A Chache Rom nevű baranyai cigány hagyományőrző együttes új dala kampánydal lett, és megjelenése tulajdonképpen a hardcore politikai kampányidőszak kezdetére lett időzítve, hiszen tegnap kiderült, hogy mikor lesz a 2022-es országgyűlési választás. A roma folkzenészek a Fideszt, Hoppál Pétert és egy komlói  Lungo Drom-tag, roma fideszes politikust, Orsós Ferencet, alias Gogent éltetik.

A cikk a hirdetés után folytatódik„Szuper csapat vagytok, Gogen! Éljen a Chache Rom Együttes! Baromi klassz lett a dal! Fel győzelemre, Barátaim” – ezzel a kommentel tisztelte meg Hoppál Péter pécsi-baranyai fideszes országgyűlési képviselő azt a Facebook-bejegyzést, amit a Gogen, vagy Kenderföldi Gogen becenevű komlói fideszes roma politikus (nem utolsó sorban komlói önkormányzati képviselő) tett ki január 8-án a Facebookra. Lapunk csak most bukkant rá a bejegyzésre, pontosabban több olvasónk is elküldte a linket, mondván, érdekes lehet a nyilvánosság számára.

A bejegyzésben ugyanis egy videó, azon túl is egy baranyai cigány hagyományőrző együttes új dala hallható, ami azonban ezúttal egy kampánydal, amelyben a Fideszt, s még inkább Hoppál Pétert és Gogent éltetik. A hardcore kampányidőszak startja előtt pár nappal jelent meg a fényképfelvételeket pörgető videó és a dal, hiszen éppen tegnap jelentette be azt Áder János köztársasági elnök, hogy mikor tartják a 2022-es országgyűlési választásokat. Mint mi is megírtuk: április 3-án, a lehető legkorábbi időpontban, ami a Fidesznek és Orbán Viktornak inkább kedvezhet, mint az egyesült ellenzéknek.

Nem lehet azon csodálkozni, hogy a Chache Rom Zenekar fülbemászó, cigány nyelven írt részeket is tartalmazó dala tetszik Hoppál Péternek, abban ugyanis ilyen sorok szerepelnek:

„Hajrá Fidesz, Hoppál Péter, mi veletek vagyunk / Míg a világ világ lesz, mi összetartozunk” (…) „Ne hagyjuk egymást, ne hagyjuk egymást / ne engedjük, hogy megvezessen egy másik féle párt”.

A szöveg egy részen Hoppál Péter helyett Gogent élteti, annyi változtatással, hogy neki csak a beceneve szerepel, ezért a rím érdekében az elé bekerül még egy hajrá szó. A szövegíró nem kertelt más részeknél sem, már a dal elején figyelmezet például arra, hogy eljöhet akár a Fidesz bukása is, de ha összefognak, akkor nyerni fog a párt. Illetve, hogy sokan tudhatják, hogy A Sikert ki hozta az országba (nyilván a Fideszre/Orbán Viktorra gondoltak), és ezt az utat szívből ajánlják.

A klip, ami tulajdonképpen egy képgaléria, azért is érdekes, legalább annyira, mint a dallamos muzsika és a szöveg, mert az látszik rajta, úgy tűnik, hogy Hoppál Péter valóban ápolta a kapcsolatot a roma folkzenészekkel és a Lungo dromosokkal, számos rendezvényükön személyesen jelen volt, egyes esetekben beszédet is mondott.

Ennek ellenére Hoppál Péternek sem lesz feltétlenül könnyű dolga április 3-án, hiszen mint az ismert, a kihívóját, Szakács Lászlót az egyesült ellenzék legnépszerűbb pártja, a DK jelölte, habár igaz, Szakács annak előtte MSZP-s politikus volt, sőt jelenlegi parlamenti képviselői helyét is MSZP-ésként szerezte, ahogyan a még korábbi időkben is MSZP-s országgyűlési képviselő és komlói alpolgármester is volt.

KategóriákMETÁL