Új jegyző a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal élén – ezt a címet kapta egy hétfői sajtóközlemény. Páva Zsolt volt kabinetfőnöke, dr. Partos János került a korábban leköszönt, és már a piaci szférában dolgozó dr. Göndöcz András posztjára november elsejétől.

A cikk a hirdetés után folytatódik



? Jó napot jegyző úr – köszöntem rá szándékosan magázással néhány hete Partos Jánosra a Széchenyi téren, pár lépésnyire korábbi munkahelyétől, a pécsi városházától. Amitől egy pár lépésre, majdnem szemben áll a Megyeháza, dr. Partos új munkahelye.

(…)/

Egy hétfői sajtóközlemény szerint ő ugyanis immáron Göndöcz András utódja, Baranya új jegyzője. Egy október 24-i pécsi önkormányzati előterjesztésben is említették már ezt a hírt hivatalosan. A „ráköszönés” még azt megelőzően volt. De már a jegyzői pályázat elbírálási határideje, szeptember eleje után. A megyei jegyzői pályázatot augusztus elején írták ki, augusztus végi határidővel.

/(…)

? …. – félszeg mosoly és értetlenkedő ábrázat volt a válasz.

? A megyei jegyzői állásra gondoltam – feleltem.

? Én erről semmit sem tudok – mondta Partos.

 

És akkor a fent már emlegetett hétfői megyei önkormányzati sajtóközleményből idézünk:

?2018. november elsejétől dr. Partos János látja el a jegyzői feladatokat a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal vezetőjeként. Dr. Partos János a Pécsi Tudományegyetemen szerezte jogi diplomáját. 10 éve dolgozik a közigazgatásban, Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában főosztályvezetőként tevékenykedett. 

Az új jegyző a kinevezés kapcsán elmondta: 

  • Nagy megtiszteltetés, és igazi szakmai kihívás számomra a kinevezés. Megyei jegyzőként fontosnak tartom a ?szolgáltató megye? megvalósításának magas színvonalú folytatását annak  érdekében, hogy  a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatai a megfelelő ütemben haladjanak. Különösen izgalmas lesz a 2019-es év közigazgatási vonatkozásban, hiszen két választást is lebonyolítunk. 

A jogász-politológus jegyző 40 éves, nős, két gyermek édesapja. Jogászi diplomája mellett a politológusi végzettséget is megszerezte. Szabadidejében szívesen kosárlabdázik”.

 

 

NEM HIVATALOSAN

Dr. Partos Páva Zsolt kabinetfőnöke volt, éveken át. A közleményben említett főosztályvezetői poszt pontos: a kabinetiroda vezetőjeként volt főosztályvezetői rangban. A polgármesteri, s tulajdonképpen bármely kabinetfőnöki posz egyértelműen bizalmi-politikai állás, bármely kormány, bármely önkormányzat idején. Sokkal inkább mint egy jegyzői, esetleg majdan leendő címzetes főjegyzői pozíció. Akkoriban, amikor a hírét vettük, hogy Partos János távozni fog korábbi helyéről, még nem szólt arról a híresztelés, hogy ő lehet az új megyei főjegyző. Azt csak később hallottuk, pár nappal a fent megidézett párbeszédet megelőzően. A pletyka, vagyis nem megerősített, nem hivatalos értesülésünk egyébiránt arról szólt, hogy Partos távozni kényszerül a pécsi városházáról belső feszültségek miatt. Sőt, azzal egyidejűeg egy másik fontos, a pécsi jegyző alatt dolgozó, szintén jogász végzettségű munkatárs tárvozásáról is hallottunk. Úgy tudjuk, ma már ő sem dolgozik a pécsi városházán. Hogy, ha igaz volt az értesülésünk, annyiban mindenképpen, hogy az egyik személy már biztosan nincs ott, ahol korábban, akkor komolyabb ügy állhat a pécsi városházi személycserék mögött. Igyekszünk kideríteni, valóban így történt-e, és

Úgy tudjuk egyébként, illetve a pletyka még erről szólt: a pécsi önkormányzat gazdálkodásával összefüggő ügyek állnak a háttérben. Megpróbáljuk megtudni, ennek van-e alapja, és ha igen, pontosan micsoda. Egy biztos: lehetséges, hogy Partos érezte úgy, hogy itt az idő váltani, és pályázni egy olyan pozícióra, ami a kabinetfőnöki állásoktól eltérően általában nem egy főnökhöz kapcsolódik – dr. Göndöcz négy-öt megyei elnök alatt szolgált néhány év leforgása alatt. ?, de ha ez az igazság, nem hétköznapi döntés, az biztos. Kabinetfőnöki pozícióból nem szokás csak úgy eljönni, és nem is szívesen engedik az embert – főleg nem csupán egy évvel egy ötéves polgármesteri ciklus lejárta előtt.

 

KategóriákMETÁL