Fél éve írtunk utoljára arról, hogyan állnak az egyetemen zajló fejlesztések. Most újra rákérdeztünk, melyik projekt milyen fázisban van.

A cikk a hirdetés után folytatódikBár nem hivatalos forrásból azt hallottuk, némi csúszásban van a legnagyobb projekt, az egyetem lapunknak küldött válasza ezt cáfolja. Azt írják, a műszaki ütemterv szerint halad az orvosi kar új épületszárnyának kivitelezése. Jelenleg a belső szakipari munka, és ezzel párhuzamosan a homlokzati felületek zárása, függönyfalak, nyílászárók beépítése zajlik.

Mind méretét, mind értékét tekintve ez a legnagyobb fejlesztés az egyetemen. A Szigeti úti főépület egy új, 12 ezer négyzetméteres szárnnyal bővül. Négy nagy előadó és 34 szemináriumi terem áll majd az oktatás szolgálatába. Megújul az 10 ezer négyzetméteres belső park, növényzete frissül, korszerű burkolatrendszerrel és köztéri bútorokkal kiegészülve pihenőparkká alakul. Összesen 254 új parkoló épül a teljes tömb parkolási problémáinak enyhítésére.

A beruházás várható befejezése 2020. május, aztán a nyári próbaüzem következik, és a tervek szerint jövő ősztől már használható lesz az új szárny.

Az új épületből semmi nem látszik a Szigeti út felől, mivel a “régi” elméleti tömb eltakarja. Szerettünk volna fotókat készíteni a területen. Erre ugyan engedélyt nem kaptunk, de fényképeket igen. 

Az egyetem által kiírt közbeszerzésen, mint ezt korábban megírtuk, a NER talán legnagyobb építőipari kedvence, a Záév lett a befutó, a generálkivitelező tehát a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég.

A 7 milliárd nem csak a fogászati tömbre megy

A szemben lévő ingatlanon is jelentős építkezés kezdődhet hamarosan. Uniós forrásból közel 7 milliárdot nyert a PTE infrastrukturális fejlesztésre. A pályázat célja az “orvosi-, egészségügy, természettudományos, műszaki, gazdaságtudományi, pedagógusképzés szakok infrastruktúrájának és eszközállományának fejlesztése. A projekt egyik eleme a Tüzér utcai saroktelken megvalósuló Fogászati Elméleti Tömb kivitelezése, melynek a közbeszerzése június elején jelent meg, jelenleg ajánlattételi szakaszban van. Az átadást 2021 augusztusára tervezik. A Fogászati Elméleti tömb 5 szintes, 2750 négyzetméter alapterületű, 61 fogászati székes oktatási intézmény lesz.

Az új fogászati tömb látványterve felülnézetből. A kép jobb oldalán a Szigeti út – Forrás: PTE
A homlokzat a Szigeti út felől

A projekt része egy jelentős informatikai fejlesztés is, így egyelőre kérdésünkre nem tudták megmondani az egyetemen, hogy a hét milliárdból mekkora rész jut a fogászati tömbre.

ETK: idén és jövőre is lesz átadás

Az Egészségtudományi Kar integrációját biztosító két emblematikus belvárosi épület felújításának kivitelezői szerződését 2018 októberében írta alá az egyetem. Az Apáca utcai Csorba Győző könyvtár épületének átalakítása 16 hónapig tart, míg a Szepessy utcai ingatlanberuházás 15 hónapot vesz igénybe.

A könyvtárépület kivitelezése az egyetem tájékoztatása szerint “az ütemtervnek megfelelően halad”, tervezett átadás 2019 decemberében lesz. A Szepessy utcai ingatlan felújítási munkálatai folyamatosak, a rekonstrukció várhatóan 2020 márciusában zárul – írták a Szabad Pécsnek.

Óvoda, laborok, atlétikapálya, üzemcsarnokok

A Gyógyszerésztudományi Kar új laboratóriumokkal, oktatási helyiségekkel, irodákkal, közösségi terekkel bővül. A Rókus utcai új laborok elkészültek, a többi projekt augusztusban fejeződik be.

Felújításon és funkcióbővítésen esik át a PTE Óvoda és Bölcsőde. Megújul a játszókertje, energetikai korszerűsítést hajtanak végre az épületeken. A beruházás várható befejezése ez év októbere.

Új emelettel bővült a Bölcsészettudományi Kar, új oktatótermeket és korszerű laboratóriumot alakítottak ki a pszichológusképzés magyar, angol és német nyelvű hallgatói számára. Az Ifjúság úti emeletráépítés tavaly januárban kezdődött, a kivitelezés befejeződött, a műszaki átadás-átvétel lezárult, az ünnepélyes átadás ősszel lesz.

A Természettudományi Karon megújul az atlétikapálya, és egy későbbi ütemben a sportcsarnok is. A laborok felújításának közbeszerzése lezárult, a kivitelezési munkálatok idén nyáron zajlanak.

A Műszaki és Informatikai Kar oktatási területe két, összességében 1477 négyzetméteres acélszerkezetű csarnokkal bővül a Boszorkány úton. A csarnokok átadására az őszi szemeszter elején kerül sor.

Balassa Kollégium: új közbeszerzést írnak ki

Megírtuk februárban, hogy a Balassa kollégium felújítása télen félbemaradt, elszámolási vita miatt levonultak az alvállalkozók. Rákérdeztünk, mikor és hogyan folytatódhat a beruházás. Az egyetemtől azt a választ kaptuk, hogy az elmúlt időszakban pontos felmérés történt a kollégium még hátralévő felújítási munkálatainak elemeiről. A kivitelezési munkálatok elvégzésére várhatóan egy hónapon belül új közbeszerzést ír ki a PTE.

KategóriákMETÁL