Hanem éppenhogy a pécsi buszpark jelenlegi állapota és életkora miatt. Vagyis a totálisan problémás buszbeszerzés, a hollandiai használt buszok miatt. Az egyik pécsi egyesület, ami tulajdonképpen helyi politikai erő, az Összefogás Pécsért Egyesület, mint megírtuk, most aláírásokat gyűjt a pécsiektől, hogy vegyen-e Pécs elektromos buszokat, az akvapark beruházás átgondolása árán.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz ÖPE, illetve nem is, hanem az ugyanúgy Kővári Jánosék által gründolt Szövetség Pécsért azért beszél az e-buszok beszerzéséről egyre gyakrabban és markánsabban ? például hétfő után pénteken is, sajtótájékoztatón ?, mert sürgősen meg kellene oldani a pécsi önkormányzat pénzügyi-gazdasági nehézségeit. Márpedig, mint Kőváriék elmondták már: a közösségi közlekedésen próbál spórolni a város. Ráadásul még annál a 300 milliónál is többet szeretne fogni rajta a Kincstár, mivel kevés ilyen volumenű pécsi önkormányzati kiadás van. (A pécsi közösségi közlekedésre 1,5-2 milliárd forint körüli összeget fizet be a város évente.)

Csakhogy a fekete levest nagyon kiköpné mindenki. A másik oldalon ugyanis az van, hogy ehhez kevesebb járat és/vagy drágább jegy/bérlet dukál.

(A pécsiek tudják ezt jól, nekik az és-ben volt részük nemrég, nem is a vagy-ban.)

Csakhogy mivel nem is 300 milliót kellene állítólag megtakarítani, hanem kb. egymilliárdot, az komoly politikai veszteség lenne Pécsett. Kővári Jánosék azonban azt mondják, hogy ha lehúzzák Páváék a 25 milliárdos akvapark programot, és abból nagyrészt buszokat vesznek, úgy elérhető kb. egymilliárdos megtakarítás, és még közben tisztább lesz a levegő is, és a jegyek árát sem kell hozzá növelni, sőt.

Igen ám, de az elmúlt napokban már számtalan emberrel, hozzáértővel beszéltünk, akik azt mondták, hogy elképesztően fontos ok az az esetleges nagy e-buszbeszerzésben, hogy a pécsi önkormányzat így az olcsóbb üzemeltetés miatt némi levegőhöz juthatna, de más, legalább olyan fontos praktikus probléma kezelése miatt lenne erre valójában hatalmas szükség.

Mégpedig azért, mert mostanra a pécsi Volvók átlagéletkora már 10-11 év lett. És ez azt is jelenti, hogy legfeljebb 4-5 éven belül átlépik a járművek átlagéletkorban is a 15 évet, azaz cseréjük legkésőbb addigra nagyon is indokolt lesz.

Ugyanakkor, ha ismét egy, esetlegesen korosabb használt buszflottára ruházna be Pécs, akkor megint csak egy kis időt nyerne a város. Ha pedig új járműveket venne nagy számban, azzal eltelne legalább 3-4 év, azaz már most meg kell hozni a döntést a beszerzésről, és megszerezni hozzá a forrás nagy részét.

A Szövetség Pécsért mozgalom mindenesetre gyűjti az aláírásokat bőszen hétfő óta. A cél annak kilobbizása, hogy a város ne gigaberuházást valósítson meg csilli-villi akvaparkkal az Expo Center mellett, hanem egy szerényebb, de jó strandot építsen másutt, pl. a Tüskésréten. A presztízsberuházásra szánt 25 milliárdból pedig legalább a döntő részét buszbeszerzésre kellene Pécsett fordítani.

A Szövetség Pécsért képviseletében Kővári János jelent meg, de az általuk felkért Paiger István (a Tüke Busz korábbi vezetője) és Háber István Ervin, a PTE világszerte ismert adjunktusa fejtették ki azt, hogy miért lenne jó döntés mind a városnak, mind a pécsieknek, ha elektromos buszokra cserélnék a pécsi buszpark jelentős részét.

?Személyesen  és egyetemi kutatásainkban is régóta foglalkozom az elektromos közlekedéssel, Pécsen már teszteltünk, mértük az e-buszok fogyasztását, működését mindennapi használatban? – mondta Háber István Ervin. 

Hozzátette: az akkumulátoros busz technológia teljesen kiforrott, abszolút alkalmas lehet egy teljes város kiszolgálására, ha az infrastruktúra megfelelő körültekintéssel van megtervezve. Támogatta, hogy Pécs vezetése lépjen ebbe az irányba és ezáltal csökkentse a működési költségeit, hiszen kimutathatóan kevesebb mint 30% ezeknek a buszoknak a fenntartási költsége.

Paiger István, a Szövetség Pécsért szakmai tanácsadója személyesen is megerősítette azt, hogy felméréseik és a különféle e-busz- gyártókkal folytatott tárgyalások alapján, Pécs földrajzi szempontjai mellett is 250 kilométert tudnak megtenni a mai e-buszok egyetlen feltöltéssel.

