Aki sarokba szorul, úgy védekezik, ahogyan tud, nem feltétlenül gondolja át, mit is tesz vagy mond. Így járt most Orbán Viktor és közvetlen kollégája és ?magántestőre? Havasi Bertalan is, amikor megpróbálták megmagyarázni, hogy miért is repült magángéppel Orbán Viktor egy futballmérkőzésre. Azt állították, hogy egy magyar üzletember fizette az utazásokat. A magyarázat nyilvánvalóan három dolog lehet: hazugság, csak részigazság vagy a teljes igazság. A helyzet az, hogy ebben az esetben még mindig a hazugság tűnik a legjobb forgatókönyvnek.

A cikk a hirdetés után folytatódikMint megírtuk, az Átlátszó  számolt be hétfőn arról egy átfogó tényfeltáró anyagban, hogy a magyar miniszterelnök olyan luxusrepülőn utazott el Bulgáriába a Vidi nemzetközi kupameccsére, amely gép a nyár során több alkalommal is keresztezte egy nem kevésbé luxushajó útját, amely viszont Mészáros Lőrinchez köthető.

Mint ismert, Mészáros Lőrinc Orbán Viktor gyermekkori pajtása, és a jelenlegi magyar miniszterelnök 2010-es, második kormányalakítása óta a világ leggazdagabb embereinél is gyorsabb ütemben gazdagodó üzletember. Akinek a gazdagodására és annak mértékére szerintünk semmiféle józan épeszű magyarázat nincsen, kivéve egyet, ami viszont nem a legtisztább üzleti dolog, akár még büntetőjogi kategória is lehet. Ugyanakkor megeshet, hogy Orbán Viktornak és Mészáros Lőrincnek egyelőre nincs mitől tartania emiatt, a Polt Péter-vezette ügyészség és más hivatalos szervek sem iparkodnak ezek szerint a szemmel láthatóan megmagyarázhatatlan gazdagodást megmagyarázni az adófizetőknek.

Az Átlátszó cikke olyannyira kiverte a biztosítékot az országban, hogy Havasi Bertalan kénytelen volt válaszolni valamit a Népszava (!!!!) kérdésére is. És azt bírta mondani, vélhetően nem a főnöke tudta nélkül, hogy Orbán Viktor magánrepülős útjait nem a miniszterelnök és nem is a magyar adófizetők finanszírozzák, hanem egy magyar üzletember, Garancsi István. Aki nem mellesleg Orbán Viktor kedvenc futballklubjának, a Videotonnak (ma már MOL Vidi) a tulajdonosa. Havasi hangsúlyozta, hogy Orbán a MOL Vidi vendégeként ugyanolyan módon utazott, mint a klub más vendégei.

Csakhogy, ha ez a válasz így pontos és igaz, akkor egyrészt nem egy alkalommal utazgatott így luxusgépen Orbán Viktor, hanem többször is. És ez nagyobb beismerés annál, amit várhattunk, Orbán Viktor ugyanis csak egyszer bukott le mint (ezek szerint) VIP MOL Vidi-utas. Másrészt ezek szerint Orbán Viktor megsérthette az országyűlési képviselőkre és az ajándékok elfogadására vonatkozó szabályokat, mert ha összességében több ajándékot fogadott el, mint az egyhavi fizetése (750 ezer forint), akkor azzal szabályt sértett.

Havasi azt pedig már nem fűzte hozzá a magyarázathoz, hogy Garancsi üzletemberként jelentős, milliárdos állami megbízásokat nyer el. Márpedig lehetséges, hogy Orbán valóban nem egyedül utazott, hanem más vendégek társaságában, a klub kiemelt vendégeihez hasonlóan, de az az igazság, hogy Orbán Viktor nem olyan vendég, mint bárki más, mert ő még jelenleg Magyarország miniszterelnöke. Neki ingyenes utazást elfogadni egy állami milliárdokat bezsebelő cégvezetőtől nem pusztán csak erkölcsi értelemben problémás. Olyannyira, hogy annál még egy fokkal jobb verzió lenne az is, ha a Miniszterelnökség fizette volna Orbán luxus útját, csak most a felháborodás miatt kitaláltak egy remekbe szabott, ám nem igaz magyarázatot.

KategóriákMETÁL