Nem csak a siófoki polgármester vetne gátat panorámaadóval a Balaton-parti apartmanház-inváziónak. A Balaton Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén ugyanis egy fideszes tanácstag arra hívta fel a figyelmet, hogy 37 százalékkal nő a régió szállásférőhely-kínálata a luxuslakások révén.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs írta meg azt a hírt, hogy Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere panorámaadót javasol bevezetni a Balatonra néző ingatlanokra. Azt szeretné, hogy települése is lásson ?viszont? valamit a magas kerítésekkel elzárt ingatlanparkokban zajló üzleti tevékenységből, legfőképpen nyaraltatásból.

?Egyre szűkül a rálátás a magunkfajta egyszerű földi halandók számára a gyönyörű balatoni panorámára? – így a siófoki városvezető. Aki arra is emlékeztetett: 2004 előtt még szigorú volt a helyi építési szabályzat, ám attól fogva egyre-másra tűntek el a szabad és/vagy zöld felületek, és gomba módjára kezdtek szaporodni az egymást felülmúló épületek a parton.

Lengyel kétségtelenül darázsfészekbe nyúlt, de amint kérdésünkre elárulta, felkészült ?a milliomoslobbi támadására?. Nagy kérdés, hogyan dönt majd a független polgármester luxusadó-javaslatáról a fideszes többségű siófoki képviselő-testület.

Már csak amiatt az érdekes kapcsolódó hír miatt is, hogy a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén éppen egy fideszes tanácstag, a Zala Megyei Közgyűlést képviselő Fodor Márk szólalt fel a Balaton-parti lakóparkinvázió ellen.

?Egy felmérés kérdésére 23 balatoni település jelezte vissza: építési vagy tervezési fázisban van partmenti lakóparképítés? – közölte Fodor Márk. A BFT-tag szerint ?ezeket a négyzetméterenként 800 ezer-1,3 millió forintba kerülő lakásokat tehetős emberek vásárolják meg, gyakorta befektetési céllal. S ezek konkurenciái lesznek, vagy már most is azok a helyi szálláshelykínálatnak. Az említett 23 településen van a Balaton-régió férőhely-kapacitásának 75 százaléka. Szakmai számítások szerint 37 százalékkal nő a szálláshelykínálat a lakóparkok terjedésével?.

A zalai fideszes beszélt arról is, hogy csak egyetlen tóparti településen 900 ilyen lakóegység jelenik meg rövid időn belül (konkrétan nem nevezte meg, melyik településre gondolt), ám az ezekben képződő jövedelem jellemzően nem marad helyben, hiszen a tulajdonosok zöme nem helybéli. Magyarul nagyjából ugyanazokat az érveket sorolta fel, mint a siófoki polgármester, így valószínűleg nem csak Siófokon lesz téma a ?panorámaadó? a jövőben.

A főépítész már emlegette

Tavaly nagy port vert fel a Balatonért is felelős állami főépítész egy szakmai konferencián ?bedobott?, Lengyel Róbertéhez hasonlító javaslata is. Ifjabb Horváth János azt vetette fel, hogy akinek vízparti telke van, az fizessen rá külön telekadót, avagy, ha nem fizet, adjon le belőle 20-50 métert a szabadon bejárható Balaton-parti sáv biztosítása érdekében.

Előírták, de külön forrást nem adtak hozzá

A Balaton-törvény 18 éve, 2000-ben írta elő az önkormányzatoknak, hogy a belterületi parthossz 30 százalékán szabadon bejárható sétányt alakítsanak ki. Ehhez a feladathoz azonban forrást nem biztosított a településeknek. Az Alkotmánybíróság később 2012-ig adott haladékot a kormánynak, hogy szabályozza a kisajátítást követő kártalanítást – mindhiába, ezért is hangozhatott el a főépítész idézett javaslata. 

Amire szintén azt mondták a balatoni polgármesterek, hogy darázsfészekbe nyúlt? 

Törvénnyel?

Fekete Barnabás, Balatonvilágos független polgármestere annak idején, a főépítészi ötletet lereagálva azt mondta, hogy ?telekadó nélkül, kisajátítással, kártalanítás nélkül, törvénnyel lehetne rendezni a kérdést, csakhogy erre sosem volt meg a döntéshozók kellő bátorsága, mert túl sok érdeket sértett volna??.

Fotó: Fónai Imre

Balatonvilágoson egyébként nemhogy 30 százaléknyi szabadon bejárható parti sáv nincsen, 4 százalék is alig, lévén, hogy anno még Rákosiék kisajátították a világosi partot pártüdülő céljára. A rendszerváltás óta Club Aligaként ismert, közel 50 hektáros komplexumban a nyáron szerzett tulajdonjogot Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége a sok közül, melyben ma már (meglepetéééés!) Tiborcz István is érdekelt? Fekete Barnabás azonban nem szívbajos, éppen a napokban írt levelet az illetékes miniszternek, melyben a balatonvilágosi képviselő-testület ingyenes állami vagyonjuttatásként kéri a Club Aliga egyik felének tulajdonjogát, azt, ahol a kikötő áll, meg a strand és több szállodaépület. Így szerintük csak a másik felének kellene magántulajdonba kerülni, annak, ahol anno a pártállami elit kerítéssel elzárt villáiban ?tengette? a meleg nyári napokat?

Fekete egy tavaly decemberi Kormányinfóra hivatkozik levelében, azon mondta azt Lázár János akkori miniszter, hogy ?a Balaton mindenkié, ezt nem írhatja felül semmilyen befektetői érdek??. Világos – a világosi polgármester pedig most arra vár, hogy a szép szavakat tettekre váltsa a kormány?

Azt pedig már e sorok írój jegyzi meg, hogy nem csupán a Balaton, hanem a balatoni panoráma is mindenkié.

Két övezet már van, így lenne három

?Jogszerűnek találta Siófok építményadóról szóló rendeletét az Alkotmánybíróság. A képviselőtestület úgy döntött, hogy az építményadót övezeti besorolás szerint kell megfizetniük az ingatlan-tulajdonosoknak. A várost a testület két övezetre osztotta, az elhatárolást a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal adja.? – szól egy, ugyan 11 évvel ezelőtti, 2007-es, de cikkünkhöz kapcsolódó hír. 

Az alkotmánybírósági döntést a magasabb adómérték miatt tiltakozó aláírásgyűjtés előzte meg az érintett, vasút és Balaton közötti ingatlanok tulajdonosai körében.

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL