Hogy elviszik-e valaha is bilincsben az Elios-gate miatt Tiborcz Istvánt? Vagy Orbán Viktort? Vagy az ügy pécsi kulcsfiguráit? Nem tudjuk! Az viszont biztos, hogy a még jelenleg is hivatalban lévő magyar miniszterelnök vejéhez köthető sokmilliárdos önkormányzati közvilágítási korrupciós ügy régóta nem látott magyar közéleti botránnyá vált – joggal. Talán csak Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde idején beszéltek ennyit hivatalban lévő magyar miniszterelnökkel kapcsolatosan ilyen, az egész országot felháborító ügyről. A Szabad Pécs viszont most, az akkoriban Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios pécsi szereplésével kapcsolatos kutatása során rábukkant egy érdekes részletre. Egy olyan tételre, amelyről egyelőre nem tudjuk, hová tehették a város vezetői, mi lett a sorsa. Márpedig nem kevés pénzről van szó, 190 millió forintról. FRISSÍTÉS PONTOSÍTÁS MIATT!!! Kiderült ugyanis a pécsi önkormányzat “válaszából”, hogy a 190 millió forintot nem vették fel, nem hívták le végül a banktól.

A cikk a hirdetés után folytatódikFRISSÍTÉS 2018. március 19.55h

EZEN A LINKEN olvasható az a cikk, amelyben leközöljük a pécsi önkormányzat válaszát, és amelyben elismerjük, hogy hibáztunk, mivel kiderült, hogy a 190 millió forintos részt végül nem hívta le a pécsi önkormányzat, mivel nem kapta meg a város a kormánytól a remélt pályázati támogatást a közvilágítási program folytatásához. Vagyis azt rosszul írtuk az alábbiakban, hogy lehívták a pénzt, és elkülönítették a következő, tervezett közvilágítási program előkészítésére. Ez nem történt meg, mert a pénzt végül nem hívták le. Megjegyezzük: a Szabad Pécs az eredeti, március 1-jei cikk megjelenése előtt órákkal elküldte a kérdéseit a pécsi önkormányzathoz, de semmiféle választ nem kaptunk tőlük a kérdésünkre, hogy mi történt a 190 millió forinttal.

Illetve ITT is elérhető az a helyreigazítás, amelynek helyet adtunk.

 

KORÁBBAN ÍRTUK

Igaz, már eleve ott kell kezdenünk a történetet, hogy a legjobb tudomásunk szerint nem is lesz új pécsi közvilágítási program. Sőt, több is ez, mint nem hivatalos értesülés!

A múlt év tavaszán írtuk meg, hogy újabb milliárdos hitelt kívánt felvenni Pécs önkormányzata közvilágítás-korszerűsítésre. Végül a K&H Bank nyerte meg a közbeszerzés-kombót, amellyel valamivel kevesebb mint 1,3 milliárd forintot vett volna fel Pécs közvilágítás-korszerűsítésre. És összesen több mint 1,8 milliárd forintot kellett volna tíz év alatt visszafizetni a K&H-nak.

Az újabb tervezett közvilágítási programot rendkívüli módon úgy tervezték, szintén hitelből ugye, hogy egyben írták ki a hitelezésre és a megvalósítás megszervezésére vonatkozó közbeszerzést. Vagyis egy olyan bankot kerestek, amely ad ilyen munkára hitelt az önkormányzatnak, majd ő maga megszervezi a közvilágítás-korszerűsítési feladatot is. Nem túl szokványos, de nem ez a tárgyunk most.

Már a múlt nyár végén jött olyan hír, hogy valószínűleg nem lesz semmi a közvilágítás-korszerűsítésből. Mégpedig azért, mert a Pécs gazdálkodását a csődközeli helyzet miatt tüzetesen átvizsgáló, és a számokról tudtunk szerint egyenesen Budapestnek jelentő pénzügyi revizorok erre a tételre is fejcsóválva mutattak rá.

(Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy hivatalosan semmit sem tudunk a totálisan közpénzből végzett közérdekű vizsgálatból.)

Hogy végül kinél borult ki ez a kis pécsi közvilágítási ügy (tudomásunk szerint miniszteri szinten akadt ki valaki), nem tudjuk. A lényeg azonban az, hogy az értesülésünk szerint megtiltották Pécsnek az újabb hitel felvételét. Akkor is, ha azzal hosszú távon a spórolás volt a cél – most ugyanis rövid távon van nagy baj.

Így még akkor, nyár végén megkerestük a közebszerzési pályázatot elnyerő bankot, azt tudakolva tőlük, hogy számíthat-e a K&H Bank a pécsi önkormányzattól azért valamiféle kártérítésre, hogy mégsem lesz Pécsett közvilágítás-korszerűsítés. Azt is megkérdeztük, kell-e fizetnie a pécsi önkormányzatnak a bank részére valamiféle fájdalomdíjat. Hiszen a banknak nyilván költségekkel járt a pályázaton való indulás, illetve az előkészítés is, és úgy tudtuk, hogy a K&H Bank amúgy készen állt a feladatra. Csak éppen Pécsett alakult úgy az élet (lásd fentebb), hogy vissza kellett lépni a korábbi, az Elios által végzett és OTP-s hitelből finanszírozott munkához hasonlóan megint csak teljes mértékben pécsi önkormányzati sajáterős, azon túl hitelkonstrukcióra épülő pályázati fejlesztéstől.