?Négy óra alatt teljesen fel lehet tölteni ezeket a buszokat, de ezek már fékezéskor is maguktól töltik újra az akkumulátorokat. A mai akkumulátorok élettartama 8 év, amire gyártói garancia is vonatkozik, maguk a buszok 30-40 évig is gond nélkül üzemelnek? – magyarázta Paiger.

Kővári János pedig megerősítette azt a korábbi infót, hogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszterrel is tárgyalt az e-buszok beszerzése kapcsán, aki megerősítette, amennyiben a pécsi városvezetés jóváhagyja, a Modern Városok Program keretében támogatják a beszerzést.

Sok száz pécsi írta már alá a javaslatunkat, ha több önkéntesünk lenne, akkor már több ezernél tartanánk. Láthatóan érdekli az embereket a téma, bízunk abban, hogy a városvezetés sem mond nemet erre a javaslatunkra, amellyel évente 1,5 milliárd forinttal több maradna a város pénztárcájában, a pécsiek pedig olcsóbban és kényelmesebben utazhatnának – mondta Kővári.

Szeptember 14-ig gyűjtik a javaslatuk melletti aláírásokat, a Közgyűlés pedig szeptember végén dönt arról, támogatják-e az e-busz programot.

 

Nem kell tartani az e-buszoktól, nem lesz összeomlás – sőt, sőt, sőt

Az ÖPE, illetve a Szövetség Pécsért javaslata röviden annyi, hogy szerezzen be Pécs egy, eredetileg más beruházásra szánt pénz egy részének, 15-17 milliárd forintnak az átcsoportosításával (kormányengedély után) elektromos buszokat. Ez az összeg kb. 70-80 elektromos busz beszerzését jelentené. A szükséges közbeszerzés lefolytatását követően, a piaci folyamatokat, szállítási időket figyelembe véve, a döntés megszületésétől számított kb. 3-4 év múlva fejeződne be a teljes program. Addig azonban, sőt, ha minden jól megy, mostantól kb. 2 éven belül már nyolc új e-bussszal gazdagodhat uniós pályázati forrásból Pécs/a Tüke Busz. Azaz, ha a Kővári Jánosék által tett javaslat befutó lenne, és gyorsan döntenek, akkor úgy 2022 nyáráig a pécsi buszparkban kb. 80-90 elektromos busz sorakozna. Ami azt jelenti, hogy még akkor is lenne körülbelül 30-50 nem elektromos, hanem dízel üzemű busz. Vagyis még akkor sem lenne szó a teljes pécsi buszpark elektromos hajtásúvá történő cseréjéről.

Megjegyezzük, a tervezett első nyolc új pécsi elektromos busz, és az azt kiszolgáló infrastruktúra beszerzését célzó programon mintha átok ülne. Nem elég, hogy nem a legpörgősebben haladt, de a  közbeszerzésen győztesként kihirdetett, e-buszokat gyártó magyar vállalkozás is csődöt jelentett. Emiatt mindent előlről kellett kedzeni a közelmúltban, és emiatt írtuk azt, hogy kb. két éven belül hozhatják az első nyolc buszt.

Ezért is kérdeztük azt Roflics Gergőtől, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület alelnökétől, hogy összeomolna-e a pécsi közösségi közlekedés, vagy ennek lenne-e egyáltalán reális veszélye, ha a fenti módon, azaz a normális piaci ütemterv szerint (ami kb. Kővári Jánosék javaslata is) szereznének be Pécsett 70-90 elektromos buszt 3-4 év alatt. A szakember azt felelte erre, hogy ebben az esetben nem lenne ilyen veszély. Hozzátette, az elektromos buszok beszerzésének csak abban a teljesen valószerűtlen, hipotetikus esetben lenne veszélye a  pécsi közösségi közlekedésre, ha máról holnapra Pécsre érkezne 120 vadonatúj, de a mai vagy ?tegnapi? technológiai tudás alapján legyártott e-busz, és kizárólag azokkal kellene megoldani Pécs tömegközlekedését a következő évtizedben. De még ebben az esetben is egy rendkívüli helyzetről beszélnénk, ha kiderülne azokról egyik napról a másikra, hogy súlyos konstrukciós hibájuk van.

A Szabad Pécs megkérdezte Roflics Gergőtől, hogy milyen buszokat vásárolna Pécsre, ha most neki kellene erről határoznia, annak teljes döntéshozói felelőssége mellett. Roflics Gergő úgy felelt, hogy ebben az esetben vagy elektromos buszokat vásárolna, vagy olyan kombinált járműveket, amelyek a vonal egy részén elektromos buszként, egy részén pedig troliként üzemelnének. Habár ez utóbbi nem tartható fenn, nem üzemeltethető olyan olcsón, mint a ?sima? e-busz, éppen a felsővezeték telepítési és karbantartási költségei miatt, de az energiabiztosítás, éjszakai töltési idő oldaláról is könnyebb lenne az üzmeltetése a járműveknek.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

 

KategóriákMETÁL