Kárász István függetlenként lett Versend első embere. A Pécsi  Törvényszék szerdán kiadott közleménye szerint azonban a  Pécsi Járásbíróság őt, mint elsőrendű vádlottat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, folytatólagosan és üzletszerűen nagyobb értékre elkövetett sikkasztás, számvitel rendjének megsértése és folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉlettársát, K.-M. I. másodrendű vádlottat bűnsegédként folytatólagosan, üzletszerűen, kisebb értékre elkövetett sikkasztás miatt, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt százezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, valamint 1,2 millió forint vagyonelkobzást is elrendeltek az elsőrendű vádlottal szemben.

Kárász István több mint tíz éve, 2006-tól Versend  polgármestere, ez tehát már a harmadik ciklusa, míg élettársa 2003-tól 2013-ig az önkormányzatnál közalkalmazottként dolgozott, s akkor a feladatai közé tartozott a községi önkormányzat pénztárának kezelése is.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott 2012-ben a közmunkaprogram keretében, valótlanul foglalkoztatott két ember részére  – hamis okiratokat benyújtva – hívott le a Baranya Megyei Munkaügyi Központtól, összesen csaknem ötszázezer forint munkabért úgy, hogy azt egy olyan számlára utaltatta, amelyhez kizárólag ő férhetett hozzá. Így jogtalanul eltulajdonította Versend vagyonát a határozat szerint. Emellett a polgármester 2012-ben fizetési előleget adott több embernek papíron úgy, hogy azt az érintettek nem is igényelték. Fizetési előleget nem kaptak, annak átvételét nem ők írták alá. Emellett ténylegesen is adott fizetési előleget több embernek, amelyet az érintettek visszafizettek neki, ő azonban nem fizette be az önkormányzat pénztárába. Összesen csaknem hétszázezer forint értékre követte el a bűncselekményt, ehhez K.-M. I. mintegy négyszázezer forint erejéig nyújtott segítséget. Az ítélet nem jogerős, mert a két vádlott és védőjük elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett.

KategóriákMETÁL