Nem hirdetnek állami férőhelyet 2020-tól a Budapesti Corvinus Egyetemen, tudta meg biztos forrásból megerősíttetni a már egy ideje keringő pletykát a Népszava. Ezzel gyakorlatilag nagyjából 2030-ra – az esetleges ösztöndíjasokat kivéve – kizárólag gazdag diákok elitegyeteme lehet az állami fenntartású Budapesti Corvinus Egyetem.

A cikk a hirdetés után folytatódikJelentősen növelni akarják a fizetős és a külföldi hallgatók arányát a Budapesti Corvinus Egyetemen, írja a baloldali Napilap. Hamarosan egy új képzési program is indulhat, szemeszterenként  borsos tandíjért.

Lánczi András, az egyetem rektora, egyben a kormányközeli Századvég Alapítvány elnöke azt mondta a Népszava információi szerint egy dolgozói értekezleten, hogy nyugtassa kollégáit, hogy senki sem akarja “einstandolni” a Corvinust, senki nem akarja ránk erőltetni az akaratát. Az értekezletet is már az intézmény nemrég kezdődött átalakítása miatt hívtak össze.

Lánczi szerint “a Corvinus azért van biztonságban, mert a kormány bízik az egyetem vezetésében”.

És egyetlen elvárás van csak a kormány részéről: a világszínvonal. Azt már korábban tudni lehetett, hogy a BCE jövőre kikerül a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, 2019 nyarától egy állami alapítású közhasznú alapítvány működteti majd tovább. Ezt a tervet az egyetem dolgozóinak tudta, mindennemű előzetes egyeztetések nélkül jelentették be szeptember elején.

Az ígéret éppen az, hogy a jelenleginél sokkal rugalmasabban és szabadabban működhetne az intézmény. A dolgozók egy része a Népszava szerint viszont ennek ellenére is aggódik, attól tartanak, hogy a Corvinus idővel “magánegyetemmé” válik. Az egyetem vezetése egy szeptemberi közleményben tagadta, hogy profitorientált magánegyetem kialakítása lenne a cél.

A Népszava értesülése az, hogy a dolgozói értekezleten elhangzottak ennek részben ellentmondanak. A BCE kancellárja, Pavlik Lívia ugyanis azt mondta, hogy 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket hirdetni a jelentkezőknek. Az állami ösztöndíjas képzés helyett ugyan létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat, ám a cél az, hogy a fizetős hallgatók nagyobb arányban, legalább 60 százalékban legyenek jelen az egyetemen .

Ma kb. 60 százalék az állami ösztöndíjas, 40 százalék az önköltséges hallgatók aránya. A külföldi – feltehetőleg fizetős – hallgatók számát is növelnék: 2030-ra a jelenlegi 15-ről 45 százalékra. A nemzetköziesítés annyira fontos cél és szempont, hogy hamarosan egy nemzetközi kollégium építésébe kezdenek, a külföldi oktatók, kutatók arányát is növelni akarják. A folyamat egyik kezdő lépése lehet  a lap szerint a kínai Fudan Egyetemmel köttetett tervezett megállapodás, minek keretében kettős diplomaprogram indul az egyetemen, szemeszterenként mintegy négymillió forintos tandíjjal. Az akadémiai cél az, hogy a Corvinus Európa legjobb száz, és a világ legjobb kétszáz egyeteme közé kerüljön 2030-ra.

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL