Fizikai sérültje nem volt annak a múlt pénteken késő este, Pécsett történt esetnek, amikor is egy férfi rálőtt egy közel-keleti egyetemistákból álló társaságra. A férfi riasztófegyverrel tüzelt, a rendőrök szabálysértési eljárást indítottak.

A cikk a hirdetés után folytatódikPécsi albérletükben, néhány vendégükkel készültek buliba a baranyai megyeszékhelyen tanuló közel-keleti egyetemisták. Péntek késő este volt, 8-9 fő tartózkodott a pécsi belvárostól és az egyetemi karoktól is csupán 5-10 perces sétával elérhető lakásban. Néhányan közülük a teraszon voltak, lányok és fiúk is, és mint közvetve, de tőlük megtudtuk, nem házibulit tartottak, üvöltő zenével, hanem csak ráhangolódtak az estére, a pécsi belvárosba szerettek volna menni szórakozni.

Ez azonban elmaradt, mert az egyik szomszédjuk, egy harmincas magyar férfi, akit korábban többen nem is, vagy alig láttak a több házból álló apartmankomplexumban megjelent a szomszédos ház szomszédos teraszán és rájuk lőtt. A férfi a beszámolók szerint három lövést adott le egy riasztópisztolyból, légvonalban mintegy 8-10 méterre lehetett a másik teraszon beszélgető társaságtól.

Mivel riasztófegyverrel lőtt, így senki sem sérült meg, életveszélyben sem volt, de annál nagyobb volt az ijedtség, többen is fejvesztve menekültek, volt aki a lakásba szalad be, más az utcára futott le, nagyon megijedtek, életveszélyben érezték magukat.

Ők is hívták a rendőröket, de addigra állítólag már valaki, feltehetően egy másik szomszéd is tárcsázta a segélyvonalat.

A férfi állítólag azt üvöltötte nekik angolul, hogy fogják be, kussoljanak (shut-up), illetve a beszámolók szerint azt is, hogy utálja az “arabokat”. Később, már a rendőrök kiérkezése után állítólag azt is mondta, hogy a külföldieket a szép és drága kocsija közelében sem szeretné látni, ahhoz közel sem mehetnek.

A rendőrök, telefonon bevonva egy angolul jól kommunikáló munkatársat, felvették az adataikat, és igyekeztek megnyugtatni a külföldi hallgatókat, akik közül többen azt mondták, hogy nem mennek vissza az albérletükbe, mert a férfi fenyegetőzött is, így nem biztos, hogy otthon mernek maradni.

A riasztópisztollyal lövöldöző férfi adatait is felvették, elkobozták tőle a riasztópisztolyt és az ahhoz használatos “töltényeket” is.

A külföldi hallgatóktól származó, nem közvetlen információnk az is, hogy a rendőrök nem tudták teljesen befejezni a helyszínen a vizsgálódásukat, mert nagyon gyorsan távozniuk kellett, erősítést kértek ugyanis tőlük is egy pécsi belvárosi verekedéshez (lásd keretes írásunkat).

Az ügyben szabálysértési eljárás indult, ezt már korábban elmondták nekünk kérdésünkre a rendőrök, de akkor még csak annyit tudtunk, hogy egy férfi rálőtt egy diákokból álló társaságra Pécsett. Mivel a rendőrség nem adta ki azonnal (és egyébként azóta sem) az eset beszámolóját, azt sejteni lehetett, hogy ha valóban történt is ilyen eset, akkor nem éles fegyverrel történt és sérültje sincs a történteknek.

Később, a részketeket is megismerve újra írtunk a rendőröknek, arra is rákérdezve, hogy biztosan szabálysértési eljárást indítottak-e ebben az ügyben, de azt írták, hogy mint korábbi válaszukban említették, „a kérdezett esetben szabálysértési eljárás indult, amelynek részleteiről jogszabály engedélyének hiányában további tájékoztatást nem áll módunkban adni”. Hozzátették azt is, hogy „a rendőrség csak az előtte folyamatban lévő vagy általa lezárt ügyekről ad tájékoztatást, az általános jogelméleti és jogszabály-értelmezési kérdések megválaszolása nem rendőrségi kompetencia”.

Igyekeztünk megszólaltatni a közel-keleti diákokat is, de azt mondták három forrásunknak is, akik viszont ismerik őket és beszéltek velük, hogy nem akarnak nyilatkozni, ügyet csinálni, egyrészt félnek, tartanak is a férfitól, másrészt nem sérült meg senki, ha ennél több nem történik és a férfi nem csinál ilyet többet, akkor az nekik elég, még úgy is, hogy tényleg megviselték őket a történtek. A helyszínen is jártunk, beszéltünk is két, z érintett apartmankomplexum kapuján kilépő közel-keleti fiatallal, de az egyikük azt állította, hogy nem volt otthon, és nem is hallott az esetről, de felzaklatta, amit elmeséltünk, nem értette, hogyan történhetett ilyen, a másik pedig annyit mondott csak, hogy ő otthon volt, hallotta is a lövéseket, látta, hogy érkezett egy rendőrautó, de ő akkorra már aludt, így nem tud semmit.

Az egyetem segít, ha kérik

A Pécsi Tudományegyetemen nem tudtak az esetről, ami a fentiek alapján nem, feltétlenül meglepő. Ugyanakkor azt mondták, hogy az egyetemen több olyan lehetőség is rendelkezésre áll, amelyekkel segítséget tudnak kérni a hallgatók, jelezhetik, ha úgy érzik, jogsérelem érte őket, bántódásuk esett vagy lelki vigaszra szorulnak. Tavaly ősszel egy külföldi hallgatót súlyosan bántalmaztak Pécsett, a Szabad Pécs arról az esetről be is számolt, ráadásul egy dél-amerikai újságban írtak arról, hogy egy dél-amerikai, Pécsett tanuló 19 éves fiatalembert bántalmaztak az utcán.

Rendőröket is bántalmaztak a kocsmai verekedők

Mint említettük, a közel-keleti diákokhoz a helyszínre kiérkező rendőröknek sietve kellett távozniuk, mert erősítést kértek tőlük is egy verekedéshez. Mint kiderült, egy pécsi belvárosi étteremben italozott két hosszúhetényi férfi pénteken éjjel, de folyton belekötöttek a vendégekbe és az étterem személyzetébe is, az őket nyugtatni és békéltetni igyekvő tulajdonost pedig bántalmazták is. A helyszínről akkor mentek el, amikor sejtették, hogy kihívták a rendőröket, de igazán durvává akkor vált az ügy, amikor kiérkezett a helyszínre az első két rendőr.

Amikor ugyanis velük szemben intézkedni akartak, az egyik férfi az egyik feléje tartó rendőrt minden előzetes jelzés nélkül, nagy erővel kétszer megütötte, súlyos sérülést okozva, majd a kollégája segítségére siető rendőrnőt is leütötte. Az erősítéssel már nem bírtak, a két férfit előállították, legalább egyiküket kórházba kellett szállítani az intézkedés után, ahol egy orvost is megütött az ellátásra bevitt férfi. A rendőrség azt írta, hogy „a rendőrök sérelmére elkövetett cselekmények ügyében a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt folytat eljárást. Az ügyben gyanúsítottként kihallgatott két személy bűnügyi felügyeletét a Kaposvári Járásbíróság 2022. szeptember 5-én elrendelte”.

Ez a cikk a “Szabad oldal” kezdeményezés részeként jelent meg, együttműködésben a Szabad Európával.

KategóriákMETÁL