A cikk a hirdetés után folytatódikLuxuslakóparkot és kisgyermekek számára élményparkot épít Szántódon egy ? M.E.G.L.E.P.E.T.É.S. – Mészáros Lőrinc-közeli befektető. A Balaton-partra megálmodott projekt kivételes helyszínen van, a déli part egyik legértékesebb ingatlanán, páratlan panorámával, karnyújtásnyira a Tihanyi-félszigettől. Eddig ebben még semmi meglepő nincsen. Az azonban már párját ritkítja a Balaton-part új, NER-kompatibilis beépítési láza (elfoglalása) közepette, hogy a lakópark és a vízpart között egy tíz méter széles, bárki által bejárható szabad parti sávot hagynak, így hát a ?köznép? is használhatja majd azt. Mondjuk, a szántódi önkormányzat ragaszkodott ehhez a megoldáshoz.

SZOT-üdülőként és gyermeküdülőként is funkcionált a húszas években épült ingatlan, a háború előtt ?Horthy Miklós Cserkésztábornak? hívták. A rendszerváltás óta viszont üresen állt, hatalmas elzárt részként a kicsiny Szántód Balaton-partján. A helyiek által Panoráma üdülőnek emlegetett komplexum csak tavaly kelt el, előtte a CIB-csoport tulajdonában állt. A bank öt éve 1,3 milliárd forintért hirdette eladásra.

A szerencsés vevő Balaland fantázianéven kíván ide luxus lakóparkot építeni. A sajtóhírek szerint a beruházó annak a Szepesi Richárdnak a cége, aki Mészáros Lőrinccel is több üzletet kötött a közelmúltban és cégeivel több magyarországi szálloda tulajdonosa és üzemeltetője is egyben.

A tavalyi bontás után immáron az építkezés is megkezdődött a területen.

A Szabad Pécs elsősorban arra volt kíváncsi, hogyan sikerült ?kiharcolni? Szántódnak, hogy a befektető beleegyezzen a lakópark előtt kialakítandó szabad parti sávba.

?Nem kellett harcolni? – felelte röviden Vizvári Attila szántódi polgármester.

Aztán ki is fejtette a polgármester. A rendezési tervükben szerepelt ugyanis ez a szabadon hagyandó parti sáv, és ebből nem engedtek, nem módosítottak a szabályzaton, és nem is fognak belőle engedni a későbbiekben sem, hangsúlyozta.

Irigykednek is most más Balaton-parti települések Szántódra, hiszen nem csak ez a tóparti település jár olyan  cipőben, hogy hiába van kilométernyi Balaton-partja, a zöme elzárt terület. Éppen ezért fogadta el úgy az 1997 óta önálló község ? akkor egy népszavazáson szakadtak el a szántódiak a szomszédos Zamárditól – a rendezési tervét: ha egyszer be is épül a hajdani Panoráma üdülő ingatlana, maradni kell egy tíz méter széles, bárki által szabadon bejárható parti sávnak. 

Nem is gyakoroltak ?nyomást? az önkormányzatra, hogy változtassa meg a rendezési tervét – kérdeztük.

A polgármester szerint a vevő szó nélkül belement ebbe a feltételbe, holott korábban akadtak olyan más vevőjelöltek, akik épp ezen parti sáv miatt álltak el az üzlettől.

?Fontos, hogy ?a köznép? hozzájuthasson végre a Balaton-parthoz, a kompátkelő szomszédságában ez a Balaton déli partjának legszebb panorámájú területe – így Vizvári Attila. ?Látjuk, hogy elkezdődött az építkezés, úgy tudjuk, apartmanházak, luxus szálloda és kisgyermekek részére élménypark épül a hajdani Panoráma üdülő 5,5 hektárján? – közölte.

Az egykori Panoráma üdülő ingatlana egyébként valaha helyi védelem alatt állt, a 24.hu-nak tavaly azt nyilatkozta a korábbi szántódi jegyző: 2012-ben került le a védettség a területről, nem emlékszik már az indoklására, de nyilván valamelyik akkori befektetőjelölt kérésére.

 

Fotó forrása: Balaland.com

 

 

Meglepő volna, ha például a Szántódhoz hasonlóan Balatonvilágost is elzáró hajdani pártüdülő, a Club Aliga új tulajdonosa (talán ismert a hír aközelmúltból: Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége vásárolta be magát nemrég a komplexumba) is hasonlóan gáláns lenne és szabadon bejárható parti sávval kedveskedne a helyieknek?

Ez azonban még a jövő zenéje, a Szabad Pécs viszont a szántódi múltra is kíváncsi volt, arra, hogy csupán tiszteletből lett az üdülő a húszas-harmincas években Horthy Miklós Cserkésztábor, vagy a kormányzónak más kapcsolata is volt a településsel, a térséggel?

 

Konkrét oka volt az üdülő elnevezésének

Erre a megfejtést Csicsai László, a közeli Kereki polgármestere adta meg. Kereki község nevét akkor ismerte meg az egész ország, amikor 2012-ben ők avattak  ?90 után először egészalakos köztéri Horthy-szobrot.

?A kormányzó errefelé egészen más megítélés alá esett, mint esetleg másutt, ahol nem találkoztak vele, ahol a régi öregek nem meséltek róla? – állítja Csicsai.

Kerekibe járt ugyanis vadászni, Szántódon a későbbi Panoráma üdülő akkoriban Horthy Miklós Cserkésztáborként szolgált, a kormányzó volt az alapítványtevő és a környék akkori birtokosának, Satzger Lászlónak a felesége is tagja volt a kuratóriumnak. A szántódi erdőben egy tisztást ?Horthy-ebédlőnek? emlegettek, ha arra vadászott, ott terítettek neki. A földvári vasútállomás mai restije pedig a kormányzói váró volt akkortájt. Horthyné Satzger bárónővel együtt támogatta a kereki óvodát, amely csak a nyári két hónapban működött, amikor sok volt a mezőgazdasági munka és így volt kire bízni a legkisebbeket. Nagy szó volt akkoriban, amikor a kormányzóval személyesen lehetett találkozni a faluban és környékén (politikust, országvezetőt egyébként is ritkán látott a nép, nem volt tévé, internet?), a vadászatok után személyesen köszönte meg a helyi, környékbeli hajtók segítségét. Horthy személyesen adta át a vadászat végén az arcképével vert ötpengőst mindegyiküknek. Ez akkor több napi napszámnak felelt meg…?

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL