Nem szívesen mesélünk a kudarcainkról, ezzel így lehetnek Pécs vezetői is. Nagy a csend ugyanis arról, hogyan lehet majd visszafizetni ez év végéig, illetve 2020 végéig a temérdek állami hitelt. Avagy arról, sikerült-e legalább a további hiányfelhalmozást megállítani azt követően, hogy 12,5 milliárdos mentőövet dobtak Orbánék Pécsnek (több részletben). Azt is tudta mindenki, hogy a gazdasági nehézségek a pécsieken, a Pécsett dolgozókon, vállalkozókon, tanulókon fognak lecsapódni. És ez igaz a legfontosabb, legkomolyabb ügyekre éppúgy, mint a kultúrára, a szórakozásra, a városi programokra.

A cikk a hirdetés után folytatódikNemigen lehet ugyanis mással magyarázni azt, hogy a csütörtökön startoló Pécsi Napok rendezvénysorozat az idén először négynapos lesz. A Pécsi Napoknak a koncepciója, sőt a neve is többször változott, az viszont nem változott, hogy szeptemberben tizenegy napon át ünnepelje magát a város, csütörtöktől az azt követő vasárnapig.

Ebbe a kavalkádba csatlakozott be pár éve az amúgy külön szervezett Pécs City Karnevál is, amely idén teljesen elmarad, anyagi okok, a támogatók hiánya miatt – talán majd jövőre. Vagy 2020 után. Az intézményi spórolásra, megszorításokra is tudunk más példákat hozni, hogy mást ne mondjunk, a pécsi közösségi közlekedésből 200 milliót biztosan kivonnak, plusz megemelték a jegyek árát, de egyes vélemények szerint akár egymilliárdot is kellene rajta fogni – és a legnagyobb gond ráadásul talán nem is ez lesz

 

 

Ilyen előzmények után olvashattuk azt a 2018-as programfüzetben, hogy a Pécsi Napok idén négynapos lesz, most is csütörtöktől vasárnapig tart, csak nem a következő vasárnapig. Amúgy, nyilván, a néhány éve a  városi programok szervezését is a nyakába megkapó Zsolnay Örökségkezelő NKft.-nél megpróbáltak mindent kihozni ebből a négy napból, tehát lesznek programok, s talán sűrűbb is lesz a fesztivál, mint eddig volt. Ami akár jót is tehet a Pécsi Napoknak, de biztos, hogy a szerencsésebb verzió az, ha van egy tartalmi, koncepcionális döntés, egy átgondolt terv, hogy tíz-tizenegy nap helyett legyen négy igazán sűrű, de itt egészen biztos, hogy a változtatás kényszerpályát jelentett. Ettől még drukkolhatunk a Pécsi Napoknak. És inkább ezt írjuk, mint azt, hogy aki ekkora – bajban van, az örüljön, ha  négynapos bulit szervezhet a népnek.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL