Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestereként küldött sajtóközleményt arról, hogy mi is az igazság Pécs anyagi-pénzügyi helyzetével kapcsolatban, és az milyen viszonyban áll azzal, amit Páva Zsolt volt pécsi polgármester nyilatkozott az átadás-átvétel után. Péterffy a közleményben komoly ellentmondásról számol be, vagyis azt állítja, hogy Páva Zsolt nem mondott igazat.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Pécset az elmúlt tíz évben irányító Páva Zsolt fideszes polgármester azt nyilatkozta a napokban, hogy a pécsi önkormányzatot 2009/2010-ben 50 milliárdos hitelállománnyal vette át, és most 7 milliárd forintos plusszal adja át a város és kasszájának kulcsát.

Azt mi jegyezzük meg, hogy pusztán az önkormányzat hitelei nem 50, hanem 45-47 milliárd forint körüli összeget tettek ki, és hogy a hitelállomány egy része az EKF-programhoz kapcsolódott. Valamint, hogy a Fidesz-KDNP képviselői is megszavazták legalább egy részének a felvételét.

Csakhogy a most kiadott sajtóközleményben Péterffy Attila azt állítja, hogy Páva nem 7 milliárd forint pluszt, hanem 18 milliárdos hitelállományt és majdnem 5 milliárdos működési hiányt hagyott hátra örökül.

„Pécs fideszes vezetése csődközeli helyzetben hagyta a várost a demokratikus erőkre, miközben ennek ellenkezőjét kommunikálták. Azonnali intézkedéseket hoztam, de a 23 milliárd forintos konszolidált adósság ledolgozása kemény munka lesz” – olvasható a sajtóközleményben.

A 7 milliárdos megtakarítás kommunikálása Péterffy szerint „a számsorok egy nagyon furcsa értelmezése, a rideg valóság sajnos egészen más”.

Mint írta, a polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályának összesítése alapján mondhatja azt, hogy Pécs önkormányzatának és gazdasági társaságainak teljes hitelállománya a 2019. szeptember 30-i állapot szerint nem kevesebb, mint 18,2 milliárd forint.

Szerinte erről Páva Zsolt volt fideszes polgármester mélyen hallgatott múlt heti közleményében, de azt megelőzően sem tárta a nyilvánosság elé a céges adatokat.

Péterffy arról is beszélt, hogy 2019 májusában, pár nappal az EP-választások előtt Páváék még azt kommunikálták, hogy több milliárd forint szabad pénzeszköze volt az önkormányzatnak. Ehhez képest azonban szeptember 30-án ugyanez a szám teljesen megfordult: mínusz 4,84 milliárd forint a „maradvány”. Magyarul ennyivel költekezett túl idén május óta az önkormányzat és az intézményrendszer, ennyi ma a működési hiány.

A majdnem 5 milliárdos hiány tehát néhány hónap alatt, javarészt a nyári szünetben gyűlt össze.

„A helyzet válságos, megoldására azonnali intézkedéseket hoztam, ahhoz hasonlókat, mint amivel megtiltottam az önkormányzati cégek vezetőinek az átadás-átvétel időszakára új kötelezettségek vállalását” – közölte Péterffy.

Azt is leírta, hogy “a számok” hétfőn váltak ismertté, és ő már aznap levélben fordult az önkormányzati intézmények vezetőihez, amelyben határozottan megtiltotta egyebek mellett új kötelezettségek vállalását és újabb tételek lehívását a keretszerződésekből. Ilyet visszavonásig csak polgármesteri engedéllyel lehet vállalni mostantól.

Kedden azonban újabb levélben fordult az intézményvezetőkhöz, amiben Pécs új polgármestere az intézményük pénzügyi helyzetéről kért tájékoztatást, és intézkedési tervet is a konszolidációra.

„A fenti drámai számok a polgármesteri hivatal pénzügyi főosztályától származnak, de nem lepődnék meg, ha a Fidesz a korábbi kommunikációját folytatva tagadni kezdené, hogy pár év után ismét a csőd szélére kormányozta a várost. Ha ez megtörténik, azonnal törvényességi felülvizsgálatot kérek a kormányhivataltól: mondják ki ők, az államigazgatás szerve, hogy ezek a számok a drámai valóságot tükrözik”.

Péterffy Attila leszögezte, hogy “Pécsett véget ért az a korszak, amelyben a valós problémákat propagandával és hazudozással lehetett elfedni”.

Mint írta, szembesültek a problémával, és bár az első feladatuk az most, hogy megoldást keressenek, de a felelősök a szembesítést nem fogják tudni elkerülni.

Címkék:
KategóriákMETÁL