Akkor megkerestük a K&H Bankot és a pécsi önkormányzatot is, utóbbi azóta sem válaszolt az előbbi viszont nem sokkal később írt nekünk, ezt:

 

?Köszönjük megkeresését. Kérdéseire sajnos nem áll módunkban válaszolni, mert az információk banktitok részét képezik.?

 

(A K&H Bank válasza pont aznap érkezett meg lapunkhoz, amikor napvilágot látott az a hír, hogy a pécsi Fidesz rendkívüli módon tanácsadó-koordináló testületet hozott létre, Csizi Péter elnökletével, Páva Zsolt részvételével, de egyfajta gyámság alá is helyezve ezzel a polgármestert.)

Szóval ebből, a pécsi közvilágítási program folytatásából, nagyon úgy tűnik, egyelőre nem lesz semmi, pedig elviekben megnyerte a bank a pécsi közgyűlés által kiírt pályázatot. És nem is az Elios-botrány miatt, mert ez a döntés már ennek előtte megszületett.

Ami miatt azonban mostani cikkünket megírtuk, az az a tény, amit a már megvalósult, első pécsi közvilágítás-korszerűsítésre felvett hitellel kapcsolatban bukkantunk. 

Azt még az OTP nyerte el és folyósította, jól megkérték, és meg kapták az árát. Folyósítottak 1 milliárdot és még 45 milliót. A Páva Zsolték által aláírt szerződés szerint viszont ennek 420,5 milliós költsége volt, azaz ennyi kamatot és más banki költséget kell kifizetni összesen az elviekben 2029-ig tartó szerződés alapján.

A hitelösszegból azonban 855 milliót fordítottak a végül nyertes, s a munkát nagyon nagy részt alvállalkozókon keresztül elvégeztető Elios kifizetésére. És még 45 milliós önerőt az önkormányzat költségvetéséből.

Vagyis maradt 190 millió forint a folyósított hitelből. Arról a részről akkor Páváék úgy nyilatkoztak, hogy tervezik a közvilágítási program folytatását, és azt már becsületszóra pályázati pénzből tervezik megvalósítani.

Az ellenzék ugyanis nagyon sokat bírálta korábban azt, hogy a pécsi önkormányzat sajáterőből finanszírozta a munkát, míg más önkormányzatok erre nyertek pályázati pénzt. Sőt, azóta már az is napvilágot látott, hogy a pályázatból korszerűsítő önkormányzatok az önrészt sem kellett, hogy kifizessék, azt a kormány vállalta át helyettük. E tekintetben a pécsi önkormányzat másfélmilliárdos hitelfelvétele még zaklatottabb ügynek tűnik.

De a lényeg, hogy újabb közvilágítási munka előkészítésére különítették el.

De mint már írtuk az imént, azt a programot lefújták, nem lesz meg egyelőre, talán még jó ideig nem lesz meg. És azt is meg kell jegyezni, hogy a következő tervezett, majd vélelmezhetően lefújt pécsi közvilágítás-korszerűsítési munkát az ígéret ellenére sem pályázati pénzből tervezték. Márpedig ezért vettek fel akkor elviekben 145 millió forint hitelt. Legyünk kicsit naivak: talán még fideszes képviselő is lett volna, aki nem szavazza meg a plusz 190 milliót (kamataival együtt ez ráadásul kb. plusz 266 milliót jelent), ha elmondják akkor neki, hogy újra hitelből tervezik majd be a pécsi közvilágítási korszerűsítés 2.0-át. Az 1045+420 milliós OTP-s hitel felvételéhez írt előterjesztésben ez olvasható:

 

?A hitelkonstrukció két ütemben történő megvalósításának megfelelően az alábbi ütemekből áll. Az első ütemben az 1 045 000 000 Ft-os hitelkeretből 855 000 000 Ft kerül lehívásra, amelyhez az Önkormányzatnak 45 00 000 forint önerőt kell biztosítania. Így megnyílik annak a lehetősége, hogy a fejlesztés első üteme megvalósulhasson. A pályázati forrás bevonásával megvalósuló második ütemhez az 1 045 000 000 Ft-os hitelkeret fennmaradó 190 000 000 Ft-os része kerülne felhasználásra további 190 000 000 Ft önerő biztosítása és az elnyerhető maximális 500 000 000 Ft vissza nem térítendő pályázati forrás hozzáadásával.”

 

A táblázat részlet abból a pécsi közgyűlési előterjesztésből, amelyet a pécsi közvilágítás-korszerűsítés első, már elvégzett üteméhez (a nyertes fővállalkozó az Elios Zrt. volt) szükséges 1045 millió forintos hitelfelvétel miatt szavaztak meg

 

Kérdés tehát, hová tűnt a 190 millió forint? És ez még akkor is kérdés, ha tényleg a közvilágítás-korszerűsítésre fordították. Előkészítésre, habár ahhoz nagyon nagyon nagyon nagy összegről van szó. Hiszen az végül nem indult be, sem pályázatból, sem a végül megszavazott, csak fel nem vett újabb pécsi hitelből. A 266 milliót azonban ki kell fizetni, a 190 milliós részt ugyanis Pécs felvette, kamatostul.

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL