A cikk a hirdetés után folytatódik



Pedig példás, országosan is mintaértékű kezdeményezés volt a pécsi irgalmasrendi szerzetes, Morvay Imre Pio atya által elindított ételláda-program. A hajléktalanok egy része azonban nem élt, hanem visszaélt a jósággal, és csak kis túlzással maffiamódszerekkel kihasználta a még szorultabb helyzetben lévőket. Sőt, még az sem kizárt, hogy egyesek közülük maguk nem is voltak hajléktalanok, csak azok helyezetét kihasználó, alávaló gátlástalanok. 

Éveken át segíthetett hajléktalanoknak, rászorulóknak ételadománnyal, anonim módon bárki Pécsett, ha elfáradt a pécsi főtér szomszédságában, az Irgalmasrendi templom melletti, postaládákhoz hasonlatos ételládákhoz, és behelyezte az egyikbe, amit gondolt.

A kezdeményezés kiötlője Morvay Imre Pio atya volt, aki korábban felszentelt katolikus pap, a pécsi székesegyház plébánosa, majd helynöke volt, húsz éve azonban, 58 évesen váltott, és a Betegápoló Irgalmasrendbe lépett.

Az ő nevéhez fűződik a pécsi irgalmasrendi kórház megújítása, sokáig annak vezetője is volt, és az ő ötlete volt az ételláda kezdeményezés is, naponta lehetett is látni a szerzetest, amint ő maga is tölti fel az ételládákat.

Csakhogy a jóság és az igyekezet néha nem elég, a Szabad Pécs úgy tudja, hogy egyrészt a közelben lakók is panaszkodtak a folyamatos veszekedések, a házak tövében tanyázó hajléktalanok és a folyamatos kosz miatt, de egy még súlyosabb ügy miatt voltak kénytelenek feladni a kezdeményezést. A hajléktalanok egy része ugyanis a felügyelete alatt tartotta az ételládákat, nagyjából majdnem mindent ők vettek ki a dobozokból, aztán pénzért tovább adták a még szorultabb helyzetben lévő sorstársaiknak, szinte bolti árakon kínálták az ételt a már csak üres dobozokat találó más hajléktalanoknak.

Akik pedig így kivették a kenyeret, sok esetben végül egy harapás után eldobálták, amit kaptak, mert az övék volt minden, majd százmétereken át szemeteltek a pécsi belvárosban. Volt olyan is, nem egy magánszemély, aki tett be a ládába adományt, majd, amikor ismét arra járt, más ügyben, a vérmesebbek nekiszegezték vádlón a kérdést, hogy ezúttal miért nem hozott valamit. Megint csak azok, akik más rászorulók elől vették el a falatot.

Beszéltünk Morvay Imre Pio atyával, aki elmondta, hogy valóban voltak sajnos ilyen problémák, ezért kellett végül úgy dönteniük, hogy felhagynak a kezdeményezéssel.

Ő  sok esetben adományokból töltötte fel az ételládákat, pécsi pékségek folyamatos felajánlásaiból, amelyeket megpróbálnak a jövőben a Támasz Alapítványnak felajánlani, így ha sikerül ezt megoldani, akkor a jövőben talán sokkal inkább azokhoz fog kerülni, akik valóban rászorulnak.

Információink szerint a helyzettel a pécsi Közterületfelügyelet sem tudott mit kezdeni, konkrét bejelentést ugyanis csak elvétve kaptak, és ha éppen arra jártak, legfeljebb csak akkor tudtak lépni, ha szemeteltek vagy hangoskodtak a pécsi Munkácsy utca Széchenyi tér felőli részén lévő ételládáknál tanyázó hajléktalanok.

KategóriákMETÁL