcsoportot felépítő Krskó Tibor és Rogán Antal egykori szomszédjaként ismert Csetényi Csaba közösen alapította 2010 szeptemberében, de Csetényi 2015 októberében kiszállt a vállalkozásból. A két üzletember cégei számos kormányzati kommunikációs megbízást is elnyertek.

3. A harmadik pályázó a 2015 óta működő Pécs Rádió Kft., mely a pécsi Simon család nevén van.

A Médiatanács a három pályázóból kettőnél alaki érvénytelenséget állapított meg, míg a P1 Rádió pályázatát átengedte, így jelenleg már annak tartalmi elemzése folyik.

Na de ki is van a P1 mögött?

A P1 Rádió internetes címét, a p1radio.hu domaint maga a Mambó Rádió Kft. regisztrálta. Ráadásul a P1 Rádió tulajdonosaként a cégnyilvántartásba egy bizonyos békéscsabai Uhrin Györgyné nevét jegyezték be. Uhrin Györgynéről némi nyomozást követően kiderítettük, hogy ő nem más, mint a másik pécsi frekvenciát, a 90,6 MHz-et már Vajnával hálózatba kapcsolódva használó Mambó Rádió Kft. (a Rádió 1 Pécs) kisebbségi tulajdonosának, Uhrin Beátának az édesanyja, vagy másképp: Fodi feleségének az anyja. Uhrin Beáta édesanyjának leánykori neve ugyanis Toronyi Erzsébet, épp mint Uhrin Györgyné születéskori neve.

Fotó: youtube.com/Békéscsabai Médiacentrum 7.TV Aktuális. 2016.10.12.

Vagyis minden jel azt mutatja, hogy valójában a Fodor-Uhrin kör egy újabb helyi frekvenciát szerezne magának a meglévő, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos Rádió 1 hálózatával már összekapcsolódva működő 90,6 MHz mellé. Pedig a Médiatörvény tiltja, hogy ugyanazon városban ugyanaz a médiaszolgáltató vagy annak tulajdonosa, a vételkörzetbe beleeső más körzeti vagy helyi rádiós médiaszolgáltatást végző vállalkozásban befolyásoló részedéssel bírjon.

A Médiatörvény és a rádiós pályázat felhívása le is írja, hogy a közeli hozzátartozók közvetlen és közvetett tulajdonosi részedését egybe kell számítani. Az, hogy Uhrin Beáta és Uhrin Györgyné közeli hozzátartozónak minősül (anyja és lánya) a Polgári Törvénykönyv idevágó részéből is következik. És mint említettük, a cégek közötti szoros üzleti kapcsolódásra utal a p1radio.hu internetes végződés doménregisztrációja is. Hiszen az nem túlságosan tipikus, hogy valaki a konkurenciájának regisztrál be domaint.

Minek két frekvencia?

De mi értelme annak, hogy ha a P1 Rádió megnyeri a helyi rádiós frekvenciát, akkor valójában a Fodor-Uhrin családnak már két helyi frekvenciája is lesz Pécsett?

Egy, ahelyi viszonyokat jól ismerő szakértő szerint arról lehet szó, hogy mivel a Mambó Rádió már Vajnával szerződött, Fodorék szeretnének újabb piacot lefoglalni maguknak, hogy a másik frekvencián ne kapjanak konkurenciát egy másik pályázótól. Az sem kizárt, hogy szeretnének egy olyan rádiót is maguknak, amelynek talán már nem lesz köze a filmügyi kormánybiztoshoz.

Egy másik forrás pedig arról beszélt, hogy a Fodor-Uhrin család talán azért is alapíthatott egy új rádiót, mivel a Mambó Rádió Kft. (a Rádió 1 Pécs) pereskedésig fajuló jogvitába keveredett a Vajnáékkal történt hálózatba kapcsolódást követően a Radio Sales House (RSH) céggel, mely a Mambó Rádió reklámidejét kizárólagos jelleggel értékesítette, de a Vajnáékkal történt szövetséget követően a Mambó állítólag nem adta le az RSH által hozott reklámokat, hanem inkább a Vajnáék által hozott reklámokat sugározta. Egy új cég megoldás lehetne arra az eshetőségre, ha az RSH és a Mambó Rádió közötti per miatt a Mambó anyagilag nehéz helyzetbe kerülne. Az RSH ugyanis kártérítést követel a Mambótól szerződésszegésre hivatkozva.

Fodorék nem nyilatkoztak a 24.hu-nak, és egyelőre az NMHH sem kommentálta az ügyet.

KategóriákMETÁL