Szeptember 18-án, szombaton tartották az első magyarországi vidéki meleg büszkeség felvonulást. A Pécs Pride olyan volt, mint amilyen az észak- és nyugat-európai országok többségében: szabad, békés és vidám, nagyon sok fiatallal, és az emberi jogi megmozdulást, a meleg közösség és több más kisebbség számára társadalmi és jogegyenlőséget szorgalmazó követelést támogató heteroszexuális felvonulóval.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs végig jelen volt, több élő facebookos videót is készítettünk a felvonulásról, a neonáci ellentüntetésről, és a Kővári János és Hoppál Péter által életre hívott fideszes rendezvényről is.

A Pécs Pride-on legalább 2000-2500 ember vett részt, ami felülmúlta a várakozásokat, de olyan békés, vidám és szabad rendezvény volt, amilyenre számítani lehetett. Ehhez az is kellett most, hogy a rendőrség teljesen elszeparálja a legfeljebb pár száz fős, a gyűlölet motiválta neonáci ellentüntetés résztvevőit, akik miatt szinte a teljes belvárost majdhogynem hermetikusan lezárták.

A Pécs Pride-felvonulást ellenben felemelő volt látni, mert olyan volt mint amilyet a legtöbb észak- és nyugat-európai országban rendeznek.

KategóriákMETÁL