Merthogy december 5-én a kormányhivatal által szervezett közmeghallgatást tartanak a Pécs mellett fekvő Kővágószőlősön a ?tervezett uránbányászati tevékenység?  környezeti hatásvizsgálati eljárása miatt. Májusban még arról szóltak a hírek, hogy nem kapott a tervezett helyszínre környezetvédelmi engedélyt a Magyar Urán Zrt. Habár az is igaz, hogy a cég nem kommunikált olyat azóta sem, hogy ők ne akarnának mégis bányát nyitni.

A cikk a hirdetés után folytatódikHivatalos helyre, a Baranya Megyei Kormányhivatal oldalára került ki szerdán délután annak a közmeghallgatásnak a híre, amelyet a tervezett új magyar uránbánya miatt szükséges megtartani. 

Mint a közmeghallgatásról kitett közlemény szól,  a Kővágószőlős területén tervezett uránbányászati tevékenység környezeti hatásvizsgálati eljárása keretében december 5-én, 14 órakor közmeghallgatás lesz Kővágószőlősön, a Buzás Andor Művelődési Házban.

A nyilvánosság tájékoztatása és a vélemények, észrevételek megismerése érdekében 

?a Baranya Megyei Kormányhivatal közmeghallgatást tart a Magyar Urán Resources Kft. által Kővágószőlős területén tervezett uránbányászati tevékenység környezeti hatásvizsgálati eljárásához kapcsolódóan?.

Mindez azért is érdekes, mert öt hónapja arról adtunk hírt, hogy vélhetően nem lesz uránbánya, mivel nem kapta meg a tervezett helyszínre a bányanyitáshoz nagyon is szükséges környezetvédelmi engedélyt a kormány által kiemelt jelentőségű céggé nyilvánított Magyar Urán Zrt. Márpedig anélkül nem lehet bányát nyitni. Nem beszélve arról, hogy számos politikai szervezet, leginkább az LMP, illetve az Összefogás Pécsért Egyesület tiltakozik a bányanyitás ellen, számos pécsi és Pécs környéki civil szervezethez és mozgalomhoz hasonlóan.

És hát maga Orbán Viktor mondta azt Pécsett, Páva Zsolt mellett állva néhány éve, amikor a Modern Városok Programról beszélt, hogy

?a pécsi emberek döntésén múlik, hogy lesz-e uránbánya vagy sem?.

Annyit persze érdemes megjegyezni, hogy a december 5-i közmeghallgatást nem a Magyar Urán Zrt., hanem az ugyanarra pécsi címre bejegyzett Magyar Urán Resources Kft. Által indítandó uránbányászati tevékenység környezeti hatásvizsgálati eljárása miatt tartják meg.

A közmeghallgatás kitűzésének híre mellett  szereplő csatolt dokumentumban ?a tervezett beruházás, tevékenység rövid ismertetése?  alatt elmondják, hogy évi legalább 100 ezer tonna uránérc kitermelését tervezik, ezért a tevékenység csakis egységes környezethasználati engedély birtokában végezhető. A hatásterülettel érintett települések pedig a következők: Abaliget, Bakonya, Bicsérd, Cserkút, Hetvehely, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Orfű, Pellérd és Pécs.

KategóriákMETÁL